Istoria Judo-ului Romanesc

FEDERATIA ROMANA DE JUDO

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

JUDO IN ROMANIA

1968-2008

40 de ani de la infiintarea FRJ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EDITURA…………..

PLOIESTI  2008

 

 

 

 

 

 

Colectivul redactional

 

 

 1. Bogdan Constantin
 2. Chirila Alexandru
 3. Ion Ene Mircea
 4. Savu Constantin
 5. Marinescu Nicolae

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CUPRINS

 

Introducere 4
Scurta  istorie a artelor martiale 5
Inceputurile judo in Europa 7
Momente memorabile in judo-ul mondial 9
Istoria cronologica a infiintarii FRJ 10
Cateva aspecte legate de aparitia judo-ului in Romania 12
Cum au patruns informatiile despre judo in Romania 13
Judo in Arad 18
Judo in Nadlac 23
Judo in Timisoara 25
Judo in Lugoj 31
Judo in Caras-Severin 32
Judo in Oradea (perioada 1969-1989) 33
Judo in Oradea (perioada 1990-2007) 35
Judo in Carei 37
Judo in Cluj 37
Judo in Deva 38
Judo in Brasov 39
Judo in Medias 40
Judo in Sibiu 41
Judo in Satu Mare 42
Judo in Maramures 43
Judo in Baia Mare 43
Judo in Bistrita-Nasaud 44
Judo in Covasna  (Targu Secuiesc) 45
Judo in Sf. Gheorghe 46
Judo in Zalau 46
Judo in Huedin 47
Judo in Fagaras 48
Judo in Iasi 49
Istoricul judo-ului Moldovean 53
Istoricul judo-ului Galatean 55
Istoricul judo-ului Humorean 57
Judo in orasul Roman 58
Istoricul judo-ului Sucevean 59
Istoricul judo-ului Tulcean 60
Istoricul judo-ului Vasluian 60
Istoricul judo-ului Vrancean 63
Judo in judetul Alba 64
Judo in Targu Mures 65
Judo in judetul Mehedinti 67
Amintiri despre judo (Lucian Grigoropol) 70
ANEXE – Anexa 1 – Istoria Judo Veterani 71
Anexa 2 – Stagii de pregatire 74
Anexa 3 – Diaspora Judo 75
Anexa 4 – Presedinti IJF 77
Anexa 5 – Istoria Administratiei FRJ 78
Anexa 6 – Biroul Federal 79
Anexa 7 – Publicatii Judo 79
Anexa 8 – Who’s Who in Romanian Judo 81

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PREFATA / INTRODUCERE

 

<  1-2  pagini – Savu C-tin  >

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SCURTA ISTORIE A ARTELOR MARTIALE

 

Există mai bine de 1000 de forme diferite de arte marţiale răspândite pe întreg mapamondul şi care au o vechime de mai bine de 2000 de ani. Când anume au început să apară artele marţiale şi unde anume nimeni nu poate spune cu precizie.

În societatea europeană, putem să datăm dezvoltarea anumitor forme de artă marţială precum tirul cu arcul şi luptele începând cu civilizaţia greacă. Există totuşi dovezi că anumite forme de luptă se practicau încă în Egiptul faraonilor. Astfel, la Beni-Hasan, într-un mormânt săpat în stâncă pe vremea Faraonului Tuthmose al III-lea şi al Reginei Hatshepsut (1482 î.Chr.), se află pictate scene de tehnici de luptă corp-la-corp.

În ceea ce priveşte orientul îndepărtat, este acceptată teoria că forme primare de arte marţiale au apărut în China antică în rândul călugărilor care au dezvoltat anumite tehnici de luptă în scop de autoapărare. În jurul anilor 557 al erei noastre, fondatorul budismului Zen a predat învăţăceilor săi metode de întărire a sănătăţii prin aplicarea celor 18 principii Lo-han, marcând astfel începutul artelor marţiale chineze Chiao-ti-shu (formă de lupte libere), Kempo (formă de luptă cu pumnii), Tai-chi-chuan sau Taiji-quan (formă de box „cu umbra”). În timpul perioadei japoneze Muromachi (1338-1573), in insula Okinawa s-au dezvoltat forme de artă marţială cu „mâna goală”- Karate. Şcolile de karate iniţiau practicanţii în câteva stiluri distincte precum Shito, Goju, Shotokan, Wado etc. Tot în Okinawa au apărut şi tehnici de luptă cu anumite obiecte cum ar fi: Bo (bastonul), Nunchaku (două segmente scurte de baston unite printr-un lanţ), Sai (armă metalică în formă de trident cu gardă), Tonfa (baston scurt prevăzut cu un mâner), Suruchin (lanţ sau sfoară prevăzut cu mici greutăţi ataşate la capete) etc.

Câteva din artele marţiale iniţiate în China sau în Tailanda au fost preluate de către japonezi care le-au perfecţionat din punct de vedere al tehnicii de execuţie, dar au creat şi alte forme noi de luptă. Astfel putem aminti:

– Sumo – apărut în epoca Nara (645-794 d.Chr.)

– Jujitsu – tehnici apărute în perioada Kamakura (1185-1333)

Karate Do – (provenit din Okinawa-Te) cu principalele stiluri

Shotokan, Kyokushinkai, Shito-ryu  ş.a.)

– Aikido – formă modernă de artă marţială dezvoltată de Ueshiba

Morihei la 1948. În afară de tehnici de apărare individuală această formă propune şi o filozofie, o „artă de a trăi” bazată pe Aiki – stare de calm şi impasibilitate a spiritului.

– Hap-ki-do – de origine coreeană – o combinaţie de tehnici din

Tae-kwon-do şi Aikido, conţinând atât procedee de lovire cu pumnul sau piciorul cât şi tehnici de proiectare a adversarului la sol şi prize contraarticulare.

– Kung Fu – de origine Cantoneză, unde se numeşte Wushu

dezvoltat în Japonia şi popularizat de către Bruce Lee în anii 1960. Cuprinde atât tehnici dure (Shaolin) cât şi stiluri suple – Tai-ji-quan.

Tae-kwon-do – variantă coreeană de Karate dezvoltată în anii 1955.

Tehnicile sale de luptă cuprind în principal loviturile de picior din diferite poziţii şi sărituri precum şi tehnici de lovire a punctelor vitale.

Kendo („Calea sabiei”) – artă marţială a mânuirii sabiei, cultivată din cele mai vechi timpuri de războinicii japonezi (Bushi). Interzisă în 1876, când Samuraii au pierdut dreptul de a mai purta sabia, şi transformată în sport în anul 1894. Practicată în Japonia de către bărbaţi şi femei deopotrivă, este cea mai respectată disciplină dintre artele marţiale (Budo). În practica sportivă, sabia adevărată (Katana) a fost înlocuită cu una din bambus (Shinai).

În Japonia, practica marţială a evoluat de la forma BUJUTSU – iniţierea în procedee de luptă care aveau ca scop final fuziunea între spirit şi corp -, în BUDO (BU = luptă; DO = cale), adică „calea războinicului”. Se pare că arta marţială TAKENOUCHI-RYU (dezvoltată în 1532) este considerată ca fiind forma de început a JUJITSU-lui. Dintre cele 20-30 de forme de luptă dezvoltate de către Samurai, Jujitsu era singura formă de luptă fără armă, cu toate că pe la mijlocul lui 1800 au existat mai bine de 700 stiluri diferite din această formă de luptă. Cele mai des practicate erau: TAKENOUCHI-RYU, JIKISHIN-RYU, KYUSHIN-RYU, YOSHIN-RYU, SEIKIGUCHI-RYU, KITO-RYU, TENSHIN-SHINYO-RYU ş.a.

În anul 1868 a fost restaurată ordinea imperială (Restauraţia dinastiei Meiji) care a pus capăt clasei Samurailor. Restauraţia Meiji a încurajat numai acele forme de arte marţiale care constituiau un exerciţiu benefic pentru sănătatea populaţiei ca formă de educaţie a fizicului. Meritul de a fi păstrat şi reînoit vechea artă a autoapărării fără armă în perioada Meiji îi revine lui JIGORO KANO. El a prelucrat tehnicile din Jujitsu – în special din Kito-Ryu şi Tenshin-Shinyo-Ryu – fondând un nou sport de luptă cunoscut sub numele de KODOKAN JUDO.

Pentru a primi girul guvernamental, în 1886 se organizează un meci între 15 practicanţi din cele două arte marţiale. Rezultatul „testului guvernamental” a fost net în favoarea Judo-ului. Ca atare, acesta a fost aprobat şi acceptat în licee, universităţi şi academii militare ca parte integrantă din sistemul naţional de educaţie.

 

JIGORO KANO

Fondatorul Judo-ului, Jigoro Kano, s-a născut la 28 oct.1860 în orăşelul Mikage din prefectura Kobe. În 1871 familia sa s-a mutat la Tokio. Acolo a urmat şi a absolvit Universitatea Imperială de Litere şi Filozofie.

Tot aici, la vârsta de 18 ani, s-a înscris la Şcoala de ju-jutsu Tenshin-Shinyo-ryu la maestrul Fukuda Hachinosuke. În anul 1880, Jigoro Kano a început să sistematizeze diferitele tehnici de ju-jutsu selectând cele mai bune procedee tehnice de aruncare şi eliminând acţiunile periculoase (ex.: loviturile de mână şi de picior, majoritatea tehnicilor contraarticulare).

Astfel s-a născut un sport nou pe care Kano l-a numit Kodokan Judo (Ko=studiu; Do=cale; Kan=sală) deci, în traducere liberă, „locul de studiu al căii”. La început Kodokanul avea 12 tatami (saltele) şi 9 elevi. Astăzi Kodokanul este o clădire impunătoare cu mai multe etaje unde studiază judo-ul peste un milion de practicanţi în fiecare an. În 1895, Jigoro Kano a clasificat procedeele de aruncare din judo într-un sistem numit GO KYO NO WAZA  sistem care stă la baza conceptului de promovare pentru centurile colorate. Jigoro Kano a fost o figură proeminentă a mişcării olimpice din Japonia după renaşterea acestora la 1896.

În timp ce se reîntorcea de la o şedinţă a CIO de la Cairo, pe vasul japonez Hikawa Maru, la 4 Mai 1938, în vârstă de 78 de ani, JIGORO KANO trece in nefiinta.

 

*   *   *

 

 

 

INCEPUTURILE JUDO-ULUI IN EUROPA

 

Marea Britanie

 

In Europa  “metoda japoneza”, asa cum era denumit ju-jutsu lui Kano intra prin Marea Britanie, Germania si Franta.

 

In Marea  Britanie povestea incepe incepand cu 1990, cand in marile orase englezesti deja impanzite de cluburi de ju-jutsu,  sunt organizate turnee de lupte cu atleti din toata lumea, Rusia, Danemarca, Turcia, India, Franta, sau Africa de Sud. Unul dintre acesti luptatori, Barton Wright, proprietarul clubului “Bartitsu Club” din Londra il  invita in Marea Britanie pe faimosul expert in ju-jitsu Yukio Tani. Foarte curand numele lui Tani devine sinonim cu invincibilitatea (Michel Brousse, David Matsumoto – “Judo a Sport and a Way of Life”).

 

In 1918 la Londra este infiintat Budokwai-ul de catre Kunji Koizumi care alaturi de E.J.Harrison si W.E.Steers membri ai Kodokanului si ei contribuie la promovarea judo-ului in Anglia. In 1920 Jigoro Kano viziteaza Budokwai-ul din Londra unde promoveaza pentru prima data principiile Judo. In 1948 ia nastere British Judo Association.

 

Germania

 

In Germania, promotori locali ca Erich Rahn din Berlin si Alfred Rhode din Frankfurt/ Main, promoveaza ju-jutsu in Germania.

 

Din 1933 un studentul japonez, Kyoshin  Kitabatake, 5 Dan, are un rol important in promovarea judo-ului printe studentii germani. In 1929 o echipa a Budokwai-ului din Londra este invitata sa participle la o competitie de ju-jutsu unde intalneste o echipa din Frankfurt pe Main si mai apoi una din Wiesbaden.

 

In 1932   Alfred Rhode  organizeaza  pentru prima data “ Judo-summerschule” sustinuta de experti ca si  Koizumi, Tani, Ishiguro, Kitabatake si  Rhi la care participa practicanti din Germania, Marea Britanie, Elvetia si Ungaria. Tot in 1932,  Rhode (Germania),  Koizumi (Japonia),  Keye (Marea Britanie) si Bartschi (Elvetia)  pun bazele pentru infiintarea  Uniunii Europene de Judo.

 

In 1934  la Kristallpalast din Dresda se organizeaza  primul Campionat European de judo. Dupa cel de-al doilea razboi mondial judo-ul in Germania este interzis de catre Aliati in baza faptului ca partidul  nazist s-a folosit in manipularea ideological a tinerilor de judo si ju-jutsu. Federatia Germana de Judo este fondata  abia in 1953.

 

Franta

 

Ju-jutsul  a fost importat in Franta  de catre Edmond Desbonnet, un expert al vremii in cultura fizica si sport, un promotor al bodybuiding- ului, care l-a intalnit pe YukioTani  la British Club din Londra si care, in 1905,  promoveaza ju-jutsu   la “ Salle des Champs-Elysees”avandu-l ca instructor pe Ernest  Regnier (Re Nie).

 

Istoria ju-jutsu-lui in Franta este preluata in contiuare de tanarul Moshe Feldenkrais asistent  al lui Joliot  Curie (premiul nobel pentru chimie in 1935),  autorul unei metode originale de autoaparare.   Moshe Feldenkrais, in 1933, are ocazia sa-l intalneasca pe Kano si ideile sale cu ocazia unei conferinte pe care acesta le sustinea in Franta. El devine unul dintre  primele  centuri  neagre  din Europa.  In 1936 Moshe Feldenkrais, alaturi de Paul Bonet-Maury, colegi la Institutul Radium, fondeaza Ju-jutsu Club de France. In 1935 Moshe Feldenkrais il intalneste pe Mikonosuke Kawaishi  cu care urmeaza o fructuoasa colaborare. Prin metoda sa Kawaishi revolutioneaza atat judo-ul francez cat si judo-ul mondial la  vremea aceea, adaptandu-l la psihologia occidentala. Acesta obisnuia sa spuna “Judo este ca orezul sau ca porumbul, el trebuie adaptat la solul in care se insamanteaza”.

 

Federatia franceza de Judo si Ju-Jutsu se infiinteaza in 1946.

O mare contributie in dezvoltarea judo-ului francez dar si Belgian si Olandez o au maestri Haku Michigami,  Shozo Awazu  si Ishiro Abe care vin in Franta la inceputul anilor ’50.

 

Rusia

 

Cu toate ca rusi   l-au avut pe Vassily Oschepkov care in 1909 era membru al Kodokanului si primul non-japonez care obtine gardul Shodan chiar de la  Jigoro Kano fondatorul Judo si care, in 1917, deschide un dojo la Valdivostok, judo-ul japonez, dupa Revolutia Bolsevica, suporta o serie de transformari din partea unor experti ai vremii cum ar fi Anatoli Haralampiev (fost elev al lui Oschepkov), dar si expertul in Ju-Jitsu Spiridonov, transformandu-se  in  SAMBO. Sambo este un  acronim  de la SAMozashchita Bez Oruzhiy – autoaparare fara arma. Federatia Sovietica de Sambo este fondata n 1938. Dupa 1960 cand a fost anuntata acceptarea judo-ului  in programul J.O. de la Tokyo din 1964, autoritatile sovietice devin interesate de judo . Cu toate acestea Federatia Sovietica de Judo apare doar in 1973 cand judo-ul dupa statutul de disciplina demonstrativa la Tokyo in1964, scoasa din programul J.O. de la Mexico City, primeste statutul de disciplina definitiva admisa pe lista sporturilor olimpice la J.O. de la Munchen in 1972.

 

Ungaria

 

In Ungaria, in anul 1906, la invitatia lui  “grof “ Szemere Miklos – ministrul culturii din aceea vreme -, Jigoro Kano trimite pe Sasaki Kicsisaburo cu tatami si  judogi-uri sa predea Judo. In 1907  Sasaki Kicsisaburo publica “Judo – metoda perfectionata a jiu-jitsului japonez” in traducerea lui Speidl Zoltan. Forma sportive a judo-ului este predata pentru prima data in 1928 de Vincze Tibor. Primul club maghiar de judo se infiinteaza in 1931, iar prima competitie internationala maghiarii o sustin in 1933 la Viena unde obtin un  rezultat de egalitate impotriva austriecilor.  In 1952 se infiinteaza pe langa federatia maghiara de lupte Asociatia Nationala Civica de Judo. Tot in 1952 se organizeaza primul campionat national. Federatia Maghiara de Judo ia fiinta in 1957, iar afilierea la Uniunea Europeana de Judo are loc in 1959.

 

*   *   *

 

 

 

 

MOMENTE MEMORABILE IN JUDO-UL MONDIAL

 

 

1982 JIGORO KANO  intemeiaza KODOKAN-ul

1918 Se infiinteaza BUDOKWAI-ul la Londra

1924 TATSUO OKOSHI pune bazele judo-ului Brazilian

1925 HAN HO RHI introduce judo-ul in Elvetia

1928 Inceputurile judo-ului in Australia. Dr. A. ROSS in Brisbane si SHINZO

TAKAJI  in Sydney.

1934 Primul Campionat European individual, Dresda / Kristallpalast.

1948 Se infiinteaza la Londra UNIUNEA EUROPEANA de JUDO

Englezii  introduc Judo in Noua Zelanda

1950 ANDRE KOLYCHKINE  elevul lui KAWAISHI  introduce judo in Cuba.

Judo este introdus in LUXEMBURG, REPUBLICA DEMOCRATA GERMANA,      PORTUGALIA, YUGOSLAVIA, DANEMARKA si CEHOSLOVACIA.

1951 Se infiinteaza FEDERATIA INTERNATIONALA de JUDO

Primul CAMPIONAT EUROPEAN dupa cel de-al II-lea Razboi Mondial

1952 Havana – Cuba, Primul CAMPIONAT  PAN AMERICAN

Se infiinteaza FEDERATIA AUSTRALIANA de JUDO

1956 Japonia – Primul CAMPIONAT MONDIAL

Taipei – se infiinteaza UNIUNEA ASIATICA de JUDO

Sydney – Australia, primul CAMPIONAT al AUSTRALIEI

Se infiinteaza FEDERATIA de JUDO din NOUA ZELANDA.

1959 Judo-ul se oficializeaza in REPUBLICA DOMINICANA

1960 Roma – sesiunea 58-a a C.I.O. include Judo in programul J.O. de la Tokyo

pentru 1964

1961 Louis Guirandou N’Diaye, infiinteaza UNIUNEA AFRICANA de JUDO

Finlanda se Afiliaza la E.J.U.

Ceylon se afiliaza la Uniunea Asiatica de Judo

1962 Irlanda, Polonia, Turcia si Suedia se afiliaza la E.J.U.

1964 Judo este pentru prima data in programul J.O. Tokyo – Japonia.

Dakar – primul campionat al Africii

India, Pakistan, Turcia si Vietnam se alatura Uniunii Asiatice de Judo.

Israel si Bulgaria se afiliaza la E.J.U.

1966 Manila – Filipine –  primul Campionat al Asiei

Austria – Primul Campionat Mondial Militar

1967 Laos se alatura  J.U.A.

1968 Se infiinteaza Uniunea Pan Americana

Romania, Norvegia, Islanda, Lichtenstein si Libanul se afiliaza la E.J.U.

1970 Malta se afiliaza la E.J.U.

Hong Kong se afiliaza la J.U.A.

Turcia se transfera de la J.U.A. la E.J.U.

1971 Cipru este acceptata de E.J.U.

1975 Munchen – Germania, primul Campionat European Feminin

Kuweit se afiliaza la J.U.A.

 • Arabia Saudita, Banglades, Iran, si Syria se afiliaza la J.U.
 • New York, primul Campionat Mondial Feminin

Venezuela ins. Margarita, primul Campionat Pan American  feminin

Iraq se afiliaza la A.J.U.

 • Jakarta – Indonezia, primul Campionat Asiatic de judo feminin
 • China si Makao, se afiliaza la A.J.U.
 • Sri Lanka devine full membru  al A.J.U.
 • Berlin, a 90-a intrunire a C.I.O. se hotaraste  introducerea in programul J.O. a

judo-ului feminin si scoaterea din programul J.O. a probei “open”

1985   Nepal devine membru al A.J.U.

1990   Tahiti devine membru al O.J.U.

1993   Vietnam se reafiliaza la A.J.U., in timp ce  Uzbekistan, Kazahstan, Kyrgyzstan     si Turkmenystan se afiliaza la  A.J.U

1994   Cambogia se reafiliaza la A.J.U., iar Tadzhikistan si Emiratele Arabe Unite

se afiliaza la A.J.U.

 

*   *  *

 

Istoria cronologica a infiintarii Federatiei Romane de Judo

 

 

1912 – Apare cartea scrisa de un subofiter din Jandarmeria romana Gheorghe Carapancea   “Curs complet de jiu-jitsu – Metoda practica de aparare” . Cartea se afla in colectia bibliotecii Academiei Romane.

1923 – Romanul J. Gerota apare in documente ca membru al Clubului Budokwai din Londra.

1928 si 1929 – Keishici Ishiguro preda “Jiu-Jitsu” la Bucuresti  in cadrul O.N.E.F., ocazie cu care capitanul Emilian Teaca obtine gradul Sho Dan (centura neagra 2 Dan).

1934 – Se organizeaza la Bucuresti prima competitie de jiu-jitsu (metoda lui Kano) in Romania.

1934 – Pe agenda de contacte al primului Campionat european care urma sa aibe loc la Kristallpalast din Dresda apar cluburi de jiu-jitsu din Romania alaturi de cluburi din Danemarca, Germania, Franta, Italia, Austria, Suedia, Elvetia, Cehoslovacia, Ungaria si chiar o echipa denumita “The New York Dojo”.

1935 – Apare lucrarea “Arta apararii personale (jiu-jitsu)” de TEACA EMILIAN in editura E.Marvan din Bucuresti.

1937 – Are loc Campionatul national – open de jiu-jitsu – la Ploiesti. Invingator la cat. ofiteri: Pavel Capota, iar la subofiteri sergentul Doru P. Butiu.

1957 – Apar primele cercuri si sectii organizate de judo in cadrul unor asociatii sportive existente:

– “UVA – AMEFA” / “Vagonul” Arad – antrenor dublul olimpicon la gimnastica Botez Mihai.

–  Cerc judo – la liceele “Spiru Haret” si I.L. Caragiale si mai apoi Sc.Sp. Nr. 2 Bucuresti – antrenor prof. Florian Frazzei

– “Agronomia” Bucuresti – antrenor prof. Ioan Avram

1957 – UCFS, prin Federatia Romana de Lupte creaza un centru experimental de predare a judo-ului condus de Fl. Frazzei.

1958 – Prima competitie inter-cluburi intre “Vagonul” Arad si Sc.Sp. Nr. 2 Bucuresti

1959 – Se infiinteaza la Bucuresti sectiile de judo A.S. “Vulcan”  condus de Vasile Gotelet si respectiv I.O.R. condus de catre ing. Urma Liviu.

1960 – Studentul Constantin Bogdan preda judo la Institutul de Cultura Fizica Bucuresti.

1962 – Are loc prima competitie internationala cu o echipa sindicala franceza FSGT  la Bucuresti.

1963 – Prima competitie a echipelor de judo din  Bucuresti tinuta la Sala Floreasca 2.

1963 – A doua intalnire internationala in compania echipei FSGT la Bucuresti urmata de o demonstratie pe stadionul din orasul Slobozia.

1965 – Primul camionat al Municipiului Bucuresti organizat de CMEFS – competitie desfasurata la Arena Circului de Stat.

1964-1968 – Apar sectii de judo pe langa cluburi sau asociatii sportive din Bucuresti, Timisoara, Medias, Orastie, Sibiu, Brasov, Cluj.

1967 – la Medias se desfasoara Cupa “Tarnava” pe echipe

1967 – prin ordinul Ministrului de Interne se infiinteaza sectii de judo la asociatiile sportive ale M.I. – “Straja” in mai multe orase ale tarii.

1968 – la 21 Mai, are loc adunarea generala  (Sala Floreasca) de infiintare a Federatiei Romane de Judo.

*   *   *

 

CATEVA ASPECTE LEGATE DE APARITIA JUDO-ULUI IN ROMANIA

 

 

Începuturile Judo-ului şi al artelor marţiale în România se leagă, după cum am mai amintit, de numele japonezului K. Ishiguro iar, după plecarea acestuia, de cel al prof. Emilian Teacă.

 

Ecoul înfiinţării Federaţiei Internaţionale de Judo (1951) şi al primului Campionat Mondial (1956) au avut un răsunet imediat şi în România. Se înfiinţează primele „secţii” de judo în cadrul unor asociaţii sportive şi „cercuri” sportive din licee şi universităţi. Printre primele astfel de secţii sau cercuri de judo putem să amintim :

 

1957    A.S. „Vagonul” Arad                          Antrenor Mihai Botez

1957    S.Sp. Nr.2 Bucuresti                           Prof. Florian Frazzei

1958    Institutul Agronomic Bucuresti         Prof. Ioan Avram

1959    Industria Optica Romana (IOR)         Ing. Liviu Urma

1959    Universitatea Bucuresti                      Frankie Niculescu

1959    A.S. „Vulcan”                                     Vasile Gotelet

1960    Institutul de Cultura Fizica Buc.        Constantin Bogdan

 

1961 – Are loc prima „ediţie” (neoficială) a campionatului capitalei la judo, concurs câştigat de către echipa Institutului de Cultură Fizică (ICF).

1962 – Prima întâlnire internaţională de Judo (neexistând încă federaţie de specialitate, această întâlnire a avut loc sub patronajul F.R. de Lupte), s-a desfăşurat pe un „tatami” dispus pe terenul de tenis al C.S.Progresul Bucureşti. Judoka români au învins atunci o echipă sindicală franceză (FSGT) cu 3:2 prin victoriile judoka I.Marinescu, V. Serban şi Bogdan C.

            1968 – se înfiinţeaza Federaţia Româna de Judo. Primul preşedinte onorific al acesteia fiind prof. Emilian Teacă iar secretar al federaţiei, prof. Anton Muraru.  Tot în acest an se constituie şi loturile de judo ale României. Primii antrenori ai lotului naţional de seniori au fost prof. Constantin Bogdan şi Gheorghe Donciu.

            1969 – In sala „Floreasca” din Bucureşti, se desfăşoară prima ediţie a campionatului republican pe echipe. Câştigătoare a fost echipa C.S.”Rapid” Bucureşti, urmată de „Politehnica” Timişoara şi IEFS Bucureşti. Tot în acelaşi an are loc şi prima ediţie a campionatului republican individual al seniorilor. Iată şi lista primilor campioni ai României la Judo:

cat. 56 kg. Cojocar Ovidiu Politehnica Bucureşti
cat. 63 kg. Georgescu Eugen I.O.R. Bucureşti
cat. 70 kg. Ezechil Nicolae C.S. Politehnica Timişoara
cat. 80 kg. Kaupert Iosif C.S. Vagonul Arad
cat. 93 kg. Herman Ioan ICF Bucureşti
cat.+93 kg. Boşcu Gh. A.S. Straja Bucureşti

 

            1969 – Primul stagiu de perfecţionare al antrenorilor români, condus de   medaliatul cu bronz la campionatele mondiale de la Salt Lake City (1967) T. Matsuzaka şi prof. H. Fujita. Acest curs de perfectionare sui-generis a contribuit substantial la  cresterea  calitativă a judo-ului competiţional din România. In vederea dezvoltarii accelerate a judo-ului competiţional, Federaţia Română de Judo a organizat repetate schimburi de experienţă cu valoroşi antrenori din străinătate. Vom aminti doar stagiile de pregătire cu antrenori din Coreea de Nord, Cehoslovacia, Germania şi fosta URSS.

            1969 – La prima ediţie a Campionatelor Internaţionale de Judo ale României, într-o companie selectă de şase reprezentative naţionale, judoka români, lipsiţi de experienţa marilor întreceri internaţionale, ocupă ultimul loc.

1970 – Prima victorie inter-ţări. La Constanţa, România învinge puternica echipă a Cehoslovaciei cu 3:2.

            1971 – La Campionatele Internaţionale ale Bulgariei, sportivii români obţin primele medalii internaţionale prin Gh.Boşcu (bronz) şi Mircea Notopol (aur).

            1974 – Echipa de judo a României participă pentru prima dată la un C.E. Acolo, la Londra, reprezentantul nostru I.Codrea a ocupat un meritoriu loc 5.

            1977 – Echipa ţării noastre câştigă Campionatul Balcanic pe echipe şi trei medalii de aur prin C. Nicolae, A.Szabo, şi Cornel Roman.

            1977 – Ludwigshafen (RFG) – judoka români urcă, pentru prima dată, pe podiumul învingătorilor la o ediţie a Campionatelor Europene; locul 3 pe echipe, după victoriile obţinute asupra Finlandei, Spaniei, Ungariei, RFG şi Angliei.

            1980 – Pentru prima dată, în scurta istorie a judoului nostru, un judoka din România urcă pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. La Viena, Nicolae Vlad devine campion european la categoria 71 kg.

            1981 – La Maastricht (Olanda), în cadrul cat. 65 kg., Nicolae Constantin devine primul român vicecampion mondial de judo.

            1984 – La Jocurile Olimpice de la Los Angeles, judoka români obţin primele medalii olimpice prin Mircea Frătică şi Cioc Mihai.

 

 

 

*   *  *

 

 

 

 

Cum au  patruns informatiile despre judo in Romania

 

Cea mai importanta posibilitate de a invata  ju-jutsu si mai apoi judo de catre romani au fost stagiile sustinute de maestrii straini in Romania. Acesti maestrii pot fi impartiti in doua categorii: maestrii care au venit oficial sa predea judo in tara noastra fiind invitati chiar de FRJ, iar altii care au venit in inters de servici si au fost descoperiti de antrenorii localnici.

 

Primul pe lista, din toate punctele de vedere, a fost KEISHICI  ISHIGURO care a venit in doua randuri in Romania in 1928 si 1929 cand  a predat ju-jutsu studentilor romani. Trebuie subliniat faptul ca maestrul  Ishiguro a fost unul dintre cei mai importanti misionari al judo-ului din vremea sa, acesta fiind scriitor si diplomat.

 

Ce a predat Ishiguro jandarmilor romani, ne putem imagina studiind cartea celui mai bun elev al maestrului in persoana capitanului Teaca Emilian. Cartea lui Teaca “Arta Apararii Personale  (Jiu-Jitsu)”, aparuta in 1935, comparata cu alte carti din aceeasi perioada cum ar fi „Djiu Jitsu” lui Sasaki Kicsisaburo  aparuta in Ungaria in 1907, “Jiu Jitsu en Judo” scrisa in Olanda in 1941 de Maurice van Nieuwenhuizen, sau chiar celebra “Jujitsu Kano” care a aparut in 1905 avandu-i ca autori pe Katsuma Higashi si Irving Hancock, dovedeste ca in Romania anilor ’30  “metoda japoneza” era practicata asa cum Jigoro Kano a creat-o. Faptul ca in carte apare primul regulament competitional dovedeste si interesul pentru intrecerea sportiva a tinerilor din aceea perioada.

 

Descoperita de catre Mihail Donciu,  fotografia  unui roman in 1923 la Budokwai (Londra) – J.Gerota in compania a doi maestri de prim rang Yukio Tani, primul jujitsuka care a “descalecat” in Europa si probabil Keishichi Ishiguro, dovedeste faptul ca tinerii romani invatau in marile capitale pe linga “legarea  nodului la cravata” si legarea nodului la Obi.

 

Dupa Ishiguro contactul romanilor cu maestrii straini sunt intamplatoare si neorganizate. Lucian Grigoropol relateaza despre faptul ca  in 1964, Bucurestiul a fost vizitat  la un moment dat de un judoka francofon centura neagra 2 Dan – JAQUES SIROP -, care participa la antrenamente, aratand tehnici de judo si chiar participa la randori fiind net superior fata de sportivii locali.

 

Imediat dupa infiintarea federatiei in 1968 se organizeaza in Bucuresti un stagiu la care sunt invitati doi experti TAKESHI  MATSUSAKA  5 DAN si HIROAKI FUJITA  6 DAN, la care participa toti antrenorii, sportivii si arbitri din aceea perioada.  Vizita lui Matsusaka si Fujita lasa urme serioase in panoplia unor viitori campioni romani, prin faptul ca cei doi erau experti in Uchi Mata.  Astfel ca acest procedeu bine predat de cei doi  duce la apritia unor uchi-mate exceptionale practicate de campioni romani :  Barbu Aurel, Notopol Mircea, Harsan Dorel, Voda Stefan, Roman Cornel, Boscu Gheorghe, Doncea Stefan, Buzic Nicolae,  Ezechil Nicolae, Petroff Ioan etc.

 

Episodul  VACKLAV BRIZA  si arbitrul  JAN REISSER  din  Cehoslovacia – 1971 -,  prin faptul ca a avut loc si la nivelul  a doua echipe nationale, are un caracter profund sportiv, si cu importanta pentru intelegerea regulamentului de arbitraj, Reisser fiind un arbitru cu experienta internationala.

 

In 1975 la sala Floreasca, romanii au posibilitatea sa vada o demonstratie exceptionala sustinuta de YOSHINORI TAKEUCHI – seful diviziei internationale a Kodokan -, HIDEMITSU KAMISAKA si MASATOSHI SHINOMAKI celebrul campion mondial de categorie grea care in 1969 la invins pe olandezul Willem Ruska iar in 1971 pe sovieticul Vitali Kuznetsov. Acestia printre altele demonstreaza pentru prima oara kata in Romania. In urmatoarele zile cei trei maestri participa la antrenamentele lotului nostru de seniori.

 

In  1974  FRJ  organizeaza un stagiu pentru antrenori condus de  sovieticul NICOLAI  FILIMONOV. Dupa cum se stie in URSS federatia de judo a parut foarte tarziu (in 1973), doar dupa intrarea acestuia definitiv in agenda J.O.  Sovieticii practicau de fapt Sambo si participau cu aceste cunostiinte la competitiile de judo. In 1972 la Riga are loc un turneu de sambo unde participa si lotul Japoniei de judo printre altii cu Nobuyuki Sato si Katsushiko Kashiwazaki care prin victoriile lor exceptionale au impresionat mai multi antrenori sovietici  de sambo. Dupa aceasta lectie acestia devin partizanii judo-ului. Exponentul cel mai important al acestui curent  a fost Nicolai Filimonov antrenorul lui Alexander Iatskevich.  Stagiul de la Bucuresti are un caracter pur competitional, Filimonov predand un judo viu cu multe influente, totusi, din sambo.

 

Din pacate la stagiul tunisianului SUMMER ALI participa mai mult cluburi universitare, stagiul fiind organizat la IEFS  (in 1974) de catre profesorul Ioan Hantau care l-a intalnit pe specialistul tunisian la turneul de la Strassburg.  Summer Ali era un expert exceptional, posesorul  danului  5 obtinut la Kodokan. Acesta ne-a demonstrat tehnici de judo dintr-o perspectiva didactica dar si competitionala. Astfel, Summer Ali preda pentru prima data in Romania principiile Hiki Dashi si Oi Komi, dar si Tokui Waza ale diferitilor mari campioni japonezi, exemplu, Ippon Seoi Nage “Kotani”, Ko Uchi Gari “Kotani”, Ko Uchi Gake “Sekine”, Ko Uchi Gake “Okano”, Kuchiki Daoshi “ Kawakuchi”, O Uchi Gari “Osawa”, Tai Otoshi “ Kaminaga”, Tai Otoshi “Sekine” etc. Dupa multi ani, Summer Ali  a creat o scoala valoroasa cu mari rezultate in Tunisia.

 

In 1979 federatia organizeaza un stagiu condus de un exponent al scolii franceze de judo – Cloud Beaux. Dorind sa asigure conditii bune participantilor, federatia organizeaza stagiul la Hotel Turist din Bucuresti  unde lipsa unui tatami mare a umbrit valoarea stagiului.

 

Cu ocazia unei finale de juniori pe echipe, la Onesti, in 1981, federatia romana organizeaza un stagiu prin care intentiona sa omogenizeze perceptia tehnicilor judo in tara. Stagiul pe tatami a fost condus de  prof. Muraru Anton, iar invitatul HUBERT STURM  din RDG a sustinut cursul teoretic. Hubert Sturm, in present 8 Dan, originar din Frankfurt pe Oder este unul dintre pionierii judo-ului din Germania de Est alaturi de Horst Wolf.

 

Stagiul de la Targoviste din 1984, a avut  ca invitati pe TOSHIYUKI  MURATA   7Dan,  KAZUHIRO NINOMIYA 6 dan, elevul legendarului Isao Okano ( C. M. in  1973 si 1975),  TAKAFUMI UEGUCHI  6 dan, invins doar de o alta legenda a judo-ului, Nobuyuki Sato si  YASUHIKO MORIWAKI 5 dan, CM in 1981. La stagiu a participat lotul de juniori al Romaniei si antrenorii de la toate cluburile din tara.  S-au predat elemente de baza in lupta la sol, dar si tehnici din Nage Waza la pas inapoi. In ultima zi a stagiului cei patru maestri au prezentat o demonstratie, printre altele a fost demonstrata Nage no Kata.

 

Sensei HAN-CHAN-HE 6 DAN / prezent in Romania in  1975-1977.

Acest episod a fost, poate, cel mai important din istoria judo-ului romanesc. Acest maestru, posesor al Dan-ului 6 inca din 1949, dupa care Coreea de Nord nu a mai avut legaturi cu Japonia, a stat la baza performantelor exceptionale din judo-ul cubanez, dar si din cel romanesc. In perioada sederii sale in Romania, Sensei a supervizat antrenamentele loturilor nationale dar a condus si stagii la centrele importante din tara: Bucuresti, Brasov, Oradea, Iasi, Onesti. Unul din cele mai  importante stagii pe care  Sensei le-a condus in Romania a fost tabara Ministerului Invatamantului   tinuta  la Fagaras in 1975 si la care au participat cei mai buni sportivi de la Scolile Sportive din tara impreuna cu antrenori lor.  Sensei  a clarificat aici terminologia legata de prize, tai sabaki, ukemi s.a.  Procedeele de baza din judo au fost clarificate insistandu-se asupra tai sabaki-ului, de asemenea s-au predat combinatiile clasice din judo. A fost o adevarata scoala de vara.

 

In 1988, la Ploiesti, FRJ invita doi maestri japonezi: E. Anzai, 7 Dan, si T. Abe, 6 Dan. In cadrul stagiului, maestrii japonezi au predat Seoi Nage, Uchi-Mata, Harai Goshi, O Soto Gari, Ko Uchi Gari, Sasae Tsuri-Komi Ashi, Hikkomi Gaeshi atacul la pasul inapoi a lui Uke, combinatii, Sen no Sen, dar si mult Ne Waza. In ultima zi a stagiului maestrii japonezi au incantat asistenta demonstrand Nage no Kata si Kodokan Koshin-Jutsu.

 

Dupa 1990 informatii masive si foarte precise au fost predate la stagiul de la Poiana Brasov din 1996 de catre spaniolii  Maurici Casasayas si Jose Marcobal Martinez care au trecut in revista tehnicile Seoi Nage, O Soto Gari, O Uchi Gari, Uchi Mata si Soto Maki Komi intr-o maniera competitionala. Deasemenea acestia au aratat, pentru prima data in Romania,  “roza deplasarilor“ in 5 directii. O foarte buna impresie a lasat si  lectia de lupta la sol predata de cei doi profesionisti.

 

Pierluigi Comino, un enciclopedist al judo-ului, expert in kata,  a studiat judo la Universitatile  Tenri,  Tokai si  Kokusai Budo, participant la 20 de seminarii de kata la Kodokan, conduce mai multe stagii de kata la Oradea in perioada 2004-2007; antreneaza lotul Romaniei de kata la dojo-ul sau din Udine in mai multe randuri; participa la stagiul national de la Felix din 2006 si 2007.

Poate fi considerat sursa rezultatelor excelente la C.E. de kata din 2005 si 2008 de catre judoka Surla Iulian si Fleisz Ciprian.

 

Hiroshi Katanishi, 7 Dan  expert al Universitatii Tenri, probabil cel mai bun cunoscator al Tai Sabaki  si al oprtunitailor de atac in functie de deplasari, autorul unei metodologii promovata de Institutul  de Judo din Paris  prin stagiul din 2003 si 2005. Hiroshi Katanishi a condus doua antrenamente la stagiul national de judo de la Baile Felix din 2005, unde si-a prezentat metodologia.

 

Un capitol inedit a produs istoria ultimilor 20 de ani, perioada in care multi judoka, sportivi si antrenori au parasite tara. Cei mai buni  dintre acestia prin munca sustinuta si valoare, reusesc sa-si continue activitatea in judo. Unii dintre acestia au revenit in tara invitati sa impartaseasca din experienta dobandita.

 

Astfel Donciu Mihail stabilit in Germania unde a condus diferite loturi nationale ale acestei tari. La invitatia FRJ conduce stagiul de perfectionare de la Poiana Brasov in 1997 si participa ca lector la Stagiul de la B. Felix din 2003 si 2004.

 

In 2007, Vasile Alexandru stabilit in Italia, unde antreneaza un club de succes, participa ca lector la stagiul national de la B.Felix in 2007.

 

Constantin Bogdan, revenit in tara in 1993 dupa 12 ani in care a antrenat in Israel, participa ca lector la stagiile FRJ din perioada 2003-2007.

 

Lascau Daniel Florin, care dupa ce paraseste Romania  in  vara lui 1989 se stabileste in Germania,  unde reuseste in 1991  cel mai bun rezultat obtinut de un roman la C.M. de seniori – titlul de Campion Mondial -,  revine in tara ca lector la stagiile nationale de la B. Felix incepand cu anul 1997  si promoveaza incepand cu 2005 o metoda originala de constructie a sistemelor de Tokui Waza.

 

In perioada anterioara infiintarii federatiei informatii despre judo au aparut in presa vremii. Aceasta, a relatat situatia judo-ului in tara noastra dar si evenimentele internationale. Incepand cu 1957 articole despre judo au fost semnate de ziaristii Otto Benko, Vasile Cabulea, M. Ghiodus, Ion Ioana, Gh. Serban, Nicolae Chindea, Horia Alexandrescu, Mihai Tranca, Costin Chiriac dar si de oameni din interiorul Judo-ului cum ar fi Florian Frazzei si prof. Anton Muraru.

 

Ziarele “Scinteia” 1957,  1967, “Informatia Bucurestiului”  1964, 1965,  1966, “Sportul Popular” 1964, 1965, Revista “Sport” 1965, “Scinteia Tineretului” 1966, ‘Munca” 1966, “Drapelul Rosu” Timisoara 1965, Revista “Flacara”, Dobrogea Noua” 1966, au informat cititorii despre situatia judo-ului in tara si starinatate. Dupa infiintarea federatiei  ziarul “Sportul Popular” mai tarziu “Sportul”  devin o adevarata cronica a judo-ului romanesc.

 

Radio Bucuresti relateaza despre victoriile judoka romani, iar vocile unor campioni cum ar fi Vlad Nicolae, Serban Ilie, Nicolae Constantin, Fratica Mircea sau Cioc Mihai sunt auzite in eter. Televiziunea Romana, prin emisiunea “Teleenciclopedia” promoveaza un documentar valoros despre Judo, Karate, Aikido si Kendo, cu mare impact la public. Jurnalele de cinematograf, care precedau filmele artistice,  au difuzat si ele materiale despre judo, dar poate cel mai mare impact asupra tinerilor a avut-o filmul artistic “Judo Saga II” 1945 regizata de Akira Kurosawa.

 

Sursa clasica de invatatura, cartea, a avut si ea un rol deosebit de important mai ales in a oferi informatii pentru antrenorii care incercau sa se califice cat mai bine. Cartile straine apar in rafturile bibliteciilor ambasadelor Japoniei si Statelor Unite dar si al bibliotecii Consiliului National pentru Educatie Fizica si Sport. Aceste carti au avut invariabil aceeasi soarta: au fost imprumutate si niciodata restituite, intrand in bibliotecile particulare ale unor antrenori de judo.  Au aparut si cateva bibloteci particulare care prin numar si calitatea cartilor au putut influenta judo-ul romanesc fiind punctul de plecare al  cartilor autohtone de judo. Astfel, profesorul Anton Muraru, primul secretar al FRJ, profesorul Ioan Avram, Lucian Grigoropol, Frankie Niculescu- Nour, Bogdan Constantin, Ioan Hantau, Chirila Alexandru, reusesc sa achizitioneze o serie de carti importante de judo.

 

Cartile de capatai ale judo-ului romanesc au fost “Judo” de Louis Robert, ”Ma methode de judo” de M. Kawaishi “Judo” de Ishiro Abe, “Dinamic Judo” ( “Judo in Action” ) de Kazuzo Kudo, “Judo” de Horst Wolf, “Cselgancs” de Galla Ferenc, “Kanon of Judo” de Kyuzo Mifune, “Ilustrated Kodokan Judo”, ultima  fiind obtinuta de Liviu Urma dupa o corespondenta cu Institutul Kodokan. La acest paragraf trebuie amintita matusa Olga a dl. Grigoropol Lucian care prin traducerile sale a contribuit la calitatea demonstratiilor din cartea Judo de la centura alba la centura neagra de Florian Frazzei.

 

Revistele de judo ale vremii puteau fi obtinute la un moment dat cu mare greutate prin abonament la posta. Asfel cateva titluri de reviste din RDG si Germania  au  ajuns la antrenorii abonati.Pe de alta parte, federatia era obonata la celebra “France Judo”.

 

Mijloacele audio vizuale traditionale cum ar fi filmul de 8 mm sau 16 mm au intrat si ele in arhivele unor antrenori. Campionul filmarilor cu apartul  de 8 mm a fost profesorul Dragan Ionel din Deva. De asemenea un film de 16 mm continand o scurta demonstatie de procedee tehnice in care Tori a fost regretatul sensei Han Chan He exista in colectia Chirila Alexandru. Odata cu aparatia video recorderelor au aparut si primele casete cu continut tehnic.   Aparitia videorecorderul si al copiatoarelor a facut posibila piratarea diferitelor materiale, astfel copiile video si asa zise  “xerox-uri ” au inceput sa circule intre antrenori democratizand oarecum circulatia informatilor din judo.

 

O sursa vie de informatii au fost si contactele dintre cluburile romanesti cu diverse cluburi din cadrul lagarului socialist, precum si informatiile cu care se reintorceau componentii echipelor nationale si antrenorii lor de la diferitele competitii la care luau parte.

 

Metoda invatarii prin vizualizare este o metoda traditionala si se numeste “Mitori” . Prin aceasta metoda au intrat in tara tehnici ca  “brasoveana” care de fapt este “Koshi Jime” o varianta al lui “Okuri Eri Jime” si care probabil a fost importata de sportivii de la Dinamo Brasov, sau “ Ruseasaca”  un hibrid intre “Kata Guruma” si “Yoko Otoshi” si care a fost observata la sportivii sovietici.

 

Contactele dintre cluburile romanesti si cluburi straine in timp au influentat stilul de lupta al unor cluburi fruntase din Romania. Astfel, contactele cu echipe poloneze  sovietice, moldovenesti, maghiare, iugoslave si RDG-iste  influenteaza atat stilul de lupta al sportivilor cat si metodele antrenorilor din Iasi, Cluj, Arad, Timisoara, Miercurea Ciuc, Oradea si Bucuresti

 

Ultima oportunitate  prin care informatiile din judo au patruns in Romania, este catedra.  Pentru prima data judo s-a predat in Romania de catre capitan Teaca Emilian, ca si instructor de jiu –jitsu la I.M.E.F. si I.S.E.F. Dupa cel de-al II-lea Razboi Mondial predarea judo-ului la I.C.F. a fost reluata doar incepand cu 1960, cand studentul la aceea vreme, Bogdan Constantin a intrat la facultatea de educatie fizica.  Introducerea judo-ului la I.C.F. s-a facut prin afinitati personale; astfel rectorul Institutului de Cultura Fizica, Ion   Siclovan, fiind originar din Arad, fapt de care a profitat dublul olimpicon la gimnastica Botez Mihai, care a facut lobby pe langa acesta sa-l foloseasca ca instructor pe studentul Constantin Bogdan.

Intre primii interesati de judo de la I.C.F., a fost luptatorul Ioan Hantau care era asistent universitar, si care devine mai tarziu seful catedrei de judo de la I.C.F. pana in 2005. La iesirea sa la pensie,  in locul lui au venit fostii sai studenti  Dan Deliu si Bocioaca Laurentiu. Pana in 1990 judo s-a mai predat si in cadrul Facultatilor de Educatiie Fizica din tara de catre Voda Stefan la Cluj,  Constantin Bogdan  la Timisoara, Bordea Constantin la Iasi si Suceava,  Velici Florian  la Oradea, Stelian Stefanut   la Craiova.

 

Dupa 1990 apare specializarea judo si la alte centre universitare din tara, unde predau cadre didactice cu inalta specializare: Bogdan Constantin la Arad, Turcu Dionisie la Sibiu, Ioan Trifa la Oradea, Palarie Cornel, Rosu Daniel si Rabolu Emilian la Pitesti,  Chirazi Marin la Iasi, Conciu Gh si Ion Ene Mircea la Galati, Ungureanu Gheorghe la Constanta si Tapurin Dumitru la Craiova.

 

O varianata populara a scolarizarii specialistilor din judo a fost  “Scoala de Antrenorii” infiintata pe langa  U.C.F.S ulterior C.N.F.S. si O.N.E.F. care consta in formarea de specialisti prin cursuri intensive de scurta durata.

 

Au existat si cateva cazuri, din pacate putine, de romani care au studiat judo in strainatate. Astfel: Urma Liviu in Cehoslovacia, Ilie Gheorghe -1977- si Codrea Iacob -1979, au urmat cursurile Academiei Italiene de Judo. Lascau Daniel Florin a absolvit cursurile “Foundation degree of Bath University” in cooperatie cu E.J.U.

 

 

 

JUDO LA ARAD

 

În oraşul Arad s-a început practicarea judo-ului încă din anul 1955 la C.S. “Vagonul” – fiind prima secţie de judo din România – sub îndrumarea  Maestrului Sportului Mihai Botez. După înfiinţarea Federaţiei Române de Judo (1968), sportivii arădeni au obţinut rezultate valoroase în concursurile naţionale şi internaţionale. Aşa cum am amintit deja, primul campion naţional de judo, la ediţia din 1969, la cat. 80 kg., a fost Kaupert Iosif. La prima ediţie a Campionatului Balcanic, în 1974, fraţii Lazăr Loghin şi Lazăr Ionel au obţinut titlurile balcanice la cat. 70 şi respectiv 80 kg. În anul 1984, judoka Drâmbe Dorin obţine medalia de bronz la Campionatele Europene de tineret şi aur la „Cupa ţărilor latine”. În cadrul Campionatelor europene de tineret, ediţiile 1990,1991,1992, judoka Ciupe Alexandru a obţinut medaliile de bronz. Primul titlul de campion balcanic de juniori la ediţia din 1997, a fost obţinut de judoka Telechi Mihai Stanislav. Şi în cadrul primului Campionat naţional femenin de seniori din anul 1985, Aradul a cucerit prin sportiva Ciupe Diana titulul de campioană naţională, titlu pe care l-a menţinut şi la următoarele patru ediţii, până în anul 1988. Pentru rezultatele remarcabile a sportivilor de la C.S. „Vagonul” Arad şi C.S.S. „Gloria” Arad, antrenorii Botez Mihai şi Telechi Mihai au fost răsplătiţi cu titlul de „Antrenor Emerit”.

 

 

 

 

 

 

 

 

MIHAI BOTEZ – AMINTIRI DESPRE INCEPUTUL MEU IN JUDO

 

Mihai Botez – antrenor emerit

 

In timpul celui de al II-lea razboi mondial, pentru ca nu fusesem incorporat in armata, am fost trimis de autoritatile maghiare intro

tabara de munca; la inceput in Ungaria apoi in Germania in apropiere de Nurnberg. Spre sfarsitul razboiului, odata cu intrarea trupelor americane in zona Nurnberg, am fost dus impreuna cu alti detinuti din lagar intro tabara de refacere in apropiere de  Chalo-St. Mars de langa Paris. Aceasta tabara era alaturata unui lagar de prizonieri de razboi germani dar erau printre ei si cativa japonezi, slovaci si croati. Americanii au introdus aici un sistem de activitati sportive terminate in fiecare sambata cu concursuri si demonstratii sportive. Eu, pentru ca practicasem gimnastica sportiva la Clubul Maccabi din Oradea, am fost foarte activ si apreciat la aceste activitati. Asa se face ca, pe langa demonstratiile de gimnastica, am avut si multe intalniri cu cei care erau interesati sa practice o forma de autoaparare care cuprindea tehnici de proiectare a adversarului la sol. Aceste tehnici erau, inca de pe atunci, denumite tehnici de judo. Datorita abilitatilor mele motrice dobandite prin practicarea gimnasticii sportive am insusit cu usurinta aceste procedee tehnice din judo pe care le-am  practicat apoi pe toata durata sederii mele in acea tabara. Am avut chiar si cateva demonstratii de tehnica judo cu un german si un ceh, care erau recunoscuti de toti ca fiind specialisti in acest domeniu.

In luna Mai a anului 1946 guvernul Romaniei a initiat repatrierea cetatenilor romani aflati in lagarele din Europa. Am revenit acasa la Oradea unde mi-am reluat si activitatea sportiva la Clubul de unde plecasem – Maccabi Oradea -, continuand practicarea gimnasticii sportive. Spre sfarsitul anului 1946 am hotarat sa ma mut la Arad unde locuiau parintii mei. In Arad m-am inscris ca gimnast la Clubul “Spartac” devenit ulterior Clubul Sportiv UVA – AMEFA si mai apoi Clubul Sportiv “Astra Vagoane” Arad. Ca gimnast de performanata am luat parte la primele Jocuri olimpice la care au participat sportivii romani dupa al II-lea razboi mondial, adica editia din 1952 de la Helsinki. Am obtinut mai multe titluri de Campion al Romaniei la individual compus si la mai multe aparate. In 1954, dupa campionatele mondiale de gimnastica de la Roma am primit titlul de Maestru al Sportului si cu asta am incheiat activitatea ca gimnast de performanta.

Am trecut in antrenorat pregatind echipa de gimnastica a clubului “Astra Vagoane”. Aici, dupa terminarea antrenamentului, gimnastii care doreau sa continue efortul inca o ora ii invatam procedee de judo. Era, de fapt si un mijloc de a termina intr-un mod interesant antrenamentele istovitoare din gimnastica sportiva. Spre surprinderea mea toti sportivii mei au acceptat sa sfarseasca antrenamentul cu invatarea procedeelor de judo. Printre elevii cei mai interesati  sa invete judo in perioada aceeia ii amintesc pe Cezar Cernusca, Constantin Bogdan, Drumus Tiberiu, Roger Gabriel, Kiss Ionica, Barbu Silviu.

Desigur, singura posibilitate de a populariza judo-ul in acea perioada erau demonstratiile facute la diferite sarbatori precum 1 Mai sau 23 August. Au fost si momente comice pentru mine dar si pentru sportivii mei. Imi amintesc de o demonstratie de 1 Mai cand cei 12 judoka au defilat imbracati in Kimono-uri facute dintr-o tesatura alba extrem de  deasa si rigida din care se confectionau filtre speciale pentru fabrica de zahar. Cei imbracati in acele Kimono-uri se miscau cu gratia unor scafandri! Un alt moment care a uimit spectatorii a fost o demonstratie de judo facuta la Turnu Severin sub cupola circului. Circul respectiv era plasat intr-o piata pavata cu piatra cubica. Arena circului era acoperita doar cu un strat subtire de talas si rumegus. Spectatorilor nu le venea sa creada ca acei judoka executa proiectari pe acea suprafata imposibila fara sa se accidenteze.

In dorinta noastra de perfectionare in judo am apelat la cunostintele si relatiile pe care le aveam in strainatate. Astfel am primit manuale din fosta RDG, Ungaria, Italia si Danemarca. In anul 1957 am participat cu cativa judoka la un stagiu de pregatire cu echipa MTK Budapesta antrenata de Prof. Furman. A fost o actiune utila care ne-a ajutat sa luam un start bun pentru primele intalniri amicale din acea perioada cu Sc.Sp. nr. 2 din Bucuresti a prof. Fl.Frazzei.

Multi dintre elevii mei, raspanditi in tara dar si peste hotare au continuat sa raspandeasca si sa predea aceasta extraordinara arta martiala. Doresc sa-i amintesc pe: Constantin (Ali) Bogdan la Institutul de Cultura Fizica din Bucuresti in perioada 1960-1964, Dr.Butiu Doru la Cluj, Dr. Seres I. la Iasi, Bajti Ivan la Resita, Velici Fl. La Oradea,  Capriceanu I. la Arad, Frentiu Mircea la Timisoara.

La inceput cei din Federatia de lupte s-au temut ca sportivii lor vor incerca sa vina la Judo. Cu timpul lucrurile sau lamurit. Un caz aparte a fost cel a lui Herman Ion care a inceput sa practice judo La “Vagonul” Arad. Vazand ca este dotat pentru sportul de lupta si pentru ca nu exista inca un sistem competitional adevarat, in dorinta de a-l lasa sa se implineasca ca sportiv si sa se poata afirma, l-am indrumat spre lupte unde a activat mai multi ani. La putini ani dupa infiintarea Federatiei Romane de judo a revenit din nou sa practice Judo-ul.

 

 

Echipa de judo “Vagonul” Arad in 1974: Nyari I., Mihalca Corneliu, Lazar Ionel, Kaupert Iosif, Harsan Doru, Toth A.

 

Multi dintre antrenorii actuali au fost elevii mei. Imi face placere sa-i amintesc si imi cer iertare daca voi fi uitat pe cineva: Constantin Bogdan, Babec Aurel, Teleki Mihai, Velici Fl., Harsan Doru, Lazar Loghin, Lazar Ionel, Andras Gheorghe, Muresan Stefan, Kolarov Aurel.

Doresc sa subliniez faptul ca judo-ul romanesc s-a dezvoltat inca in primii ani de existenta a Federatiei Romane de Judo si datorita legaturilor si stagiilor comune de pregatire cu antrenori si sportivi straini din Japonia, Franta, Germania, Cehoslovacia, Ungaria, Polonia,Yugoslavia, Coreea de Nord.

 

Pentru rezultatele obtinute de elevii mei in judo-ul de performanta am primit titlul de Antrenor Emerit in 1973. Am avut cinstea sa fiu numit antrenor al lotului national de judo in trei randuri impreuna cu Bogdan C-tin, cu Bordea C-tin, cu Gall Josef.

 

 

Din nou impreuna (de la stanga la dreapta): Chirila Alex., Botez Mihai, Harsan Doru, Bogdan C-tin, Marchis Doru, Kristof Dinu.

 

 

Infiintarea categoriei de veterani – practicanti ai judo-ului cu varsta intre 30 si 80 de ani -, realizata de catre Prof. Chirila Alexandru si Bondor Andrei din Oradea  mi-a oferit prilejul sa urc din nou pe tatami la:

 • Campionatul Mondial al Veteranilor de la Viena in 2004 – medaliat cu aur
 • Campionatul Mondial al Veteranilor de la Toronto, Canada in 2005 – medaliat cu argint
 • Campionatul Mondial al veteranilor de la Tours, Franta in 2006 – medaliat cu aur
 • Campionatul Mondial al Veteranilor de la Sao Paolo, Brazilia in 2007 – medaliat cu aur.

Pentru intreaga mea activitate in slujba sportului romanesc am fost declarat:

CETATEAN DE ONOARE AL ORASULUI ARAD

 

Prof. TELECHI MIHAI

Absolvent al I.E.F.S. Bucuresti, promotia 1974. Din 1974 si in prezent profesor la C.S.S. “Gloria” Arad sectia Judo.

A inceput Judo in perioada studentiei la clubul I.E.F.S. Bucuresti avand ca antrenori pe Prof. univ. dr. Ion Hantau si Prof. Abalaru Radu. In perioada 1974-1980 a fost legitimat ca sportiv la C.S. Vagonul” Arad apoi “Rapid” Arad pregatit fiind de catre  antrenorul emerit Mihai Botez. Ca sportiv a fost multiplu medaliat la Campionatele nationale la individual si pe echipe

In perioada 1974-1975 a fost component al lotului national de

seniori. In anul 1986 a fost antrenorul lotului national de senioare, iar in anul 2006 antrenorul lotului national de cadeti U-17.

 

Pentru rezultatele deosebite obtinute de sportivii sai i s-a conferit, in anul 1993, titlul de Antrenor emerit. Este posesor al centurii negre 5 Dan. A promovat la loturile nationale sportivi care au obtinut numeroase rezultate notabile precum: Ciupe Alexandru, Drambe Dorin, Curca Vasile, Telechi Stansilav, Bodarlau Cristian s.a.

 

Hanciuta Raul – Campion National, cat. 81 kg. – Cadeti U-17, Baia Mare, 2008

 

Prof. MOT ALIN MARIUS

 

Absolvent al Universitatii de Vest “Vasile Goldis” Arad – Facultatea de Educatie Fizica si Sport cu specializarea Judo sub indrumarea Conf. univ. Constantin Bogdan.

Antrenor de Judo la C.S. Gloria Arad din 1994 si in prezent.

Rezultate ca antrenor: din anul 2001 pana in prezent sportivi medaliati la Campionatele nationale la copii-tineret. Judoka Lazea Remus si Lazea Amado multiplii campioni nationali si medaliati la turneele internationale oficiale.

 

 

 

Prof. MURESAN STEFAN OVIDIU

 

A inceput sa practice Judo din 1965, cu antrenor emerit Botez Mihai.

Absolvent al Institutului de Educatie Fizica si Sport – Bucuresti.

A facut parte din primele loturi nationale de juniori si seniori organizate de Federatia Romana de Judo incepind cu 1969.

Multiplu medaliat al campionatelor nationale de juniori si seniori atit cu echipa “Vagonul” Arad sau cu  IEFS Bucuresti cit si individual. De 4 ori campion republican universitar. Participa la primele turnee internationale de Judo organizate la Arad de catre Clubul “Vagonul” in anii 1967 1968 impotriva  “Elore”Bekescsaba”, “Judo Club Samurai Macerata” din Italia si “Universitatea” Belgrad.

In calitate de arbitru a fost primul roman care conduce secretariatul general de concurs la Campionatele Europene de Judo juniori organizate la Tirgoviste prilej cu care Presedintele Federatiei Europene de Judo de la acea vreme Andre Ertel ii multumeste personal, in public, pentru modul in care au fost organizate aceste campionate.

 

Intelegind importanta sportului in general si a sportului de masa sau a sportului pentru cei care au facut cindva performanta, alaturi de prof. Chirila Alexandru din Oradea, dezvolta miscarea de “Judo veterani” din Arad si Romania.

Este primul medaliat  roman la Campionatele mondiale de veterani de la Londonderry (Irlanda de nord).

 

Prof. HARSAN DOREL

 

Absolvent al Universitatii Iasi – Facultatea de educatie fizica si sport – promotia…..

Sportiv legitimate la C.S. “Vagonul”Arad. Campion national de juniori la cat….. 1970

Campion national de seniori cat….. 1971

Antrenor la lotul national in anul 1975

Antrenor la C.S.S. Gloria Arad din 1974 si in prezent.

 

Prof. ANDRAS  GHEORGHE

 

Absolvent I.E.F.S. Bucuresti promotia 1972

Antrenor la CSS “Gloria” Arad in perioada 1977-2000

 

Prof. MURESAN IOAN

 

Absolvent al I.E.F.S. Bucuresti, promotia 1972.

Antrenor la C.S.S. “Gloria” Arad in perioada 1972-1984

 

*   *   *

 

Prof. LUCEA SABIN (Nadlac- jud. Arad)

 

Am vazut prima demonstratie de judo in 1960. Era sustinuta pe stadionul “Victoria” Nadlac de catre echipa de judo a C.S. “Vagonul” Arad antrenata de catre Maestul Sportului Mihai Botez.

Aceasta demonstratie de judo m-a fascinat atat de mult incat, sapte ani mai tarziu, in anul1967 in luna octombrie, in timp ce eram student in anul I la IEFS Bucuresti m-am inscris la cursurile de judo ale Clubului IEFS conduse de studentul in anul III Pavelescu Cristian. Antrenamentele se desfasurau seara, in sala de lupte a institutului si participau si studenti de la alte facultati (Politehnica, Universitate). Cu ocazia zilelor de 1 Mai si 23 August participam la diverse demonstratii de judo care s-au bucurat de un mare succes.

In anul 1968 ia fiinta Federatia Romana de Judo. In urma demersurilor facute de FRJ, prin secretarul federatiei prof. Anton Muraru, in februarie 1969, in mijlocul anului universitar, se obtine pentru semestrul II specializarea judo. Aceasta specializare a fost condusa in anul universitar 1969-1970 de catre  antrenorul Vasile Gotelet. Dupa spusele domniei sale avea specialitatea judo obtinuta la Universitatea din Liege – Belgia inainte de al doilea razboi mondial, cu centura neagra – 2 Dan. Ca atare, Vasile Gotelet este indrumatorul cu specializarea 1971- L. Sabin (IEFS) campion          judo in anul universitar1969-1970 scotind primii                                             trei absolventi cu specializarea judo pe: Pavelescu                                                  CristianBoierescu Gh. si Braileanu Mihai.     Promotia IEFS 1971 scoate inca trei specialisti: Lucea Sabin, Herman Ion, Velici Florian  sub conducerea  asist. univ.  Hantau Ioan. In 1972, tot sub indrumarea asistentului univ. Hantau Ioan,  absolva inca trei specialisti: Voda Stefan, Muresan Ioan si Negoita Andrei.

In anul 1969 apar primele loturi reprezentative ale Romaniei care participa la o serie de concursuri internationale printre care: 1969 Londra – Campionatele Mondiale Universitare unde prof. Bogdan Constantin conduce lotul studentilor romani compus din: Herman Ioan, Voda Stefan si Marchis Doru care obtine prima clasificare romaneasca intro competitie internationala: locul 5.

In 1974 sportivii pregatiti de prof. Bogdan Constantin, antrenor  Donciu Gheorghe,  si prof. Lucea Sabin participa la Campionatele Europene de la Londra unde sportivul Codrea Iacob ocupa locu V. In acelasi an lotul national condus de prof. Bogdan C-tin, antrenor Donciu Gh. si prof. Lucea Sabin  participa la un stagiu de pregatire la Pyongyang – Coreea de Nord -, condus de maestrul Han-Cian-He.

In 1979 Nicolae Vlad castiga locul I la Campionatul European de Judo seniori. Odata cu aceasta se incheie un deceniu de activitate a FR Judo cu rezultate deosebite, cum nici o federatie din cadrul CNEFS-ului nu a obtinut de-a lungul istoriei sportului. La aceasta performanta si-au adus adus aportul atat profesorul Anton Muraru, Secretar al Federatiei Romane de Judo (singurul angajat) cat si zecile de profesori, antrenori, si instructori printre care amintim: Avram Ioan, Botez Mihai, Bogdan Constantin, Donciu Gheorghe, Hantau Ioan, Vasile Gotelet, Barbu Aureliu, Bucur Ovidiu, Lucea Sabin, Velici Florian, Gujba Gheorghe, Alexandru Vasile, Ilie Gheorghe, Gavra Dorin, Muresan Ioan, Teleki Mihai, Voda Stefan, Muresan Stefan, Harsan Dorel, Braileanu Mihai, Pavelescu Cristian, Georgescu Florian, Gelal Feuzi, Gall Iozsef, Bordea C-tin, Stefanut St., Chirila Alexandru si altii.

*   *   *

 

JUDO IN NADLAC

 

Redactat de Chirila Alexandru  pe baza datelor furnizate de prof. Adrian-Ilie Rău si prof. Lehoczki Ioan

 

În toamna anului 1984, pe când mă prezentam la postul de profesor de fizică la Liceul Industrial ,,G. Coşbuc” din Nădlac, am constatat cu bucurie existenţa unei secţii de judo – înfiinţată încă din anul 1971 de către prof. Lucea Sabin şi Mihai Telechi, în cadrul Asociaţiei Sportive „Victoria” – Nădlac”.

Condusă de prof. Lucea Sabin, secţia de judo a A.S. „Victoria – Nădlac” este prezentă, în primii 5 ani de activitate, la fazele finale ale competiţiilor naţionale, de la copii până la seniori,  reuşind să obţină două medalii de argint la copii prin Lucian Dorotovics şi prin Pavel Roskoş.

Pentru o apreciere corectă a tradiţiilor judoului nădlăcan trebuie sa amintesc alături de prof. Sabin Lucea şi Mihai Telechi şi pe dl. prof. Gheorghe Andraş, toţi trei nădlăcani şi cunoscuţi în lumea judoului ca antrenori a numeroase generaţii de sportivi de înaltă performanţă. De asemenea vreau  să menţionez printre sportivii de performanţă daţi de Nădlac României pe Geta Ciocîrlan,  formată ca sportivă la Nădlac, multiplă  medaliată la competiţiile  naţionale şi internaţionale feminine.

Pregătindu-mă în această secţie, alături de mulţi dintre cei care pe atunci îmi erau elevi – i-aş numi aici pe domnii Cosmin Boldiş, Dinu Boliac, Valentin Kocsis, Rudolf Mraz, Miroslav Noghiu şi Ladislau Vaş – am reuşit să mă calific şi să particip la un nivel onorabil la o finală a Campionatului Naţional şi la Campionatul Internaţional al României.

În perioada 1984-1992, continuitatea şcolii nădlăcane de judo a fost asigurată cu succes de către domnii Dinu Boliac şi Ioan Lehoczky.

In toamna anului 1992 prof. Ludovic Sosnak  (un alt nume nădlăcan cunoscut în lumea judoului ca întemeietor a două prestigioase şcoli de judo – Baia Mare şi Borşa – şi de asemenea unul dintre primii purtători ai centurii negre, fiind pe atunci director al Casei de Cultură, a creat toate condiţiile pentru desfăşurarea antrenamentelor într-o sală corespunzatoare. Vreau sa mentionez sprijinul important pentru pregatire acordat si de conducerea Grupului Şcolar Industrial ,,J.G.Tajovsky” („George Coşbuc” până în 1990) începând cu anul înfiinţării, 1992, şi până în prezent.

Printre cei care au reuşit să confirme asteptarile noastre in sfera performantei aş dori să-i menţionez pe Bogdan Peşte – primul medaliat pregătit de mine, Ramona Ciocan – prima sportivă din Nădlac campioană naţională; Adriana Cherar – multiplă campioană naţională şi campioană balcanică, în prezent legitimată la C.S. Dinamo – Bucureşti (dar şi vicepreşedintă a Federaţiei Române de Sambo – disciplină la care a obţinut câte o medalie de bronz la Campionatul European şi la Cupa Mondială, Cristian Bodîrlău – dublu campion naţional, campion balcanic, participant la „europene” şi Ştefan Bichişan – multiplu medaliat, în prezent legitimaţi la C.S.S. Gloria – Dinamo şi membri ai lotului naţional de juniori.

Începând cu anul 2002, judoul nădlăcan se regăseşte şi în mişcarea de veterani, prin numeroase participări la competiţii încununate cu medalii şi locuri fruntaşe, printre care se remarcă două medalii de bronz la europene (Kecskemet – Ungaria, 2003), obţinute de Valentin Kocsis şi un loc V la mondiale (Tours – Franţa, 2006) obţinut de Adrian Rău. De asemenea, în 2004 şi 2006, judoka din Nădlac participă la Campionatul Naţional de Kata.

În anul 2004, Consiliul Local Nădlac înfiinţează Clubul Sportiv Victoria – Nădlac cu secţii de atletism, fotbal, judo şi şah. Din 2005, un număr de aproximativ 40 sportivi judoka se pregătesc şi reprezintă în fiecare an C.S. Victoria – Nădlac la fazele finale ale Concursurilor şi Campionatelor Naţionale.

 

 

*   *   *

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

JUDO IN TIMISOARA

INCEPUTUL MEU IN JUDO

 

Prof. Constantin Bogdan

 

In anii de liceu practicam gimnastica sportiva  la C.S. UVA-AMEFA Arad cu antrenorul Mihai Botez. La sfarsitul lungilor si obositoarelor antrenamente, ca sa ne revenim in mod activ si placut, Misa baci ne preda procedee de judo si ne lasa sa ne desfasuram pe saltea.

In 1957 Misa baci si cu doi judoka din Arad intre care si subsemnatul, ne-am deplasat la Budapesta la invitatia antrenorului de judo de la clubul sportiv MTK, Prof. Furman. Acolo, in sala lor, destul de mica, impreuna cu cativa judoka maghiari, am exersat in special tehnicile de Ashi waza si Te waza. A fost o actiune foarte importanta pentru noi si care ne-a intarit interesul si atasamentul pentru judo.

Prima sectie de judo in cadrul clubului UVA-AMEFA s-a infiintat in primavara anului1957. Echipa de judo a clubului sportiv a avut apoi cateva intalniri cu echipa de judo a Sc.Sp. Nr.2 din Bucuresti aprof. Florian Frazzei.

In toamna anului1960, proaspat student la Institutul de Cultura Fizica Bucuresti, m-am dus la rectorul institutului, Ion Siclovan, si l-am rugat sa-mi permita sa formez un grup de studenti carora sa le predau procedee de judo. Rectorul Siclovan il cunostea bine pe Mihai Botez si afland ca am fost sportivul sau a fost de acord cu cererea mea.

 

Astfel, am primit in folosinta mica sala de lupte si haltere, seara, de trei ori pe saptamina. Initiativa mea s-a bucurat de un succes peste asteptari. Printre primii elevi care au frecventat cu regularitate antrenamentele de judo au fost: Bucur Nicolae, Barbuta Ion, Hantau Ioan, Gyarmaty Francisc, Dinu Kristof, Stoicea C-tin, Carstea Gh., Hutanu C-tin s.a.

 

1961: echipa de judo a ICF Bucuresti impreuna cu asist.univ. Hatru D-tru.

 

Hantau Ion era asistent universitar la ICF si preda luptele libere iar seara frecventa regulat antrenamentele de judo – atat dansul cat si eu respectand pe deplin postura in care, conjunctural, ne aflam. Tot in cadrul echipei noastre de judo s-au antrenat si doi studenti – centura maro – din RDG aflati la studii in Romania la Fac. de Medicna. etajul 8 al CNEFS (Consiliul National pt. Educatie Fizica si Sport) se afla biblioteca acestei institutii unde am gasit vreo 2-3 carti de judo. In plus, cu un tupeu grozav petru vremea aceea, m-am dus la resedinta trimisului Mikadoului in Romania  (langa  blocul ”Patria”). Nu era nimeni la poarta larg deschisa, asa ca am intrat in curte. Ajungand la coltul cladirii a aparut un tanar care m-a intrebat daca poate sa-mi fie de folos cu ceva. Dupa ce i-am spus ce vreau m-a indrumat spre sectia culturala unde am putut imprumuta o carte. Era un Illustrated Kodokan Judo din 1955.

In cei 4 ani cat am fost instructorul echipei de judo a I.C.F.-ului am participat la doua editii ale Campionatului (neoficial) de judo al capitalei castigate de echipa ICF. In acei ani in Bucuresti mai activau, in afara de echipa ICF, si echipa Institutului Agronomic condusa de prof. Ion Avram, echipa IOR condusa de ing. Liviu Urma, echipa Sc.Sp. 2 condusa de prof. Florian Frazzei, echipa „Universitatea” Bucuresti condusa de Franki Niculescu si echipa „Vulcan” condusa de Vasile Gotelet.

In 1963 a fost invitata in tara noastra echipa sindicala franceza de judo FSGT care a sustinut o dubla intalnire cu selectionata Bucuresti I, din care faceam parte, aflandu-ma alaturi de F. Marinescu, V. Serban printre invingatori.

In1964, dupa terminarea studiilor la Institutul de Cultura Fizica Bucuresti, am revenit la Arad si am reactivat sectia de judo care intrase inainte cu un an intro pauza de activitate. In sala de sport a Fabricii de Zahar (F.Z.) din Arad am antrenat timp de un an un grup de 16 tineri care au intrat ulterior in componenta echipei „Vagonul” Arad la reluarea activitatii acesteia. Printre elevii pe care i-am avut in perioada aceea ii amintesc pe Capriceanu I., Stoker A. si Kaupert Iosif care, mai tarziu, dupa ce  Misa baci a reluat activitatea cu echipa sa, a devenit campion al Romaniei la prima editie oficiala a campionatului national de judo din 1969.

In 1966 am sustinut un concurs pentru ocuparea postului de asistent universitar la Institutul Politehnic Timisoara si am devenit astfel si antrenorul echipei de Judo a C.S. Politehnica Timisoara. Acum conditiile de pregatire erau excelente. Aveam o sala mare, saltele pe intreaga ei suprafata, judo-gi pentru toti cei 26 de judoka din echipa. Seful catedrei de educatie fizica a institutului, Prof.univ. dr. C.I. Bucur, a fost un fan al echipei de judo si a incurajat schimbul de experienta cu specialisti din strainatate. Astfel, antrenorul si arbitrul international Ivanovic din Jugoslavia a fost de mai multe ori invitatul clubului nostru, de asemenea am avut cateva intalniri si cu echipa de judo a orasului Baja (Ungaria). Astfel ca, dupa infiintarea Federatiei Romane de Judo din vara lui 1968, echipa noastra era, poate, printre cele mai pregatite pentru startul competitional.

In anul 1968 am fost numit antrenor al lotului national de judo impreuna cu Donciu Gh. Startul competitional s-a produs in 1969 in sala Floreasca  unde s-a desfasurat prima editie a campionatului republican in care „Politehnica Timisoara” a ocupat locul secund in finala cu echipa „Rapid” Bucuresti condusa de Gh. Donciu.

Tot in acel an a avut loc si prima editie a campionatului individual la care judoka de  la „Poli” Timisoara, Ezechil Nicolae, cat. 70 kg., a devenit primul campion national al acestei categorii. Am avut onoarea sa pregatesc reprezentativa de judo a Romaniei mai multi ani

 

1968 – C. Bogdan, T. Matzuzaka si N. Bucur

si in mai multe evenimente. In acest sens, imi aduc aminte cu placere de prima medalie de aur castigata de un sportiv roman la o competitie internationala: Mircea Notopol la Internationale de judo ale Bulgariei in 1971.

Dupa prima victorie internationala a echipei de judo a Romaniei impotriva echipei Cehoslovaciei de la Constanta din 1971, drumul spre afirmarea internationala a judoka romani era deschis.

Prima editie a Campionatelor Internationale de Judo ale Romaniei: Bucuresti, 1969

 

O valoroasa experienta au dobandit-o sportivii nostri dar si antrenorii deopotriva la numeroasele stagii internationale de pregatire. Una din cele mai bune stagii de pregatire, de aproape o luna, s-a efectuat cu antrenorul Han-Cian-He la Phenian in Coreea de Nord.

 

 

 

 

 

 

 

1974 – Echipa de judo a Romaniei in fata Teatrului de Opera din Phenian

 

 

 

In final, doresc sa-mi exprim sincera admiratie si recunostinta pentru acei minunati sportivi pe care i-am pregatit in anii de inceput ai judo-ului la „Politehnica” Timisoara si care cu exemplara straduinta s-au dedicat trup si suflet pentru afirmarea acestui nobil sport in Timisoara si in Romania. Nu ii voi uita: Zamfir Remus, Morariu Sergiu, Macridin Zlatibor, Ezechil Nicolae, Gostian Aron, Velicea Florian, Frentiu Mircea, Marchis Doru, Melinte Adrian, Ivanescu Marius, Decebal Bugariu, Puiu Oprea, Cuzic Florin, Schiller Adalbert, Schwartzkopf Istvan, Silagy Romeo, Surghe Adrian, Pandur Dan, Linz Gunther, Salamon Tibor, Malnasi Janos, Budulan Gheorghe, Lupulovici Ilie, Pop Alexandru, Jercher Waldemar, Ilin Radu, Tomonicika Alexandru, Butaciu Petre, Bortos Gheorghe, Ciuciu Florinel.  

 

 

Prof. CONSTANTIN BOGDAN

 

Absolvent al I.C.F.Bucuresti – promotia 1964

Antrenor al echipei de judo C.S. „Politehnica” Timisoara  1966-1982

Antrenor al lotului national de seniori 1968-1975

Antrenor la Clubul Sportiv „Elitzur” Natania-Israel 1983-1993

Posesor al centurii negre 5 Dan

Lector univ. la Universitatea de Vest „V. Goldis” Arad – Facultatea de educatie fizica

Presedinte al Colegiului Centurilor Negre din F.R.J.

Vicepresedinte al Colegiului Central al Antrenorilor din F.R.J.

 

*   *   *

 

 

Inceputul meu in Judo

Ing. Sergio Morariu – (Timisoara)

 

In 1965 eram student in anul III la  Fac.de Electrotehnica din Timisoara. In vacanta de vara a acelui an, după o scurtă şedere in Bucureşti, am luat acceleratul de noapte cu destinaţia Costineşti. Călătorind în picioare, căci nu mai erau locuri in compartiment, am întrat în vorba cu un tanar înalt cu alură de decatlonist care călătorea tot la Costinesti. A urmat conversaţia de rigoare între sportivi: “….. Eu am înotat, am jucat polo pe apă la ILSA-Timişoara şi acuma joc baschet la Universitatea Timişoara …… dar tu ce faci” l-am întrebat curios şi impresionat totodata pe uriaşul de lânga mine  “…..Eu am facut atletism de performanţă şi acuma fac JUDO ” Auzeam pentru prima oară pronunţarea corectă a numelui acestui sport fascinant cu conotaţii esoterice. Am discutat tot drumul pana la Costinesti cu interlocutorul meu pe nume Dinu Kristof şi l-am descusut despre tainele Judoului. A fost un Crash Course în care am aflat istoria foarte subţire a acestui sport în România şi mi s-a întipărit în minte numele unui oarecare Ali Bogdan prieten foarte bun si antrenor de Judo a lui Dinu.

 

Întors la Timişoara dupa vacanţă am început să mă interesez de posibilităţile de practicare a Judoului, si aşa am aflat că fostul meu coleg de liceu Budu Şerban dă lecţii de Judo. Zis şi făcut, am devenit elevul lui Budu Şerban, care m-a învăţat cateva luni abecedarul Judo-ului.

 

Spre marea mea bucurie, în luna octombrie a anului 1966, apare la Timişoara ca asistent universitar şi antrenor de Judo la “Poli” Timişoara, acest specialist în Judo, Ali Bogdan, care nu era altcineva decât Constantin Bogdan prietenul şi antrenorul de  Judo a lui Dinu Kristof. Constantin Bogdan, un tip sobru, respectuos şi exigent  ne-aimpresionat cu calitatile sale fizice  si virtuozitatea cu care ne demonstra procedeele de Judo. Foarte repede ne-am reunit în jurul lui un grup de sportivi, care au format nucleul echipei de Judo “Poli Timisoara”. Dupa o selectie dura, C-tin Bogdan a ales un grup de sportivii cu calităţi deosebite obţinute prin practicarea anterioară a altor sporturi la nivel de performanţă: Zlatibor Macridin (lupte şi judo la S.S.2 din Bucuresti), Aron Gostian (lupte libere), Nicolae Ezechil (atletism), Doru Marchis (atletism), Bugariu Decebal, Frntiu Mircea si altii. Ambitiile erau mari si sperantele noastre la fel, asa ca ne antrenam zilnic de luni până sâmbata de la 20:00 la 22:00, iar duminica aveam adesea meciuri amicale.

 

În 1968 are loc primul campionat naţional universitar.de judo. Finala s-a ţinut la Bucureşti pe terenul de baschet din Campusul Universităţii Bucureşti. Pentru mine a fost simbolica coincidenţa de a fi câştigat titlul de campion naţional universitar de judo pe acelaşi teren pe care am jucat, în cadrul campionatului universitar de baschet, meciul final cu câţiva ani în urmă. Echipa Poli Timişoara a obţinut titlul de campioană universitară a României în acel an, iar Aron Gostian, Nicolae Ezechil şi subsemnatul Sergiu Morariu ne-am întors acasă cu titlurile de campioni universitari.

 

N-am sa uit niciodată atmosfera de “tren cu raniţi”, pe care o cunoşteam din filmele de război, care era prezentă în compartimentul de clasa I a acceleratului de Timişoara, în care ne “lingeam rănile”, dar  mândrii de a fi cei mai buni din România  întro disciplină sportivă nouă şi atat de spectaculoasa.

In anul 1968 am fost convocat, împreună cu Aron Gostian, Nicu Ezechil, Doru Marchis şi Zlatibor Macridin, în lotul naţional de Judo, al cărui antrenor era Constantin Bogdan si Donciu Gheorghe – antrenorul de la Rapid Bucureşti. Mare mi-a fost placerea să fiu coleg de lot cu Dinu Kristoff, “Supermanul din tren”.

 

1966: Prima echipa de Judo a C.S. Politehnica Timisoara

 

În vara anului 1970 am ajuns în Germania unde din nou m-am întalnit cu Dinu Kristof si ne-am antrenat la un club de judo din Wiesbaden până în 1973, cand Dinu a fost  detaşat cu serviciul în Thailanda, iar eu în Peru. Din 1991 ma aflu mai mult în România, decât în oricare altă ţară. Aici am lucrat în cadrul mai multor proiecte de cooperate internaţională finanţate de R.F. Germania, iar din 1999 ma dedic în exclusivitate dezvoltării turismului activ, sportiv şi de aventură – ENDUROMANIA.

 

Dupa plecarea prof. Constantin Bogdan in strainatate, activitatea a continuat la sectia de judo a  „Poli” Timisoara cu mai multi antrenori:

            1983 – 1985 – antrenor Mihai Andron

1986­ – 1987 – antrenori  Ing. Melinte Andrei si Ing. Pandur Dan.

1987 – 1990 – antrenor prof. Tender Victor.

 

In aceasta perioada s-au cucerit patru locuri 1, pe echipe la Campionatele Universitare (dintre medaliati: Damian Sorin, Manate Daniel, Basil Aburas, Chedli Mekki), un loc 5 la campionatele nationale de tineret – Hartea Adrian, si locul 3 la turneul de calificare in divizia A, pe echipe (calificate primele doua).

 

Relatarea ing. Dan Pandur (Timisoara)

 

Prof. Hary Popovici a infiintat in 1968, la scoala generala nr.9 din Timisoara, o grupa de initiere in judo pentru copii.

Din 1969, si-a continuat activitatea la Casa Pionierilor din Timisoara, in cadrul nou infiintatei sectii de judo, pana in anul 1980. Dintre sportivii care s-au pregatit aici, de-a lungul anilor, si care au cucerit medalii la campionatele nationale de copii, amintim pe urmatorii: Surghe Adrian, Nedelcu Gh., Jicman Codrut, Toth Francisc, Pop Alexandru, Pandur Dan, Linz Gunther, Gosav Genu, Miclau MirceaCaba Vlad, Stokel Dieter, Jercher Valdemar s.a.

Dintre acestia, o parte si-au continuat activitatea sportiva, in cadrul Clubului sportiv „Politehnica” Timisoara, aflandu-se in prim-planul competitiilor de juniori, de seniori si campionate universitare la care au participat. In acest sens pot sa-i amintesc pe: Surghe Adrian-medalii la campionatele nationale universitare si de juniori, Pandur Dan – 4 titluri de campion national universitar, si o medalie de bronz, locul 5 la campionatele nationale de seniori.

 

Relatarea prof. Doncea Stefan (Timisoara)

 

Prof. Constantin Bogdan, a fost fondatorul si primul antrenor al echipei de judo a C.S. “Politehnica” Timisoara inca din anul 1966. A crescut, format si pregatit sportivi de valoare, unii dintre acestia fiind primii judoka in loturile nationale. A fost mai multi ani antrenor al lotului de judo a Romaniei.

 

Prof. Hari Popovici, a pregatit tinerii judoka de la C.S. “Pionierul” Timisoara incepand cu anul 1971 si pana la plecarea dansului in Germania in 1981. A avut rezultate notabile si campioni nationali in campionatul de copii si juniori.

 

Prof. Marcel Bogdan, activeaza ca antrenor de judo la C.S.Sc. Timisoara obtinand rezultate bune in campionatul copiilor si juniorilor.

 

Antrenor Mihai Andron, a activat ca antrenor la sectia de judo a “Politehnicii” Timisoara – dupa plecarea in strainatate a prof. Bogdan C-tin. -,  in perioada 1983 – 1986.

 

Prof. Dr. Stefan Doncea a inceput activitatea de antrenor de judo in anul 1981 pe care o continua si in prezent la C.S. Palatul Copiilor Timisoara. A obtinut peste 25 de medalii (locurile I – II si III) la competitiile de nivel national si international. Printre sportivii de frunte crescuti si pregatiti de mine as dori sa-i mentionez pe: Teaca Marius, Matusca Romeo campion national in 1982 si 1986, Slusar Florin campion national in 1982. Prof. Doncea Stefan a promovat sportivi in esaloanele sportului de performanta si inalta performanta din Romania.

 

 

*   *   *

 

 

 

JUDO IN LUGOJ

 

Redactat de Chirila Alexandru  pe baza datelor furnizate de prof. Batkai Adalbert

 

Judo-ul in Lugoj  incepe in 1969 la sectia de sport a Casei Pionierilor unde  inginerul agronom Vacaru  initiaza  un  grup de copii in tainele judo – printre acestia Ciuciu Florinel.

 

Tot la inceputul anilor 70 fostul ofiter de miltie Clopina Calin, conduce un cerc de autoaparare la Clubul Tineretului.

In 1972 profesorul Batkai Adalbert este repartizat la Casa Pionierilor unde ocupa catedra inginerului Vacaru preluand  si grupa acestuia.  Aceasta perioda culmineaza cu titlul de campion national la seniori obtinut de Ciuciu Florinel, transferat in 1974 la divizionara A “Agronomia” Timisoara antrenata de profesorul Constantin Bogdan. In perioada 1976- 1990 sunt obtinute o serie intreaga de medalii la campionatele nationale de copii, festivalurile pionieresti si campionatele nationale de juniori.

In 1990 profesorul Batkai se transera la CSS Lugoj unde beneficiaza de o baza materiala solida, fapt care influenteaza in mod pozitiv rezultatele sale. In perioada 1990- 2008 sunt obtinute rezultate excelente la fete la categoriile de varsta copii si junioare fiind promovate o serie intreaga de sportive pentru centrul olimpic de la Cluj, cea mai reprezentativa fiind Caprioriu Corina cu mari sanse de calificare la J.O. 2008 Beijing.   Profesorul Batkai este promovat ca  antrenor  secund al lotului olimpic de senioare alaturi de Bercean Florin in perioada 2002- 2004.

 

 

*   *   *

 

JUDO IN CARAS-SEVERIN

 

Resita

 

Readactat de Bogdan Constantin pe baza datelor furnizate de ing. Radu Ion

 

Initiatorul judo-ului in Resita a fost judoka Bajti Ivan in anul 1968. Fost elev al antrenorului Botez Mihai de la “Vagonul”Arad acesta s-a mutat, dupa un an, la Targoviste iar in locul sau la C.S.M. Resita a venit ing. Draghina. La sectia de judo a C.S.M. Resita au activat mai multi antrenori dupa cum urmeaza:

 • 1969-1971 antrenor ing. Draghina
 • 1972-1973 antrenor Andron Mihai
 • 1973-1980 antrenor Gruia Constantin
 • 1980-1985 antrenori Rosca D-tru si Mutascu Lucian
 • 1985-1988 antrenor Rusu Ioan
 • 1988-1998 antrenori Rusu Ioan si Pastean Daniel
 • 1998 – pana in prezent, antrenor Pastean Daniel

In perioada 1986 – 1993 multipla campioana nationala Simona Richter s-a antrenat la CSM Resita. De asemenea, au fost obtinute mai multe rezultate notabile dintre care amintim rezultatul obtinut de echipa de senioare vice-campioana nationala in 1991 si campioana nationala in 1993.

Din anul 1986 pana in prezent, coordonator si consultant la sectia de judo a CSM Resita este ing. Marchis Doru.

In Caras-Severin au mai fost infiintate sectii de judo dupa anul 1982 in orasele : Moldova Noua, Oravita si Baile Herculane dar fara participare la fazele de zona al C.N.

 

Caransebes

 

Ing. Radu Ion, fost judoka la CSM Resita, a infiintat o sectie de Judo la C.S. Energetica  Caransebes si este antrenorul acestei echipe inca din 1992 ajutat fiind de fostul sau elev, cu licenta de antrenor din 2007, Rautu Ioan. Cei doi antrenori au avut rezultate meritorii, sportivi pregatiti de dansii au obtinut locurile I, II si III la C.N. de copii, cadeti, juniori si o campioana balcanica in 2007 prin Ohai Loredana.

 

 

*  *  *

 

 

JUDO IN ORADEA (perioada 1969-1989)

 

 

Prof. Chirila Alexandru

 

Primul cerc  de judo din Oradea a fost organizat  in anul 1969 de catre  profesorul de educatie fizica Papp Gaspar la liceul Mihai Eminescu, in cadrul pregatirii premilitare. Profesorul Papp  avea specializarea atletism si folosea de fapt cercul de autoaparare  ca sa-si salveze atletii de exercitiile de front si ordine, de praful si plictiseala care insotea aceste activitati. Imediat la cerc au aderat boxeri, luptatori si alti elevi ai liceului.

 

Primul club oficial din Oradea este legat de  faimosul ordin al Gen.  Paul Marinescu, prin care se infiintau  40 de asociatii de judo cu denumirea “STRAJA” pe cuprinsul Romaniei in cadrul trupelor de securitate. Cel care a pus  in practica  proiectul “Straja” la nivel national a fost profesorul de educatie fizica Ghita Lucian fost elev al inginerului  Liviu Urma, cel care a infiintat  clubul sportiv I.O.R. Bucuresti. Acesta periodic trecea si prin Oradea, conducand antrenamente, organizand demonstratii si participand la formarea instructorilor de judo. Primul legitimat de la  “Straja” Oradea  a fost un halterofil de categorie grea, oradeanul Binder Adrian. Instructorul asociatiei “Straja” Oradea a fost  locotenentul Major Damian Traian.

 

Urmatorul promotor al judo-ului bihorean a fost  scrimeur-ul  Arus Emeric component al echipei olimpice al Romaniei de la Olimpiada de la Roma din 1960. Acesta fiind student la ICF Bucuresti, la cursul fara frecuenta, obtine specializarea judo de la Vasile Gotelet.  Arus Emeric  preda judo, karate dar si aikido din 1968 pana cand paraseste Romania, fiind un incontestabil expert al acestor arte martiale. Poate cel mai tehnic produs al judo-ului oradean, Nagy Istvan este initiat in judo de catre Arus Emeric, ca mai tarziu sa fie preluat de profesorul Velici Florian. Arus Emeric, in perioada 1972 /1974, antreneaza la Scoala Sportiva Oradea.  De numele lui Arus Emeric se leaga si numele cumnatului sau Gyulai Ianos, care il ajuta pe acesta in perioada de pionierat al judo-ului oradean.

In prezent Arus Emeric traieste in USA (din 1981)  find un recunoscut expert in karate, fondator si presedinte al “International Sendo RYU” Karate Federation avand  titlul de Shodan sokei.

 

In 1970 Halmajan Ioan este repartizat la “Casa Pionierilor” din Oradea unde preia initiativa lui Arus Emeric si transforma Cercul de Judo  intr-o puternica sectie de performanta. “Casa Pionierului” din Oradea devine o pepiniera de notorietate,  de aici pornind sportivii Teszari Zoltan, Polint Attila, si Mattyas Gavril.

In 1971 gimnastul aradean Velici Florian, devine licentiat al  ICF cu specializarea judo si   este repartizat in judetul Bihor, unde incepe sa predea la Clubul Sportiv Universitar din Oradea in paralel cu  Scoala Sportiva din Oradea avand  zeci de elevi, fiind primul din Romania care coboara varsta selectiei in judo la  4 ani. Velici Florian devine poate cel mai mare angrosist in performanta judo-ului romansec ridicand cateva generatii de exceptie in judo. Dintre varfuri mentionez doar cateva nume: Dani Gheorghe, Lascau Florin, Iosif Nicolae, Teszari Zoltan, Mattyas Gavril si Nagy Istvan.  In present profesorul Velici Florian este stabilit in Germania. Acolo si-a continuat munca cu aceleasi rezultate fiind antrenor la faimosul club  TSV Abensberg.

 

In 1975  Chirila Alexandru ocupa postul de antrenor al Scolii Sportive din Oradea. Grupa sa devine un concurent important in ierarhia bihoreana, ridicand cativa sportive de nivel international: Tarlea Mihai, Mudura Adrian, Dobai Laszlo, Putan Doru si Polint Attila. In 1978 Sarac Radu,  un “greu” de valoare din judo-ul romanesc, absolvent al facultatii de educatie fizica Cluj, este transferat pe linie profesionala la Casa Pionierului, pentru a putea sprijini echipa divizionara A Rapid. In anul urmator devine antrenor la acelas club.

 

Din 1985 Chirila Alexandru trece la Clubul Sportiv “RAPID” Oradea in timp ce Velici Florian  conduce cluburile “SPARTAC” si “TRICOLORUL  T.C.IND” Oradea.

In  1984   apare in Oradea   Vizer Marius ultimul care  completeaza  primul val al judo-ului bihorean  si care va deveni cel dintai, prin pozitia  sa, in   ierarhia  judo-ului  mondial cucerita vreodata de un roman. Vizer Marius introduce judo-ul in TINCA orasul sau natal si in SALONTA, infiinteaza deasemenea  echipele “INDUSTRIA USOARA” Oradea si “CONSTRUCTORUL” Oradea.  De numele sau sint legati sportivii: Stir Liviu,   Kajtor Alexandru si Lungu Alexandru. Vizer Marius s-a stabilit in Austria, reusind sa  parcurga intreaga ierarhie din judo  devenind  presedintele E.J.U.  doua mandate si presedintele I.J.F. din 2008.

 

Dupa 1980 in  judet, apar sectii de judo la MARGHITA, antrenor Pop Ioan, la ALESD antrenor Ples Francisc si la STEI (fosta – orasul Dr. Petru Groza).

In perioada campionatelor “Diviza A”, Oradea participa cu echipele divizionare “T.C.Ind.” si “TRICOLORUL” – antrenor, Velici Florian –, “RAPID” si “SINTEZA” – antrenor, Chirila Alexandru –,  “CSS-Ind. USOARA” si  “CONSTRUCTORUL” – antrenor, Marius Vizer.

Un moment de prim rang in istoria judo-ului oradean este stagiul din 1977    condus de sensei HAN-CHAN-HE din Coreea de Nord. Sensei conducea in aceea perioada antrenamentele lotului Romaniei  (cca. doi ani) si a stat la baza primelor mari rezultate din judo-ul romanesc.  Stagiul condus de Sensei Han-Cian-He a schimbat si fata judo-ului oradean, corectand tehnica, metodologia dar si spiritul practicarii.

 

Pentru a fi concis nu recurg la enumerarea medaliilor la  campionate nationale, campionate balcanice,  turneele “prietenia”, campionate europene si chiar campionate mondiale ocupate de sportivii oradeni in aceasta perioada, dar pentru a avea totusi imaginea puterii scolii oradene, doresc sa arat ca in statisticile Ministerului Invatamantului, precum si in statisticile CNEFS ani de zile pozitiile unu, doi si trei au fost ocupate de sportivii nostri. De asemenea, a existat  un an in istoria diviziei A cand in competitie se aflau 4 echipe oradene iar echipele  fanion STEAUA, DINAMO si A.S.A. TARGU MURES erau formate aproape in exclusivitate de sportivi oradeni.

 

Una dintre formulele de succes folosite de cluburile oradene a fost  exploatarea interesului pentru judo al  unor instructori voluntari sau chiar remunerati dintre care amintesc: Morar Emil, Demian Jozsef, Mattyas Gavril, Petras Laszlo, Bonca Valentin, Filimon Mircea, Mudura Adrian, Biro Attila, Deverdics Francisc, Szilagy Csaba, Ples Aurel si Martin Dumitru. De asemenea, merite  exceptionale in dezvoltarea judoului oradean si bihorean au avut-o domnii:  Coanda Stelian / inspector scolar pentru educatie fizica,  Aurel   Encutescu   decan al facultatii de educatie fizica din Oradea,  Col. Hontau Ioan / ofiter de securitate, Carmazan Petru, directorul T.C. Ind., ing Crisan Ioachim /ing sef  Sinteza Oradea.

 

Trebuie mentionat deasemenea ca valoarea cluburilor oradene  au fost remarcate de secretarul  FRJ ANTON MURARU iar sportivii promovati in loturile nationale. Nu  s-a intamplat acelas lucru in situatia antrenorilor, in cazul carora politica federatiei a fost  munca la club si nu promovarea  la loturile nationale.

 

 

JUDO IN ORADEA  (perioada1990 – 2007)

 

Morar Emil

 

Anul 1990, a marcat o serie de schimbari in miscarea judoului Oradean, lucru perfect normal avand in vedere greutatile financiare si modificarile care au inceput sa se produca in toata Romania, dupa revolutia din 1989.

 

Sfarsitul lui 1989, a surprins “Piramida Scolii Velici” intr-o organizare foarte buna, cu un numar foarte mare de antrenori, instructori si mai ales un numar foarte mare de sportivi, aflati in pregatire. Toti antrenorii erau angajati cu norma intreaga, sau cu jumatate de norma la TCI  Oradea, sau AS Spartac  Oradea, in acel moment, aflandu-se in pregatire un numar de peste 400 de  sportivi, pe toate nivelele de varsta, prichindei, copii, cadeti, juniori si seniori.

 

Schimbarile care au survenit dupa revolutia din 1989, instabilitatea economica si degringolada din tara in acel moment, suprapuse si cu plecarea prof. Velici in Germania, au dus la destramarea acestei piramide. Au existat luni intregi de neplata a salariilor, lipsa fondurilor pentru deplasari, indemnizatii etc., lucru care i-a determinat pe multi sa abandoneze activitatea sportiva atat din randul antrenorilor cat si din randul sportivilor, multi dintre ei orientandu-se spre mediul de afaceri, cautandu-si alt loc de munca, sau alegand sa mearga sa munceasca in strainatate.

 

Pe parcursul lui 1990, au continuat activitatea Matyasi  Gabor antr. coordonator, Morar  Emil  antr. secund, Demian  Iosif si Petras  Laszlo  antr. la cadeti si copii.

Tot pe parcursul anului 1990, datorita retragerii sprijinului financiar al AS  Spartac si al problemelor financiare care au aparut la AS TCI,  sau demarat discutii de trecere a sectiei de judo la CS Crisul Oradea, fapt care s-a realizat spre sfarsitul lui 1990, CS Crisul (presedinte prof. Ioan  Alexandrescu),  preluand sectia de judo de la TCI, cu antrenorii  Matyasi Gabor, Morar Emil si Petras Laszlo.

 

In perioada 1990 – 1996, sectia nou infiintata la CS Crisul Oradea, prin preluarea sportivilor de la  AS Spartac si AS Tricolorul TCI, a cunoscut o dezvoltare insemnata, obtinindu-se rezultate remarcabile la toate nivelele atat pe plan intern dar si pe plan international, de pregatirea sportivilor ocupandu-se antr. Morar  Emil. Pe perioade scurte au mai activat ca antrenori si Iosif  Nicolae si  Turcus  Adriana.

Anul 1996, a marcat din nou o mare cotitura in Judoul  Oradean. A fost infiintata sectia de judo si totodata clubul de judo,  J.C. “LIBERTY” Oradea, de catre Marius Vizer.

La sedinta de constituire a noului club, alaturi de Vizer  Marius, presedintele si patronul clubului,   au participat si au pornit activitatea,  antrenorii:  Chirila  AlexandruMorar  EmilHalmajan  IoanFratica  MirceaCioc  MihaiCutean  DanTarlea  Mihai, Bonca  Valentin, etc.

 

Asa cum era normal,  rezultatele nu au intarziat sa apara, sportivii clubului, reusind sa obtina rezultate de top atat in tara cat si pe plan international.

1997 – J.C. Liberty  devine  pentru prima data Campioana Nationala in intrecerea echipelor de seniori, (antr. Chirila A.,  Morar  E.,  Fratica  M.,  Cioc  M.)

1998 – J.C.  Liberty, devine Camp. Nationala si la Juniori (antr.Morar E., Fratica M.).

1999 – J.C. Liberty  devine  Campioana  Europeana a cluburilor, din echipa facand parte si Lungu  Alexandru.

2001 – J.C. Liberty obtine bronzul in intrecerea europeana a Cluburilor

 

Din 1997 si pana in 2007,  in 11 editii ale Campionatului National  pentru echipe seniori, J.C. Liberty a obtinut 10 titluri, din 2004 in colaborare cu CSM  Oradea. In afara performantelor unice ale echipei de club, sportivii J.C. Liberty, au obtinut o serie de performante remarcabile si in intrecerile nationale si internationale individuale, din care se pot aminti:

– Ivan  Radu,    Vicecampion  European  de seniori  100 kg, in 1998

– Lungu  Alexandru,  Bronz  Camp  Europene  seniori, + 100 kg

– Busanu  Ionel,  Campion  European  de juniori  2001,  la  66 kg

– Busanu  Ionel,  Bronz  la  Campionatul  Mondial  de  Juniori,  2002,  66 kg

– Schvarcz  Razvan, Bronz la Camp.Europene  de  Cadeti,  2002, 50.kg

– Fasie  Dan,  Argint la Campionatele  Europene  de  Cadeti,  2003,  55 kg

– Fasie  Dan,  Bronz  la  FOTE  Cadeti,  2003,  55 kg

– Rusu  Cezar,  Campion  European  de  Cadeti,  2004,  55 kg

– Merge  Adrian,  Bronz la Campionatele  Europene  de  Cadeti,  2004,  66 kg

– Fasie   Dan,  Campion  European  de  Juniori,  2006,  66 kg

– Fasie   Dan,  Campion  European  de  Tineret,  2006,  66 kg

– Fasie   Dan,  Vicecampion  European  de  Tineret,  2007,  66 kg

 

In  1996,  sectia de judo de la CS  Crisul, cedeaza toti sportivii (baietii), catre JC  Liberty, continuindu-si activitatea doar la fete. In 1998 se reea activitatea, se re-afiliaza sectia de judo de la LPS – CSS  Bihorul  Oradea, care isi va desfasura activitatea in colaborare cu JC Liberty, cu rezultate foarte bune.

           

In 2004 se infiinteaza sectia de judo la CSM  Oradea, clubul primariei, sectie care in colaborare cu JC Liberty, obtin rezultate remarcabile. In 2006 Clubul Sportiv GYM Oradea, se afiliaza la FRJ.

 

De Oradea sunt legate si primele rezultate la Campionatele Europene de Kata unde sportivii Surla Iulian si Fleisz Ciprian obtin medalia de Argint in 2005 (JU NO KATA) si medalia de aur in 2008 (Nage no Kata)

 

 

*   *   *

 

 

 

 

 

 

JUDO IN CAREI

 

Redactat de Chirila Alexandru pe baza datelor furnizate de  Gergely Attila

 

In anii  ‘70 la Carei sub conducerea lui Nagy Sándor se formeaza AS “Victoria” .  Nagy Sandor este aceeasi persoana care intre 1968-1970 a introdus judo-ul in Onesti  unde pe vremea aceea era detasat cu serviciul. Dintre elevii lui Nagy se evidentieaza Orosz István dublu medaliat cu bronz in1973, si 1974 la juniori. Alti medaliati ai careienilor sint: Ruf Éva, Filip Smaranda, Busca Teodor .

Hajlák István si Ludesher Csaba initiati in judo la Carei sint transferati  la AS “Spartac” Oradea unde, sub indrumarea reputatului  antrenor Velici Florian, obtin mai multe titluri si clasari. Dupa Nagy Sándor postul de antrenor e preluat de catre Schiop Radu ,decedat in conditii tragice, iar asociatia se destrama in anul 2000.

*   *   *

 

JUDO IN CLUJ

 

Redactat de Chirila Alexandru pe baza datelor furnizate de Lenard Stefan si Csep Dezideriu

 

In 1966 la Institutul de Agronomie  “ Dr. Petru Groza” din Cluj a luat fiinta un cerc de Judo condus de  doi studenti: Butiu Doru un tanar sudent al facultatii de medicina veterinara  si Baic Ivan student la Politehnica, aradeni, elevi ai maestrului Botez Mihai.  Baza materiala al acestui cerc de judo consta in 4 chimonouri si 3 saltele.  Dintre entuziasti membrii ai acestui cerc mentionam fratii Csep Ioan si Dezideriu, Munteanu Aurel, Sallank Csaba, Rusu Adrian, Bajti Tiberiu, Cosmin Vasile si Lenard Stefan. Cele mai notabile evenimente din aceasta perioada sunt intalnirile bilaterale cu echipa de judo din Orastie condusa de Barjica Ioan.

 

In 1968, dupa infiintarea federatiei de judo, la Bucuresti   sunt organizate competitii cu caracter  national. La una dintre acestea,  primul Campionat Universitar, Centrul Universitar Cluj obtine o medalie de bronz prin Munteanu Aurel.  Csep Dezideriu isi aminteste ca evenimentul a fost organizat pe terenul de baschet al bazei sportive universitare  supranumita “ Groapa”, deci in aer liber, motiv pentru care la ora pranzului prelata era incinsa, fiind imposibil sa stai pe ea.

In 1968 sectia de judo de la “Agronomia” se transfera la Centrul Universitar, unde antrenamentele sunt conduse de Sallank Csaba si Csep Ioan. In aceasta perioada apar noi talente precum Baruta Gavril, Mazsa George viitorul pionier al Taekwondo-ului ITF din Romania, Gombosiu Claudiu si Pop Nicolae.

In perioada 1970-1972 la U.M. 0670 Cluj se infinteaza si functioneaza echipa “STRAJA”, al carei prim antrenor a fost  Lenard Stefan.

In 1970 se infiinteaza sectia de judo a Universitatii care preia toata suflarea judoka din Cluj, si va fi condusa de Csep Dezideriu proaspat intors din armata de la Bucuresti unde s-a antrenat cu Ghita Lucian, la echipa “Straja”.

In 1973 Universitatea promoveaza in divizia “A” la Onesti, avandul antrenor pe Csep Dezideriu.

In anul scolar 1973 / 1974 este repartizat la Cluj tanarul si talentatul absolvent al ICEFS Bucuresti, Voda Stefan.  In aceasta perioada multi tineri talentati de la cluburi de judo din Oradea, Arad, Miercurea Ciuc, Deva isi continuau activitatea de judo la “Universitatea”, unde Voda  Stefan preda la catedra de judo al Facultatii de Educatie Fizica si Sport. Printre acestia: Udvari Dezso, Udvari Bela, Sarac Radu, Pall Laszlo, Lazar Loghin, Ilie Adrian si Vizer Marius.

In 1975 se infiinteaza la “Casa Pionierilor” un cerc de judo care, in urma rezultatelor foarte bune, se transforma in Clubul Sportiv “Pionierul” condus de antrenorul Lenard Stefan.

Printre copiii initiati de Lenard  Stefan ii amintim pe  Katrinecz Levente, Pop Lucian – primul campion de seniori clujean – si Berceanu Florin antrenorul cu cele mai importante rezultate din judo-ul romanesc.

In 1988 sectia de judo de la “Pionierul” este transferata la CSS “Viitorul”, antrenor Lenard Stefan. Tot in anul1988 se infiinteaza sectia de judo de la CSM Cluj antrenata de Berceanu Florin. Urmeaza o perioada fasta pentru judo-ul clujean dar si romanesc, prin obtinerea de medalii la C.E si J.O cumlminand cu medalia de bronz obtinuta de Simona Richter la J.O. Sidney.

In 1995 se infiinteaza in baza legii 69  A.S. “Intersport-Meridian”, primul club privat din Cluj avand ca obiect de activitate JUDO.

 

 

*   *   *

 

 

 

 

 

 

JUDO IN DEVA

 

Prof. Dragan Ionel

 

Primele notiuni de judo le-am primit in anul universitar 1961-1962 la Cluj, de la colegul meu de facultate, Kiss Otto, care era din Arad. Initiatorul lui Kiss Otto intr-ale judo-ului a fost Mihai Botez.

 

In ultimul an de studentie 1963-1964 am condus o grupa compusa din 6 participanti, care ulterior au devenit antrenori sau profesori la alte ramuri de sport. Dupa mai multi ani unul dintre cei  sase, Vasile Vasile, mi-a devenit director la Clubul Sportiv Scolar din Deva.

 

In 1964 am terminat facultatea de Arte Plastice si in toamna aceluias an, am constituit prima grupa de judo din Deva, compusa din 20 de elevi.

 

Anul 1968, anul infiintarii federatiei de judo,  ne-a surprins in plina activitate si oficial am fost inregistrati ca a 5-a sectie de judo din tara si prima sectie de performanta din judetul Hunedoara, intaietatea in activitatea de judo din judet a avut-o Barjica din Orastie.

 

Odata cu infiintarea federatiei, a avut loc si primul stagiu de pregatire cu antrenorii japonezi Hiroaki Fujita si Takeshi  Matsusaka. In decursul anilor am participat la toate stagiile de perfectionare, cu diversi antrenori straini. Dintre acestia nord coreanul Hang Chang He avand un rol hotarator in afirmarea judo-ului romanesc pe plan international. Am fost primul care a folosit filmele facute in diversele competitii internationale, in pregatirea si perfectionarea sportivilor judoka, afirmandu-ne ca una din sectiile cele mai tehnice la lupta in picioare.

 

S-au afirmat sportivi ca: Andrica Dorin, Sapta Doru, Sapta Gabriel, Anca Ioan, Maties CrinelSerghie Cornelius, Parjol Mihai si Hellerman Cristian.

Catedra de judo s-a marit odata cu venirea profesorilor Mund Tiberiu si Moti Viorel.

Dintre sportivii sectiei de judo s-au evidentiat ca profesori si antrenori de specialitate Sapta Doru, Serghie Cornelius, Steopan Radu, Ciusca Mugurel, Garbovan Daniel, Cosmescu Liviu.

Profesorul Sapta Doru s-a remarcat pe plan national si international cu sectia de fete dintre care le amintesc pe Kovacs Cristina, Darabut Angela, Chira Sorina, Ursescu Claudia.

In judetul Hunedoara s-a mai practicat judo la Hateg si Orastie, iar la Petrila, prin profesorul Cordea Ioan, cu rezultate foarte bune la nivel national.

 

*   *   *

 

JUDO IN BRASOV

 

Material redactat de Chirila Alexandru pe baza datelor furnizate de Vasile Alexandru si Stefan Pop

 

Judo-ul debuteaza in Brasov in anul 1971 cand Purtuc Nicolae infiinteaza o sectie la “Politehnica”  Brasov. In acelas an la “Casa Pionierilor” antrenorul Budnariu  C. preda judo timp de un an dupa care emigreaza in Germania. Din prima generatie de antrenori brasoveni face parte si Buse Constantin, dar care se muta si el cu serviciul la Alba Iulia.

 

In 1971 Purtuc Nicolae infiinteaza sectia de judo a Clubului Dinamo Brasov. In perioada 1972-1990 antrenorul echipei Dinamo Brasov este Vasile Alexandru fost elev al lui Urma Liviu. Aceasta perioada este una glorioasa pentru judo-ul brasovean cand sunt obtinute rezultate la toate nivelurile de varsta  dar si in toate sistemele competitionale existente: Balcaniade, Campionate Europene, Campionate Mondiale, precum si la Jocurile Olimpice.

 

Dinamo Brasov a descoperit, crescut si consacrat generatii de valorosi judoka. Sportivi ca: Notopol Mircea, Cioc Mihai, Topliceanu Simion, Gotca Constantin, Stirbu Constantin, Radu Daniel, Pop Stefan, Filip Alexandru, Pop Lucian, Vlad Nicolae, Ivan Radu, Szekely Adrian, Rosu Viorel, Janosi Josef, Pall Josef, Alexandru Dumitru, Anton Vasile, Petrof Ioan, Bloju Adrian, Rusu Nicu sunt  valorosii sportivi proveniti din cluburile civile ale tarii si care cunosc consacrarea sub culorile echipei Dinamo Brasov.

 

Sportivi proveniti din pepiniera proprie cunosc deasemenea conscrarea, precum judoka: Oltei Valentin, Agapie Dan, Perdivara ValeriuRadu Remus, Cazacu Remus, Seceleanu Seleniu sau Blendica Vasile.

 

In competitiiile din diviazia “A” echipa Dinamo Brasov, cucereste odata titlul de campioana, de trei ori devine vicecampioana, iar medalia de bronz o cucereste de 11ori.

 

Dealungul anilor Dinamo Brasov formeaza si o serie de antrenori cum ar fi: Pop Stefan, Blendica Vasile, Oltei Valentin, Pop Lucian, Toplicianu Simion si Cioc Mihai, uni dintre acestia fiind desemnati antrenori la loturile nationale (Pop Stefan si Blendica Vasile).

 

Dupa 1989 suflul revolutiei ajunge si in vestiarele clubului Dimamo unde intr-o sedinta furtunoasa in care un rol important l-a avut Topliceanu Simion, Vasile Alexandru este schimbat de la conducerea echipei.

 

Din 1990 si pana in 2005 antrenorul principal al lui Dinamo Brasov este Pop Stefan sportiv din prima generatie de judoka romani,  elevul  prof. Bucur Ovidiu.  In paralel cu activitatea de la club Pop Stefan conduce timp de 12 ani lotul national de seniori al  Romaniei, cucerind 12 medalii la C.E. si C.M.

 

Din 2005 dupa pensionarea lui Pop Stefan echipa este condusa de Blendica Vasile.

 

 

*   *   *

 

 

JUDO IN MEDIAS

 

Material redactat de Chirila Alexandru pe baza datelor furnizate de  Stefan Pop

 

Judo-ul debuteaza la Medias odata cu intoarcerea acasa a proaspatului absolvent al ICF (Institutul de Cultura Fizica) Nicolae Ovidiu Bucur, elev al lui Bogdan Constantin in pertioada studiilor universitare.

 

In 1968 Bucur afiliaza la FRJ   A.S. “Sticla” Medias. Unul dintre elevii lui Bucur Ovidiu,  Aurelian Barbu,  sportiv celebru in aceea perioada pentru Uchimata sa devastatoare, afilieaza la randul sau  sectia de judo de la A.S. “Emailul “.

 

Momentul de glorie a judo-ului mediesean a fost organizarea competitiei  de judo pe echipe in  anul 1967,  Cupa “Tarnava”, care a reunit toate echipele importante ale vremii. Competitia s-a tinut pe stadion si a fost vizionata de mii de spectatori.

 

Dupa 1970 Bucur Ovidiu se muta la Sibiu unde are o evolutie spectaculoasa ca si antrenor dar si conducator sportiv, in timp ce Barbu Aurelian se muta la Pitesti unde pune bazele judo-ului Pitestean.

 

La Medias activitatea continua la A.S. “Vitrometan”, unde antrenorul Ilie Victor activeaza in perioada 1970-1990 reusind sa  descopere si sa puna in valoare sportiva pe Geana Sebastian, judoka reusind sa obtina la San Marino titlul de viceceampion European la categoria grea a juniorilor.

In perioada 1986-2002 soarta judo-ului la A.S. “Emailul  ”  care ulterior se va numi “ Spartacus”, este condusa de Bojora Nicolae.

 

 

 

*   *   *

 

 

JUDO IN SIBIU

 

Material redactat de Chirila Alexandru pe baza datelor furnizate de Chindris Ioan si Petrisor Nicolae

 

Judo-ul oficial in Sibiu, a luat fiinţă prin venirea lui Ovidiu-Nicolae Bucur la Sibiu în 1970 cand se  înfiinţeaza prima catedră de judo la Şcoala Sporivă „Şoimii”, dupa care acelas  Bucur înfiinţeaza secţia de juniori şi seniori de la „Voinţa” Sibiu.

Prima secţie de judo in judet a fost înfiinţată la Mediaş, la „Vitrometan” de O. Bucur în 1967/1968. Aici se  remarca sportivii: Filip Alexandru, Lazăr Moldovan, Petridean Patriciu, Toth Alexandru, Pop Teodor, Buzic Ioan. Cu aceştia Bucur Ovidiu vine la Sibiu la „Vointa”. La Mediaş Bucur i-a initiat in judo  pe Barbu Aurel, Ilie Victor, Pop Stefan care la randul lor devin antrenori.

Inaintea perioadei mentionate, l-a Sibiu, Bucur preda ju-jutsu, impreuna cu un sas pe nume Fogălzan (prenume necunoscut) deţinător al centurii negre 3 Dan Ju-jutsu  obţinută in Austria. Acesta preda acasă la grupe de cate 6 practicanţi într-o cameră de 5 pe 6 m., pe o saltea de 4 pe 3 m. Printre practicanţi se numărau dr. Crişan Virgil şi Petrişor Niculae, care ajunge instructor şi predă impreuna cu  Fogălzan în perioada 1968-1971.

Ovidiu-Nicolae Bucur, prin muncă şi pricepere, transformă Sibiul în unul din cele mai puternice centre de judo din ţară. Intra cu doua echipe de divizia A: Carpaţi Mîrşa, antrenor Petridean şi „Independenţa „ Sibiu, antrenor Marinovici Cristian.

La CSS ”Şoimii” din 1970, pe lângă Ovidiu-Nicolae Bucur, primul instructor a fost Petrişor Nicolae, dupa care apare o intreaga generatie de antrenori:  Humă Gheorghe, Turcu Dionisie, Marinovici Cristian, Buzic Ioan, Domnar Ioan, Chindriş Ion, Creţu Octavian, Nan Eugen, Opriş Eugen, Bibu Dorin, Radu Gheorghiţă, Chioveanu Ionel, Brunchea Gheorghe, Ionaş Ovidiu.

Primul arbitru de judo din Sibiu a fost Petrişor Nicolae.

În Sibiu  s-au iniţiat şi specializat în judo: Marius Vizer, Buzic Ioan, Gutău Mircea, Ciupitu Ionică (Adjud), Topliceanu Simion s.a.

Rezultate foarte bune s-au obtinut la C.M., C.E si J.O prin urmatorii sportivi: Radu Daniel, Bastea Claudiu, Serban Ilie, Topliceanu Simion, Geana Sebastian, Domnar Ioan, Caponi Alexandru.

*   *   *

 

 

JUDO IN SATU MARE

 

 

Prof. Gergely Attila

Pionerul judoului pe meleagurile satmarene este considerat inginerul Schvarczkopf Istvan. Insusind bazele judo-ului in anii studentiei la Timisoara cu Prof. Constantin Bogdan, Scvarczkopf, cunoscut in cercurile de judo ca Pityu bacsi, in timpul vacantelor de vara constitue un cerc de judo si la Satu Mare. Grupul se antreneaza initial in sala de lupte locala iar mai apoi se muta sub conducerea lui Nagy Jeno in sala de sport a militiei de pe str. Kossuth Lajos.

Prima asociatie de judo oficial consemnata in 1971 poarta denumirea de “Olimpia”. Membrii primei echipe sint : Candrea Gheorghe, Fábry Pál, Kiss Lajos, Kiss Adalbert, Kecskés István, Kecskés György, dr. Pataki Ferenc, Soltes Serghei, Stan Constantin . Primul judoka satmarean medaliat la un campionat national a fost juniorul Stan Dumitru care, in 1970,  obtine medalia de argint la cat.58 kg. In anul 1972 Scvarczkopf  István revine acasa si preia conducerea echipei. In anii ce urmeaza membri echipei sint :Árkosi József, Bran Vasile, Balogh Géza, Bãrbus Ioan, Csatlós János, Koncz Miklós, Medan Stefan, Pék István, Schiop Radu,Tolmács László, Terely Mihály si Varga Iosif . Acestora li se alatura mai tirziu  Maksai Ferenc format la cercul de judo de la Casa Pionerilor condus de Nagy Jeno.

Din 1975  asociatia poarta denumirea de AS “Unio”  Satu Mare iar antrenamentele se tin la sala de sport a Liceului Maghiar. Noua generatie formata aici are ca memrii marcanti pe  Bilt Viorel, Bleiner István, Fusle Vasile, Ioan Demian, Kovács Tibor si Mihalca Gheorghe .  Scvarczkopf initieaza si formarea unei grupe de copii in care Csillag Zsolt, Fogarasi Endy, Gnand Gábor, Luczky György, Magoss Attila, Pelcz Attila se initieaza in bazele judoului. Cel mai performant judoka satmarean al acestor ani e Rist István  multiplu medaliat si membru al centrului olimpic din Tirgoviste.

In anul 1980 se infiinteaza o  sectie de judo in cadrul AS Vointa antrenor fiind Kecskes Gyorgy (instructori Sneider Rudolf, Terely Mihai, Balogh Geza, Kovacs Mihaly). Biga Sebastian  obtine prima medalie (bronz 1980) in cadrul Festivalului Pioneresc de Judo iar in 1982 il urmeaza Fórizs Ottó (argint) si Bonea Florin (bronz), Preda Lucian, medaliat cu bronz in cadrul acestei competitii in1985, cucereste titlul de campion national la copii. Dintre judoka  de la AS Vointa, Schwarzkopf Eduárd  a fost medaliat cu bronz la copii (1987) iar Katona Sándor cu bronz la juniori. Pop Gheorghe  transferat ulterior la “Liberty” Oradea obtine medalia de bronz la juniori in 1988.

Káel Melinda  pregatita la AS Unio de catre Schwarczkopf Istvan obtine bronz in 1986, iar in 1988 la Sfantu Ghorghe primul titlu de campioana nationala la judo pentru Satu Mare. Preda Lucian concurind ultima data pentru  AS Vointa obtine titlul de campion la tineret. In 1994 la Gdansk (Polonia) se consemneaza prima participare a unui judoka din Judetul Satu Mare la un campionat european de senior in persoana lui Hajlag Istvan (60 kg) si Preda Lucian (71kg) legitimati atunci la Dinamo Victoria Bucuresti. Dintre elevii lui Kecskés György Ámik Péter (1996), Bandula Simona (1997) si Cuha Carmen (1999) obtin medalii de bronz la juniori.

Sectia de judo de la SC Unio beneficiaza din 1989 de sala proprie. Dintre elevele lui Kael Melinda plecata de la SC Unio in 1993, cea mai valoroasa judoka poate fi numita vicecampioana de juniori  din 1992, Risko Monika.

Fusle Vasile deschide o filiala a AS Unio in comuna Micula in 1984 care mai tirziu se muta in Satu Mare si se transforma in AS Samobil in 1986.

Multi  judoka satmareni au obtinut specializarea de profesori de educatie fizica si antrenori de judo dintre acestia amintim pe Igna Ramona (Unio), Gergely Attila, Katona Sándor, Óbis Zoltán (Vointa),  Cicioc Sergiu (Samobil) si Holzberger Norbert (Carei) Igna Ramona a obtinut in 2007 si gradul de arbitru international in judo.

*   *   *

JUDO IN MARAMURES

 

Borsa

 

Material redactat de Chirila Alexandru pe baza datelor furnizate de Sosneac Ludovic, Deer Elemer si Csep Dezideriu

 

Absolvent al Institutului de Arte Plastice   Sosneac Ludovic  este primul care preda tehnici de judo in Borsa in perioada 1968- 1969.  Sosneac Ludovic s-a initiat in judo in perioada 1966-1967 la Arad fiind elev al  lui Botez Mihai. Sosneac formeaza primii instructori de judo, dintre acestia cel care a facut cariera in Borsa si Baia Borsa este Deer Elemer, care dupa plecarea acestuia  la Baia Mare creaza o sectie puternica de judo la  A.S. Minerul. In  2007 Deer Elemer  infiinteaza sectia de judo la Clubul Spotiv Orasenesc Borsa.

 

 

Baia Mare

 

Material redactat de Chirila Alexandru pe baza datelor furnizate de  Vasile Selincean, Csep Dezideriu, Susneac Ludovic si Chindris Ioan

 

Sosneac Ludovic se muta de la Borsa la Baia Mare in 1970 unde infiinteaza  o sectie de judo la Baia  Sprie si mai apoi  infiinteaza  A.S. Vointa din Baia Mare. In perioada 1973 1976, Teasca Costel infiinteaza o sectie la Casa Pionierilor din Baia Marea.

Doi sportivi foarte valorosi din zona Transilvania, absolventi ai Facultatii de Educatie Fizica si Sport din Cluj, componentii divizionarei “A”  de la “U” Cluj Pop Nicolae si Csep Dezideriu  sunt repartizati la Baia Mare unde Pop Nicolae ocupa postul de Antrenor la “Vointa” Baia Mare intre 1975 si 1984  iar Csep Dezideriu este angajat la “Metalomin” Baia Mare.

 

In 1982 este repartizat la Baia Mare inginerul Vasile Salincean care se califica ca si instructor sub indrumarea profesorului Pop Nicolae.  Dupa plecarea lui Pop Nicolae la catedra, locul sau la “Vointa” este preluat de Vasile Salincean.

 

Din 1988 din initiativa presedintelui CSM Baia Mare, prof. Campean Liviu se infiinteaza o puternica sectie de judo in cadrul clubului prin transferarea sportivilor de valoare de la Vointa, si Metalomin.

 

CSM Baia Mare functioneaza prin tehnicienii Vasile Salincean  1989-1992, Pop Vasile 1992-2008 si Pop Dan Alin 2004-2008.

Perioada CSM este o perioda fasta pentru sportul baimarean cand se obtin rezultate la toate nivelurile, copii, juniori si seniori, atat la nationale cat si la Balcaniada, Jocurile Francofone,  Mica Olimpiada,  Campionate Europene si Campionate Mondiale, furnizand sportivi valorosi Centrelor Olimpice.

 

*   *   *

JUDO IN BISTRITA-NASAUD

Material redactat de Chirila Alexandru pe baza datelor furnizate de Bodea Vasile

Emil Sandor

 

 

In anul 1972 au luat fiinta primele doua sectii de Judo la Bistrita, A.S. Victoria Bistrita sectie pe langa Casa Armatei, condusa de  lt. Marginean Nicolae, care era si arbitru republican la vremea aceea si A.S. Rapid Bistrita condusa de instructor ing. Sabau Radu.  Margineanu Nicolae s-a initiat in judo la Scoala de ofiteri de la Pitesti in timp ce Radu Sabau s-a initiat in judo in timpul studentiei la Brasov. Aceste doua sectii de Judo au functionat intre anii 1972-1976 cu competitii pe plan local care aveau pe vremea aceea o mare priza la public salile de sport unde se desfasurau meciurile fiind arhipline.

In anul 1976 aceste doua cluburi s-au desfintat, o mare parte dintre sportivii celor doua sectii lasandu-se de Judo.O mica parte dintre ei printre care Ivan Radu, Bota Emil, Mati Nocolae, Craciu Adrian, Pop Nicolae, Bodea Vasile, au continuat  fiind preluati de instructorul Muresan Nelu care a  infiintat in anul 1976, o noua sectie de Judo la C.S. Gloria. In 1978  conducerea clubului C.S. Gloria la trimis pe capitanul echipei de Judo, Bodea Vasile la scoala de antenori de la  Bucuresti. Acesta a terminat scoala de antrenori in anul 1979 si a infintat la C.S. Gloria doua grupe de copii si juniori,  din care foarte multi au urcat pe podiumurile diferitelor categorii de greutate si intrand in componenta loturilor nationale.

In anul 1981 sectia de Judo a fost transferata de la C.S. Gloria la A.S. Viitorul C.P.L. unde a activat  zece ani, perioada in care s-au obtinut rezultate notabile, mai multi campioni nationali ,printre care amintim pe : Pop Danut, Moldovan Radu, Moldovan Viorel, Pop Ioan, Moldovan Angela, Savu Nicolae , Pop Radu, Magda Sergiu, Magda Florin. In 1988 A.S. “Viitorul” C.P.L. promoveaza in divizia A. Cel mai bun rezultat al unui sportiv bistritean la obtinut Pop Danut, participand la Jocurile Olimpice Barcelona 1992 locul VII,la cat. 65 de kg.

Dupa Revolutie, in anul 1991 Combinatul de Prelucrare al Lemnului a intrat in lichidare si Sectia de Judo Viitorul C.P.L se desfiinteaza.  O mica parte dintre sportivi au trecut la A.S.”Drumarul” Bistrita, sectie infintata in anul 1989  avandu-l  instructor  pe  Pop Ioan.

Cel mai bun produs al A.S. “Drumaru”  estre sportiva Catuna Andreea,  in prezent componenta a lotului Olimpic de Judo al Romaniei. Tot in aceasta perioada s-a infintat si Clubul de Judo “Netex” Bistrita, instructor Rusu Mihai, cel mai bun produs al Clubului de Judo “Netex” fiind sportivul Rusu Cezar Campion National si European de Cadeti.

Dupa o pauza prelungita de zece ani, in anul 1992, antenorul Bodea Vasile revine si  impreuna cu ing. Emil Sandor  practicant si iubitor al Judo-ului, Moldovan Radu instructor si fost sportiv si Pop Ioan instructor Judo infiinteaza un club privat cu denumirea :  “CLUBUL DE JUDO SI ARTE MARTIALE BISTRITA”.

*   *   *

 

JUDO IN COVASNA

Targu-Secuiesc

 

Material redactat de Chirila Alexandru pe baza datelor furnizate de Veres Laszlo
Intre 1981-1989  functioneaza o sectie de judo in cadrul A.S. „Metalul” Targu-Secuiesc cu doi antrenori:

            – intre 1981-1985 Szocs Ervin,  un elev al regretatului Tancos Gall Josef;            –  intre  1985-1989  Borbath Sandor  un elev al lui Szocs Ervin.

 

Intre 1989-1993   I.E.L.I.F. Targu-Secuiesc  afiliaza o sectie la FRJ avand ca antrenor pe profesorul Veres Laszlo, elev al lui   Szocs Szilvester si Albert Daniel de la Miercurea Ciuc.In 1993 din motive financiare sectia de judo se  desfiinteaza.   
Intre 1996-2000   Szocs Ervin si Veres Laszlo  activeaza  in cadrul A.S.”Metalul” Targu-Secuiesc.

 

Din 2000 pana in prezent singura sectie care functioneaza in  Targu-Secuiesc este   CSS -Liceul Teoretic “Nagy Mozes” cu profesorul Veres Laszlo. Clubul are 2 titluri de campioana nationala pe echipe la U13 si U15  si  35 de medalii la Campionatele Nationale de judo la diferite categorii de varsta, avand in prezent 3 sportivi in lotul national de cadeti si totodata are 2 participari la Campionatele Europene de Cadeti.

 

*   *   *

 

 

 

JUDO IN SF.-GHEORGHE

 

 

Material redactat de Chirila Alexandru pe baza datelor furnizate deVeres Laszlo

 

 

In Sfantu Gheorghe au existat, incepand din 1981, trei  asociatii sportive cu sectii de judo, conduse de antrenori, se pare, autodidati:
   1981-1993 A.S. „Autosport”, antrenor Vancsa Attila
   1981-1993 A.S. „Electro”, antrenor Beke Tibor
   2000-2008 A.S.”Agro”, antrenor:Fabian Levente  elev al lui Vancsa Attila

 

 

*   *   *

 

JUDO IN ZALAU

 

 

Radics Stefan

 

Primele noţiuni de judo au ajuns în Sălaj datorită ofiţerului de MFA Orosz Gheorghe. Din păcate nu mai ştim nimic despre el. A fost transferat în Sălaj în anul 1968-69. Gheorghe Orosz a  format o grupă de judo la Şcoala Generala „Simion Bărnuţiu” din care au facut parte  luptători, gimnaşti etc. În această grupă a început judo-ul şi Radics Stefan.

După plecarea lui Orosz Gheorghe până în anul 1974 grupa a fost condusă de  Varga Iosif venit din Satu Mare ( probabil „Unio” Satu Mare).

În anul 1974 a revenit la Zalau,  Radics Ştefan, care între timp a trecut pe la asociaţiile Straja Oradea, (unde a obtinut carnetul de instructor judo) făcând antrenamente  cu Ghiţa Lucian şi la ASA Tg. Mures .

A infiinţat o secţie de judo la „Victoria” Zalau,  „Armatura” Zalau , apoi la „Elcond” Zalau in 1979. Bugetul foarte restrans al asociatiei nu a permis infiintarea  unei echipe puternice, sportivii participand numai in campionatele individuale. Nume mai cunoscute fiind   Marian Levi, Hadade Sorin, Tout Valer si Ghambutan Radu, care a ajuns mai tarziu  la Steaua Bucuresti.

In centrul minier Sarmasag  s-a format asociatia sportiva “Atletic Sarmasag “,  care s-a transformat mai apoi  in  “Minerul Sarmasag” , infiintat de dl. professor de fizica, pe urma director adjunct Avram Gavris. Asociatia a functionat pana dupa revolutie cu foarte multi sportivi de la liceul minier. Mai tarziu a fost ajutat de cel mai valoros elev, Muste Nicolae,   decedat  in 2007.

La Jibou, Huzonyi Marinel a constituit un centru la Casa Pionerilor, pe care l-a preluat apoi Benone Olaru ( medaliat la C.E. 1979 Miskolt, Ungaria). Sectia a functionat 6-7 ani, pana dupa revolutie, dand sportivi valorosi , mai ales la caregorii de greutate mari.

Un elev de la Sarmasag, Marinel Dragos  a infiintat o grupa de judo la Palatul Copiilor, prin 1992, care a functionat pana in anul 2000, atragand elevi de la liceul din localitate.

In Zalau , din cauza privatizarii intreprinderii sponsorizatoare (1993-94) “Elcond”-ul nu a mai avut sustinere financiara. Sectia de judo a functionat doar pe plan local nemaiparticipand la competitii. S-a pus accent mai mare pe Karate Kyokushin, unde s-au realizat mai multe rezultate notabile (costuri cu mult mai mici, concursuri intr-o singura zi, echipe formate din trei sportive, etc).

In anul 2003, pe langa  S.C. “Vidalis”Impex SRL , s-a infiintat Clubul Sportiv “Vidalis”, antrenor si vicepresedinte Radics Stefan, iar presedintele clubului fiind dl. Viorel Stanca. S-a pornit cu mult entuziasm, mai ales cu sportivii veterani care nu au avut ocazia sa participle la multe competitii pana la aceasta data.Clubul are sectii de Judo, Karate Kyokushin si Sportul pentru toti.

 

 

*   *   *

 

 

JUDO IN HUEDIN

 

Prof. Perte Ioan

 

 

        Avand convingerea ca voi gasi un teren complect virgin in privinta Judoului, am pornit inca din Bucuresti, de la repartitia in imvatamant, in momentul absolvirii I.E.F.S. din septembrie 1980 cu un elan nemaintalnit.

Am gasit ceea ce speram sa fie.  O lipsa totala de cunostinte in randul copiilor si a tinerilor, despre aceasta disciplina sportiva. Dar in luna decembrie 1980 convingerile mi-au fost risipite.

Radu Sabo, unul dintre primii initiati in aceasta disciplina sportiva imi confirma ca a mai existat o initiativa palida de introducere a acestui sport in orasul Huedin in anii 1970-1973, de catre profesorul de Educatie Fizica, Cadariu Vasile. In lipsa unei baze materiale adecvate nu a dainuit prea mult si a ramas fara finalitate. Tinand cont de faptul ca in 1968 s-a infiintat Federatia Romana de Judo, la Huedin a demarat aceasta activitate la numai 2 ani, ceea ce este de apreciat.

In mod voluntar in luna noiembrie 1980 incepe activitatea de Judo, sub forma de colectiv sportiv, la insistentele profesorului Ioan Perte si cu acordul conducerii Scolii Generale Huedin sub directia profesorului Florea Ioan.

Baza materiala – inexistenta, saltele – mutate de la Clubul Sportiv “U”Cluj, Sala de antrenament – sala de sport Scoala Generala Huedin.

Sectia de Judo, isi incepe activitatea cu un numar de cca. 16 elevi de diferite varste. In primavara anului 1981 ne stabilim sediul la Casa Tineretului, etajul I din strada Avram Iancu numarul 41 unde functionam si in prezent.

In primavara anului 1981 este acceptata si afiliata pe langa C.S.S. “Pionierul” Cluj. Baza mareriala imbunatatita cu saltele tip Sighet- in total 48 de bucati, prelata, Chimonouri de diferite marimi.

Incepind cu anul scolar 1981-1982, Inspectoratul Scolar Judetean Cluj, aproba infiintarea cercului de Judo, cu un numar de 6 ore saptamanal, cuprinse in catedra. In toamna anului 1983 i-a fiinta filiala Huedin a Casei Pionierilor si Soimilor Patriei Cluj Napoca.

In anul 1984 se infiinteaza Asociatia Sportiva “Forestierul” Huedin tot la initiativa profesorului Ioan Perte, cu copul de a prelua sportivii formati la “Pionierul” si a asigura conditii de participare in concursurii la nivel de seniorii. Se fac duble legitimari C.S. “Pionierul’ – A.S. “Forestierul” Huedin. Baza mareriala se imbunatateste pentru ambele sectii prin bugetul asigurat anual de Uniunea Generala a Sindicatelor din Romania.

In vederea consolidarii echipelor ne permitem sa infiintam o filiala de Judo pe langa Casa Tineretului din Cluj, instructor fiind d-ul Rusu Dinu. Anul 1992 ne aduce marea satisfactie de a deveni independenti sub denumirea de Clubul Sportiv Scolar “Invincibilii” Huedin. Incepand cu acest an rezultatele vor            fi notificate la FRJ cu precizarea Huedin, fara a mai fi centralizate si evidentiate pentru C.S.S. “Pionierul” Cluj. Pe parcursul cursul anilor au fost legitimate un numar de 148 de sportive. Unii au ramas la statutul de legitimati primar, altii au stabilit o vechime apreciabila in cadrul C.S.S. Clubul Copiilor Huedin, iar o parte au continuat activitatea la alte cluburi sportive – unele chiar de inalta performanta. Printre acestea putem enumera C.S. Dinamo Bucuresti, “U” Cluj, C.S.M. Cluj, Liberty Oradea.

Tehnicienii care au condus destinele judoului sectiei C.S.S. Clubul            Copiilor Huedin sunt urmatorii:

Prof. Perte Ioan   – 1980 – 1999

Prof. Eger Eniko – 1999 – 1999

Prof. Campianu Alin – 2000 – 2003

Prof. Perte Ioan  – 2003 – si in present.

 

 

*   *   *

 

JUDO IN FAGARAS

 

 

Material redactat de Chirila Alexandru pe baza datelor furnizate de Dragos Vichente si Candulet Gheorghe

 

In orasul Fagaras judo-ul incepe cu inginerul Gujba Gheorghe care in studentie a invatat cateva tehnici de judo de la studenti straini si de la targu-muresanul Costea Dumitru care pentru o perioda a fost detasat la Fagaras. Costea Dumitru a fost initiat in judo in timpul serviciului militar de catre Ghita Lucian. Gujba si Costea infiinteaza pe langa A.S. “Progresul” o sectie de judo care a functionat in perioada 1968-1972.

In perioada 1972-1976 Gujba si Costea muta activitatea sportiva de la “Progresul” la A.S.”Azurii” asociatia sportiva a Grupului Scolar de Chimie din Fagaras. Este o perioada de acumulari care se finalizeaza in 1975 cu intrarea in divizia “A” a echipei fagarasene. Pentru a rezolva si problema pepinierii in Fagaras, Gujba Gheorghe si Dragos Vichente infiinteaza o sectie de judo in cadrul Scoli Sportive din localitate.

In 1976, echipa divizionara “A” este preluata de Combinatul Nitramonia, iar sectia de judo simte aceasta schimbare, devenind prima echipa profesionista din Romania, cu sportivi cu scoatere din productie, care beneficiau de lociunte, supraalimentatie, deplasari in strainatate. Mai mult chiar, Nitramonia a fost prima echipa care tine sportivi pe cheltuiala sa la lotul national al Romaniei, beneficiind de cea mai buna instructie.  Astfel au Aparut sportivi ca  Centiu  IulianDusa Vichente, Arsenoiu Ion, Delcea Cornel, Anton Vasile si, prima medalie de aur aul judo-ului romanesc, Nicolae Vlad.

Posibilitatile materiale ale clubului fac posibila si transferarea unor sportivi foarte valorosi din tara care fac cariera la “Nitramonia”. Cel mai bun exempu in acest sens fiind Fratica Mircea care reuseste sa obtina pentru acest club si pentru Romania o medalie de bronz la C.E.  Viena 1980, titlul de campion  la C.E  1982 de la Rostock in si o medalie de bronz la J.O. 1984 Los Angeles.

In 1978  Candulet Gheorghe un elev de al lui Ghe. Gujba dar care mai beneficiaza si de instructia lui Burlan Viorel, in urma absolvirii IEFS Bucuresti este repartizat la Scoala Sportiva, in present  Clubul Sportiv Scolar unde preda si in present.

Dupa Revolutia din 1989 aceasta se prelungeste si la nivelul Clubului “Nitramonia”  unde intr-o sedinta de alegeri Centiu Iulian si Fratica Mircea preiau conducerea sectiei de Judo. Din pacate in ani urmatori multi sportivi de elita ai clubului se stabilesc in Italia si Germania, iar clubul pierzandu-si suportul financiar al combinatului se dizolva.

 

 

*   *   *

 

 

JUDO IN IASI

 

  Prof. Constantin Bordea

 

Judo-ul ca sport a aparut in Iasi ca urmare a activitatii si pasiunii unor grupari studentesti atrase de noutatea si spectaculozitatea acestei discipline.

 

Conform declaratiilor celor care au dorit sa se initieze si sa cunoasca tainele judo-ului, perioada pioneratului in aceasta disciplina a inceput intre anii 1966-1970 odata cu aparitia unor nuclee studentesti pe langa Universitatea A.I. Cuza, Institutul de Medicina si Farmacie, Institutul Politenic, Institutul Agronomic, functie de locatiile disponibile pentru desfasurarea activitatii (sali de antrenament) si a participantilor care doreau sa practice acest sport.

 

In cadrul Universitatii cel care a initiat aceasta activitate a fost Prof. univ. Luca Gheorghe in anul 1967. Dintre practicanti in prima faza au fost studentii de la Institutul de Educatie Fizica si Sport: Bordea Constantin, Popescu Petre, Arginteanu Nicolae si Pascu Mircea iar ca instructor Purtuc Mircea, student, la stomatologie (IMF Iasi).

Dupa o serie de demonstratii efectuate la baza IEFS, aceasta grupare s-a marit prin venirea unor pasionati si doritori sa practice judo-ul dintre care amintim:Tistu Constantin, Alexandroaie Mihai, Tichindeleanu Pompiliu, Enciu Petru, Puiu Dumitru, Bogdan Ion si altii. Datorita popularizarii acestei discipline si acumularilor tehnice a crescut numarul practicantilor fapt ce a dus in anul 1967 la infiintarea sectiei de judo in cadrul Clubului Sportiv Universitatea Iasi.

 

Au fost organizate competitii neoficiale la Roman, Focsani, Falticeni, Onesti avand ca adversari pe Metalul Roman, Spartac Focsani, Trotusul Gh. Gh. Dej si ”Straja” de la UM Falticeni, iar dupa infiintarea Federatiei Romane de Judo in 1968 sportivii de la Universitatea ieseana au participat la primele competitii oficiale.

 

Spre sfarsitul anului 1968 la conducerea sectiei universitare a venit doctorul neurochirurg Izu Schachter, iar dupa 1969, lect. univ. Spineanu Ion, cadru didactic la IEFS.

 

La IMF, in anul 1967, sub indrumarea instructorului Izu Schachter s-a constituit un grup in care au practicat judo-ul studenti si amatori printre care amintim: Dan Galea, Mârţu Dan, Datcu Mihai, Mihailescu Cornel, Cretu Ovidiu, Spiridon Cretu, Mihai Cretu, Lungu Gheorghe, Nechita Eugen, Gherghescu Mihai, Nicuta C, Amalinei Mihai ,Butureanu Stefan si altii.  Dupa o perioada de timp a venit ca sportiv si instructor Purtuc Mircea.

 

Mentionam si contributia adusa de conf. univ. Gherghisan D. din partea Catedrei de Educatie Fizica din cadrul IMF Iasi in desfasurarea activitatii de initiere si promovare a judo – ului.

 

Din discutiile avute cu d-l conf. univ. Hutanu Constantin, de la Catedra de Educatie Fizica si Sport  a Institutului Politehnic Iasi, reiese sprijinul important avut de acesta in desfasurarea activitatuii nucleului de studenti doritori sa practice judo-ul (1967-1970). Printre altele, a oferit si chimonouri cumparate din fondurile catedrei de educatie fizica si sport.

 

In legatura cu activitatea de la IPI, profesorul metodist Racoti Marcel, afirma ca sectia de judo din cadrul Clubului Sportiv Politehnica Iasi a fost constituita, in decembrie 1974, prin transferul sectiei de performanta, divizia A, de la CSS Unirea Iasi iar Lascu Vlad Grigore a activat  in cadrul nucleului de studenti de la IPI. In paralel continua activitatea de initiere in judo in cadrul catedrei de Educatie Fizica si Sport  IPI, condusa de studentul Vasilas Gheorghe, actiune independenta de sectia de performanta a clubului CS Politehnica Iasi.

 

In 1969 C.S. Nicolina Iasi a afiliat la F.R.judo sectia de judo seniori formata prin transferul celor mai valorosi studenti sportivi de la I.M.F., oferind o sustinere materiala pentru pregatire si participare in competitii. Nominalizam pe cativa dintre acestia: Lungu Gheorghe, Nechita Eugen, Gherghescu Mihai, Mihailescu Cornel, Nicuta C., antrenor si sportiv Cretu Ovidiu.

La inceputul anului 1969 s-a infiintat prima Comisie Judeteana de judo avand urmatoarea componenta: Presedinte Izu Schachter, secretar Tistu Constantin, membrii Bordea Constantin, Luca Gheorghe, Purtuc Mircea, Lascu Vlad Grigore.

 

In acelasi an au fost confirmati ca instructori patru absolventi ai cursului de judo organizat de FRJ si Ministerul Invatamantului: Hutanu Constantin, Spineanu Ion, Iliescu Mony, Gherghisan N., cadre didactice din invatamantul superior de la IPI, Univ A.I.Cuza, Inst. Agronomic, IMF.

 

In urma sustinerii examenului de antrenor in anul 1969, Bordea Constantin, Tistu ConstantinIzu Schachter, Popescu Petre, Arginteanu Nicolae, Purtuc Mircea au fost confirmati ca antrenori.

 

La 1 septembrie 1969 s-a infiintat sectia de judo juniori din cadrul CSS Unirea Iasi avand ca antrenor pe prof. Bordea Constantin. Tot in septembrie 1969 ia fiinta sectia de judo seniori TEROM Iasi, avand ca antrenor pe Tistu Constantin si mai tarziu Panzaru Vasile.

 

Conform planului de masuri al Comisiei judetene de judo se organizeaza in anul 1970 un curs de formare arbitri la FRJ la care au promovat urmatorii: Tistu Constantin, Bordea Constantin, Tichindeleanu Pompiliu, Cretu Ovidiu, Purtuc Mircea, Pascu Mircea, Lascu Vlad Grigore.

 

Anul 1971 marcheaza patrunderea Iasului in circuitul inaltei performante in judo prin obtinerea primului titlu de campioana de juniori pe echipe, antrenor Bordea Constantin, si la seniori sportivul Panzaru Radu, obtine locul 3 la cat. open, antrenor Tistu Constantin.

In septembrie 1972, prin desfiintarea sectiei de la Nicolina Iasi, o parte dintre sportivi au fost transferati la clubul Agronomia Iasi.

 

CSS Unirea Iasi din 1969 si ulterior CS Politehnica din 1974, au reprezentat in continuare sub conducerea prof. Bordea Constantin doua structuri sportive cu rezultate deosebite pe plan national si international cu foarte multi sportivi ai loturilor nationale de juniori si seniori. Printre cei mai reprezentativi amintim pe: Mihalache Toma, Anitoaie Petre, Naftica Costel, Moraru Ion, Hazincop Adrian, Sauciuc Costel, Pascal Mihai, Luca Mihai, Coteanu Cristinel, Nechifor Dumitru, Toma Stefan, Zaharia Marcel, Ion Ene Mircea, Chirazi Marin, Ciobanu Marius, Stanulet Gabriel, Maftei Marius, Comanescu Nicolae, Mardarasevici Gabriel, Canschi Giani, Prisecaru Ion, Ciocoiu Mihail, Spatarel Eugen, Chelariu Flavia, Tolea Ana Maria, Sidor Iuliana si altii.

 

Mentionam activitatea depusa in aceasta perioada de catre Ovidiu Cretu ca sportiv  iar ca antrenor prin depistarea si initierea unor juniori (Ion Ene Mircea, Hudac Viorel, Butureanu Stefan), sportivi care intre 1970 – 1971 au fost promovati la sectia de performanta a CSS Unirea Iasi (antrenor Bordea Constantin).

 

In anul 1973 echipa de juniori a CSS Unirea Iasi a promovat in Divizia A, si timp de 24 de editii (ani) a activat in acest esalon avand ca antrenor pe prof Bordea Constantin. Pentru a avea continuitate si la nivel de seniori in anul 1974 echipa a fost transferata la CS Politehnica Iasi infiintandu-se astfel sectia de judo seniori de inalta performanta unde activeaza si in prezent.

 

In anul 1974, Panzaru Vasile preia conducerea sectiei de judo Terom ca antrenor, iar Tistu Constantin este numit la conducerea Colegiului de arbitri din cadrul comisiei judetene participand activ la solicitarile FRJ.

 

Ca o caracteristica a activitatii desfasurate in acea vreme a fost sistemul piramidal aplicat. Angrenarea sportivilor cu rezultate bune in activitatea de depistare si initiere a rezolvat intr-o oarecare masura continuitatea practicarii judo-ului si in acelasi timp motivarea lor prin angajare ca instructori, antrenori sau ca studenti.(Sauciuc Costica, Moraru Ion, Toma Mihalache, Hazincop Adrian, Pascal Mihai, Arustei Valeriu, Grosu Florin, Perdun Iulian, Budaca Angela).

 

Existenta colaborarii permanente intre CS Unirea si CS Politehnica prin dubla legitimare a eliminat pierderile de sportivi asigurand trecerea de la juniori la seniori. Finalizarea studiilor  de catre o serie de sportivi a facut posibila angajarea lor in cadrul CSS Unirea Iasi ca antrenori – profesori la catedra de judo unde activeaza si in prezent cu rezultate foarte bune.

 

In continuare vom prezenta nominal pe cei mai reprezentativi antrenori, sportivi, presedinti de sectie, arbitri, care si-au adus contributia de-a lungul celor 40 de ani la dezvoltarea judo-ului iesean.

 

Prof. Bordea Constantin

–  Prof. Educatie-Fizica si Sport, absolvent IEFS Iasi 1969 si ICEF Bucuresti 1974.

–  Lector univ. dr. la catedra de Educatie Fizica si Sport a Univ. Teh. Gh. Asachi Iasi.

–  Antrenor emerit din anul 1993.

–  Antrenor la lotul national de juniori 1972 – 1974.

–  Doctoratul in Stiinte ale Educatiei, in Republica Moldova in anul 2000

– Centura neagra 5 dan.

 – Total medalii obtinute sub conducerea sa, in perioada: 1969 – 2004

470 (locurile I, II si III) in campionate interne;

80 in competitii internationale.

 

Ing. Tistu Constantin

Absolvent al Facultatii de Mecanica, sectia Instalatii in Constructii

A inceput sa practice judo din anul 1967 in cadrul clubului sportiv Universitatea Iasi 

In anul 1969 a infiintat sectia de judo – A.S. TEROM Iasi desfasurand activitate ca

antrenor pana in anul 1974

Arbitru categorie republicana

Membru al comisiei judetene de judo 1969 – 1986, indeplinind functia de secretar

– Centura neagra 3 DAN

 

 

Ing. Cretu Ovidiu

– Absolvent Facultatea de Mecanica Iasi

– A contribuit ca sportiv si instructor la aparitia judo-ului Iasi in anul 1967

– Fost component al C.S. Politehnica Iasi din 1975

– A instruit si pregatit sportivi in cadrul clubului “Nicolina” si “Agronomia” Iasi

– Centura neagra 1 DAN

 

Prof.  Moraru Ioan

– Absolvent FEFS Iasi si IEFS Bucuresti in 1995

– Profesor educatie fizica, din anul 1978 angajat la CSS Unirea Iasi ca profesor la

catedra  de judo

– Este printre primii sportivi selectionati la CSS Unirea Iasi, sectia judo, de catre

prof. Bordea Constantin, a facut parte din “generatia de aur” a Iasului

– A fost primul campion national la judo al Iasului (1972),  fiind multiplu medaliat

la campionatele nationale si internationale la individual si pe echipe, juniori

(1972 – 1973 – 1974), seniori loc II 1973

– Antrenor la lotul national in perioada 1983-1984 si 1994-1995

– A activat in conducerea FRJ ca presedinte interimar si director tehnic.

– Centura neagra 3 DAN

 

Alti antrenori si sustinatori ai judo-ului iesean

 

Toma Mihalache, Costica Naftica, Panzaru Vasile, Hazincop adrian, Luca Mihai, Hurdac Viorel, Mardarasevici Gabriel, Prisecaru Ioan, Canschi Giani, Chirazi Marin, Pascal Mihai, Arustei Valeriu, Stanulet Gabriel, Butureanu Stefan, Alexandroaie Mihai, Golaescu C-tin, Largu C-tin, Comanescu Nicolae, Coteanu Cristinel, Mihalache Ion, Lazau Alexandru, Grosu Florin, Nichifor D-tru, Besleaga D-tru, Ciocoiu Mihail, Ciobanu Marius, Perdun Julian.

 

*   *   *

 

 

 

ISTORICUL JUDO-ULUI MOLDOVEAN

 

 

Material redactat de ION ENE MIRCEA pe baza datelor furnizate de profesori/antrenori din zona Moldova.

 

 

 JUDO IN ADJUD

 

Prima secţie de judo în Oraşul Adjud a fost înfiinţată la data de 20 octombrie 1976 cu denumirea de „Locomotiva” Adjud.

În iulie 1977 a fost afiliată  la Federaţia Română de Judo a doua secţie Voinţa Adjud

La 1 septembrie 1978 s-a înfinţat la Casa Pionierilor Adjud secţia de judo cu denumirea Şoimii Adjud

La 15 octombrie 1985 s-a afiliat la Combinatul de Celuloza şi Hârtie cu

denumirea de Celuloza Adjud

Pe 1 septembrie 1990 prof. Ciupitu Ionică revine la Adjud la Clubul Elevilor cu denumirea de Şoimii Adjud, iar în 1995 a fost transferat la CSS Adjud unde este şi în prezent.

De-a lungul anilor a obţinut peste 500 de medalii naţionale şi internaţionale şi a avut numeroşi sportivi la loturile naţionale.

 

*   *   *

 

JUDO IN BACAU

 

În Bacău judo-ul şi-a făcut apariţia odată cu înfiinţarea Federatiei Romane de Judo in 1968, prin intermediul antrenorului Viorel Avram, funcţionând până în 1975, la As.Sportivă C.F.R.Bacău cu seniorii şi la Casa Pionierilor Bacău la nivel de copii.

În perioada 1975-1978, activitatea de judo a fost preluată de maiorul de aviaţie Viorel Burlan care a promovat iniţierea copiilor în arta judo-ului.

În anul şcolar 1978-1979, profesorul de educaţie fizică şi sport cu specializarea Judo şi practicant al acestui sport, Aurel Chelariu, absolvent al I.E.F.S. Bucuresti (promoţia 1977), a preluat activitatea de judo de la Casa Pionierilor Bacău, în urma concursului de ocupare a postului organizat de Ministerul Învăţământului. Astfel, profesorul  Aurel Chelariu a devenit titular al catedrei de judo al acestei instituţii, unde activează şi în prezent.

În acelaşi an, prof. Aurel Chelariu a înfiinţat As.Sportivă „Condorii” Bacău. În anul 1983, ca urmare a rezultatelor deosebite a micilor judoka de la această asociaţie sportivă, Consiliul Naţional al Organizaţiei Pionierilor i-a atribuit acesteia statut de CLUB SPORTIV ŞCOLAR „PIONIERUL. Din 1990 până în 2001 acest club a purtat denumirea de C.S.Ş. „CONDORII” – BACĂU. Dar, în anul 2001, în urma restructurării cluburilor sportive şcolare de pe lângă Palatele Copiilor, acest statut a fost ridicat, devenind din nou cerc de judo.

 

Prof. Aurel Chelariu, (centură neagră 3 DAN)

 

În 29 de ani de activitate la Palatul Copiilor Bacău, a obţinut cu micii judoka un număr impresionant de medalii după cum urmează:

 • la nivel naţional41 medalii de aur, 37 medalii de argint, 84 medalii de bronz ;
 • la nivel zonal –  180 locuri I, 130 locuri II, 300 locuri III;
 • la nivel judeţean – 360 locuri I, 270 locuri II şi 350 locuri III.

La concursurile internaţionale, din ţară şi străinătate (Ungaria,Bulgaria,Italia, Spania, Austria, Germania, Ucraina, R.Moldova) s-au obţinut 38 medalii de aur, 31 medalii de argint, 53 medalii de bronz.

 

Dintre sportivii practicanţi ai judo-ului băcăuan s-au evidenţiat: Mihnea Rusu,C-tin  Cremene, Mircea Popa, Radu Ghimpu, Gabriela Alistar, Ionuţ Farcaş, Cristinel Miron, Cristi Judeli, Alex. Pirlogea, Alex. Prisacariu, Bogdan-Adrian Chelariu, Sorin Drăgan, Ionuţ Popovici, Ionuţ Creangă, Petrică Harabagiu, Petru Ionescu, Andrei Creangă Andrei Raţi, Costel Dănculea (astăzi sportiv la „Dinamo” Bucureşti, component al lotului naţional de seniori), Delia Andrei, Roxana Iancu, Roxana Pogar. Toţi sportivii enumeraţi mai sus sunt denumiţi de urmaşii lor mai mici „generaţia de aur” a judo-ului băcăuan.De ce „generaţia de aur”? Pentru că fiecare dintre sportivii enumeraţi mai sus a fost cel puţin o dată campion naţional şi cel puţin o dată a obţinut medalie la concursuri internaţionale. De asemenea, fiecare din aceşti sportivi a fost solicitat, în perioada în care a atins nivelul maxim de performanţă, să facă parte din lotul naţional.

În 2007, deşi nu au avut susţinere financiară de la buget, sportivii de la Palatul Copiilor Bacău au fost ajutaţi de către D.S.J Bacău, prin implicarea directă a d-nei director Doina Melinte, ca urmare a contractului de colaborare încheiat între cele două instituţii şi astfel copii pregătiţi de prof. A.Chelariu au mai adăugat la numărul de medalii avute încă 2 medalii de aur prin Marian Moroşanu (38 kg), Mădălin Busuioc (42 kg) şi o medalie de bronz prin Mircea Croitoru (+55 kg) – C.N.copii – Constanţa, mai, 2007.

Anul 2008 a însemnat un nou an plin de reuşite pentru micii practicanţi ai judo-ului băcăuan. Îndemnaţi de sloganul: „Munceşte, luptă şi vei învinge!”, elevii prof. Aurel Chelariu au realizat noi rezultate importante prin: Morosanu Marian, Olteanu Daniel, Rotaru Rares, Busuioc Madalin,Croitoru Mircea, Olteanu Ciprian si Gavriloaie Ana.

Prof.Aurel Chelariu a iniţiat în 1979, concursul interjudeţean de judo dotat cu CUPA „MĂRŢIŞORUL”, care în 2008 a sărbătorit a 30-a aniversare. Din 2004, datorită susţinerii financiare acordate de  D.S.J. Bacău, concursul CUPA „MĂRŢIŞORUL”, a adevenit concurs internaţional, alăturându-li-se numeroşilor participanţi din toată ţara (aprox. 300 participanţi la fiecare ediţie) şi sportivi din Republica Moldova, Ucraina, Ungaria.

Începând cu anul  2002, în Bacău a luat fiinţă Judo Club Royal, avându-l ca antrenor principal pe profesorul Bogdan Adrian Chelariu, fost sportiv de performanţă, în prezent  profesor de educaţie fizică şi sport cu specializarea judo. D-l Bogdan Chelariu a continuat specializarea în acest sport obţinând o bursă guvernamentală la Universitatea din Budapesta, bursă la sfârşitul căreia a primit calificativul „EXCELENT”. Sportivii pregătiţi de profesorul Bogdan Chelariu s-au remarcat la toate competiţiile interne şi internaţionale.

Din 1987, la Palatul Copiilor Bacău s-a înfiinţat o a doua catedră,ocupată de prof.Manole Constantin, care în prezent are şi un contract de colaborare cu S.C.M. Bacău, secţia judo. Dintre rezultatele d-lui prof. C. Manole se remarcă cele obţinute de sportivii Bârzu Manuela şi Smerea Ionuţ.

Nu puteam încheia prezentarea fără a aminti şi faptul că ,în judeţul Bacău, un alt nucleu de creştere, formare şi perfecţionare a tinerelor talente ale judo-ului se află la C.S.Şc. din municipiul Oneşti.

 

*   *   *

 

 

ISTORICUL JUDO – ULUI GALATEAN

 

Prof. Ion Ene Mircea

 

În vara anului 1968 un grup de entuziaşti sub îndrumarea gălăţeanului Dumitru Dumitraşcu (student I.C.F. Bucureşti – specializare judo, promotia 1970) împreună cu numeroşi pasionaţi studenţi de la Facultatea de Nave şi Mecanică (prof. Cara Anghel Ştefan, Dr. Bâgu, Ing. Borţun Nicolae) au înfiinţat secţia de judo în cadrul C.S. Univrsitatea, pregătirile făcându-se la sala Liceului Industrial Alimentar şi apoi la sala de educaţie fizică a Universităţii. În 1974 îşi încetează activitatea în respectiva sală, majoritatea sportivilor transferându-se la Clubul Siderurgistul, unde judoka formaţi la C.S.U au promovat în Divizia „A”.

În toată această perioadă 1968-1974 de pregătirea sportivilor s-a ocupat Prof. Dumitraşcu Dumitru care a absolvit I.C.F-ul în 1970.

Pe lângă secţia formată la C.S.U erau organizate şi activităţi recreative la judo pentru studenţi şi studente.

În perioada 1974-1976 se continuă tradiţia participării la Campionatele Universitare, sub îndrumarea lectorului univ. Conciu Gheorghe.

Din 1976 se reorganizează activitatea de pregătire a studenţilor la această disciplină prin Casa de Cultură a Studenţilor care creează condiţii bune de pregătire alocând fonduri pentru realizarea bazei materiale (saltele, prelate, chimonouri) şi acces în sala de antrenament a Universităţii de la stadionul „Portu-Roşu”.

De pregătirea sportivilor studenţi s-a ocupat studentul Cercaev Gheorghe din anul II F.E.F.S. Galaţi, angajat ca instructor sportiv până în 1979. În această perioadă s-au obţinut o serie de rezultate notabile în diferite competiţii, culminând cu obţinerea câtorva titluri de vicecampion şi locuri III la Finalele Campionatelor Universitare.

În 1970 s-a înfiinţat un cerc de judo  la Casa Pionierilor din Galaţi,de pregatirea copiilor ocupandu-se proaspatul absolvent al I.C.F.Profesorul Dumitru Dumitraşcu.

În 1973 profesorul Bălănescu Florin, înfiinţează secţia de judo a C.S.S. 2 Galaţi unde a funcţionat ca antrenor până în anul 2000.

Din 1979 prof. Cercaev Gheorghe a fost angajat la C.S.S. nr.2 Galaţi, secţia judo, a cărui colaborare încetează în 1987.

În 1980 la C.S.S. 2 Galaţi vine să întregească echipa de specialişti fostul component al Lotului Olimpic, profesorul Ion Ene Mircea.

In 1985 în cadrul  Asociaţiei Sportive „Voinţa”Galaţi se înfiinţeaza secţia de judo care îl are ca antrenor până în 1993 pe profesorul Cercaev Gheorghe.

În 1986 se înfiiţează secţia de judo „Oţelul Galaţi” cu a cărei echipă profesorul Florin Bălănescu  promovează în Divizia „A”.

În 1987 la C.S.S. 2  este angajat antrenorul Constantin Petrică până în anul 2000 aducandu-si contribuţia la activitatea judo-ului gălăţean.

În 1997 are loc o reorganizare a structurilor sportive gălăţene drept pentru care C.S.S. 2, secţia de judo de la Palatul Copiilor sunt unificate în cadrul C.S.S. Galaţi în componenţa: Bălănescu Florin, Dumitraşcu Dumitru, Constantin Petrică şi Ion Ene Mircea – şef de catedră..

Din 1998 profesorul Ion Ene Mircea renunţă la colaborarea cu C.S.S. în favoarea activităţii în învăţământul superior ca lector la disciplina judo în cadrul F.E.F.S Galaţi, fiind înlocuit la catedra C.S.S. de profesor Neofit Adriana.

În 2000 are loc pensionarea profesorului Bălănescu Florin şi pentru o scurtă perioadă postul este ocupat de profesorul Stănuleţ Gabriel.

În 2000 se titularizează la catedra de judo a C.S.S. profesorul absolvent al F.E.F.S. Galaţi, Oanea Cristian, care colaboreaza până în anul 2006 cu această unitate.

În 2006 revin la catedra de judo a C.S.S. ( colaboratori ) profesorii Ion Ene Mircea si Cercaev Gheorghe.

În 2002 se înfiinţează secţia de judo la Clubul Sportiv „Galmopan” Galaţi unde îşi desfăşoară activitatea în mod deosebit grupe de copii şi seniori, sub îndrumarea profesorului Dumitraşcu Dumitru şi a instructorului sportiv Radu Mihai.

Alte structuri sportive care au promovat activitatea judo-ului gălăţean au fost: Organizaţia de Tineret „Sakura Judo” Galaţi înfiinţată in anul 1991 de către profesorul Ion Ene Mircea, a cărei preşedinte este, precum şi Asociaţia Sportiva „Aky San” Galaţi înfiinţată în anul 2003, a cărei preşedinte este un simpatizant al judo-ului, domnul Lupaşcu Silviu.

De asemenea în Judeţul Galaţi a mai funcţionat o secţie de judo în localitatea Costache Negri în colaborare cu orasul înfrăţit, La Rouche Sur Yon  din Franţa.

În 2006 Galaţi-ul este după mai bine de 20 de ani gazda unei etape zonale a Campionatului Naţional de Juniori

În aprilie 2008 se reînfiinţează  la Clubul „Universitatea” Galaţi secţia de judo, sub coordonarea profesorului Ion Ene Mircea.

Nu mai puţin importantă este activitatea celor care şi-au adus contribuţia la activitatea judo-ului gălăţean în calitate de instructori sportivi: Mimller Lucian, Manolache Victor,Corcioavă Alexandru, Nisip Dan, Aron Relu, Mocanu (Simionov) Georgia, Radu Mihai, Patrichi Liliana, Dumitraşcu Mariana.

Activitatea judo-ului gălăţean este reflectată şi în arbitraj, numerosi foşti judoka orientându-se spre această latură a judo-ului: Mareş Emilian, Manolache Victor, Onea Mihai, Corcioavă Alexandru, Jalbă Costel, Simionov Georgia, Dumitarşcu Mariana, Patrichi Liliana, Radu Mihai, Mocanu Cristian, Ursan Florin.

Sportivii: Dumitru Constantin (component al lotului naţional de juniori şi seniori promovat la Steaua Bucureşti, multiplu CN, Balcanic, şi la Turneul Armatelor Prietene); Sima Gicu (campion  naţional de juniori şi component al lotului naţional, locul V la Cupa Prietenia); Panait Ion (medalie de aur la CN Universitare); Dumitaraşcu Dumitru (medalie de argint în finala cu Donciu Florentin). Nisip Dan – triplu campion universitar. Chiriac Nicolae, Briante Iustin, Mimler Lucian, Mimler Albin, Uzuneanu C-tin, Munteanu Nicolae, Ursu Viorel, Penciu Marian, Vânău Liviu, Stănuleţ Gabriel, Bugeac Gabriel, Svartz Gabriel, Stratulat Florin, Lovin Cristian, Bulgaru Iulian, Racovita Sever, Cujbă Marius, Neagu Petrică,  Bracaci Emil, Bracaci Gigi, Călin Palaga, Negrut Florin, Albu Marian, Biru Cristian, Dinu Emilian, Dinu Valentin,Olaru Angelica, Dumitrascu Mariana, Mangâr Marian, Ene Catalin, Nastase Neculai, Simionov Claudiu, Cuanda Costel, Spac Costel, Roibu Bogdan şi Samoilă Irina, Iacob Enuta, Moţoc Oana, Iacob Alina, Ghimici Aurel, Cujba Florin, Istrate Ionut, Popovici Cristian, Tocu Valentina, Gogeanu Mirela, Popa Rodica, Vultur Andrei, Podaşcă Mioara, Codreanu Paula, Goras Cristina, Andries Adriana, Gradinaru Alina, Culcea Francesca, Chiriac Valentin, Mămăligă Cristina, Grigoriu Valentina, Patrichi Marian, Sora George, Popov Alexandru, Valentin Brailescu si lista ar putea continua.

 

 

*   *   *

 

 

 

ISTORICUL JUDO-ULUI  HUMOREAN

 

 

În anul 1978 ia fiinţă secţia de judo a AS „Metalul” Gura Humorului.Pe parcursul celor 3 ani de funcţionare în condiţii improprii, peste 200 de copii s-au iniţiat în tainele acestei discipline, iar sportivul Chindriş Adrian a reusit performanta de a participa la finala Campionatului Mondial de Juniori III.

În anul 1981, secţia se desfiinţează, activitatea fiind continuată neoficial prin organizarea de cursuri de autoapărare.

În anul 2001 ia fiinţă Clubul Sportiv Şcolar Gura Humorului, cu secţie de judo (1 normă), continuitatea activităţii fiind asigurată de profesor Mihail Ciocoiu (6 ore) diferenţa de ore fiind încredinţată unor suplinitori care şi-au desfăşurat activitatea la Suceava, dar fără rezultate semnificative.

La Gura Humorului secţia se bucură de popularitate, elocvent fiind numărul mare de copii din oraşul şi zona Gura Humorului care doresc să practice acest sport.

Începând cu anul 2004, judo-ul humorean intră pe orbita performanţei sportive prin Bejenariu Daniela, vicecampioană naţională la copii, medaliată cu bronz în 2008 la finala U 17 şi convocată la lotul naţional U 17.

Anual sportivii humoreni au fost pe podiumul de premiere prin Păduraru Anca, bronz tineret, Bîrsan Florin, bronz U 15, Tănăsescu Andrei, argint U 15, Croitoru Iulia, argint U 13.

De asemenea rezultate foarte bune s-au obţinut la etapele de zonă sau la diversele turnee la care au participat.

Consecinţă a interesului manifestat de către copii şi părinţi, începând cu anul şcolar 2008 – 2009 vor fi două norme de judo pe care vor fi încadraţi Mihail Ciocoiu şi Mihai Pascal transferat de la CSS Unirea Iaşi.

 

 

*   *   *

 

 

 

 

JUDO IN ORASUL ROMAN

 

 

Prima secţie de judo în Roman a fost înfiinţată de către regretatul antrenor, dr. Şerban Vasile, în anul 1964„METALUL” – ROMAN.

            Menţionăm că secţia „Metalul ” Roman a fost şi prima secţie de judo înfiinţată în zona Moldovei.

Doctorul Vasile Şerban a fost unul din membrii fondatori ai Federaţiei Române de Judo în anul 1968.

Sub îndrumarea dr. Şerban s-au evidenţiat sportivi de valoare ca: Vasile Cozma, Constantin Meauta, Constantin Jacota, Constantin Gotca, ş.a., multiplii medaliaţi la Campionatele Naţionale de juniori, seniori şi la Campionatele Internaţionale.

Datorită insistenţelor dr. Şerban Vasile a fost înfiinţată catedra de judo la Clubul Sportiv Şcolar Roman, în anul 1982, fiind repartizat la această catedră prof. Nechita Eduard, fost sportiv al dr. Şerban Vasile.

În anii care au urmat, până în prezent, secţia de judo a obţinut multe medalii la Campionatele Naţionale de copii, juniori, tineret şi seniori culminând cu medalii la Campionatele Europene de tineret prin sportiva Grigoraş Aurora şi Vasiloaie Simona pregătite de prof. Nechita Eduard.

S-au mai remarcat în această perioadă sportivi ca Moisei Felicia, Liviu Balcos, Sorin Balasa, Ciobanu Constantin (prof. LPS Roman la catedra de judo) s.a.

            Din 1991 cînd s-a înfiinţat Liceul cu Program Sportiv Roman, la catedra de judo au fost necesare mai multe cadre didactice calificate.

În prezent catedra de judo a LPS Roman este compusă din următorii profesori:

 • Nechita Eduard – responsabil catedra
 • prof Ciobanu Constantin
 • Drăgan Florin
 • Budoasca Cristinel
 • Budeanu Liviu

Menţionăm că şi în această perioadă s-au obţinut rezultate bune la Campionatele Naţionale prin sportivi ca: Geosanu Magdalena, Pantelimon Andrei, Leonte Eduard, Chirica Andrei, Andries Cornel s.a.

În ultimii ani şcolari au mai făcut parte din catedra de judo, prof. Balaita Doru şi Neculai Tiberiu foşti elevi-sportivi ai secţiei, care şi-au ales altă carieră.

La ora actuală ne bucurăm datorită efortului d-ului director Sandu Petru şi a Consiliului de Administraţie, de condiţii optime de antrenament şi competiţii: sală de antrenament recent renovată, spaţii de luptă, sală de forţă, echipamnet, etc.

 

 

*   *   *

 

 

ISTORIACUL JUDO-ULUI SUCEVEAN

 

 

In vara anului 1967, tânărul Gheorghe Vasilaş, pe vremea aceea doar elev, la liceul „Ştefan cel Mare” din Suceava, l-a cunoscut pe dl. dr. Alexandroaie Mihai proaspăt absolvent al Facultăţii de Medicină Veterinară din Iaşi, care, atunci locuia în Suceava. De la el a aflat pentru prima dată de jiu-jitsu şi judo,  şi a început să exerseze, mai întâi jiu-jitsu pe care-l practica în diferite locuri, ascunşi de ochi indiscreţi. Mai târziu au reuşit să-l practice în săli de sport, ilegal, şi în felul acesta, având saltele, au trecut la judo.

În scurt timp l-i s-a alăturat şi dl Airinei Mihai, astăzi profesor de sport la Colegiul „Petru Rareş „  din Suceava şi împreună lucrau zilnic atât jiu-jitsu cât şi judo fără să ştie atunci care era diferenţa.

Din discuţiile avute cu Mihai Alexandroaie au aflat că la Iaşi, student fiind, l-a cunoscut pe dl Profesor Bordea C-tin, cel care avea să-l ducă la Institutul Pedagogic de 3 ani Iaşi- Facultatea de Educatie  Fizica, unde l-a cunoscut pe Purţuc Mircea, din Brasov, care era student la Facultatea de Medicină, şi care împreună cu fratele său Purţuc Nicolae au adus judo în Iaşi.

Tot acolo la IP3 Iaşi dl Alexandroaie a avut ocazia să studieze judo de pe cartea scrisă de Louis Robert „Le guide marabout du judo”. Aceast manual a fost cartea de căpătâi, după ea au învăţat procedeele de judo, şi-au corectat greşelile, şi-au sistematizat procedeele pe centuri, şi tot de acolo au învăţat primii termeni de arbitraj.

Acest sport i-a captivat atât de mult încât lucrau zilnic între 5 si 10 ore, funcţie de locul unde exersau pentru că nu aveau o sală proprie.

Se  lucra cu foarte mare seriozitate ceea ce a făcut ca în anul 1968 când a fost înfiinţată Federaţia Română de Judo, la Suceava să fie deja un nucleu puternic de practicanţi ai acestui sport. Între timp au mai fost cooptaţi şi alţi sportivi dintre care amintim pe : Micu Drescanu Valentin, Foit Ioan, Dominte Constantin, Munteanu Cezar, Panzaru Radu, care împreună cu pionierii de atunci ai judo-ului au format echipa de bază a practicanţilor de judo din Suceava.

În anul 1969, la Campionatul Naţional de Judo de la Bucureşti, unde au fost ajutaţi şi îndrumaţi să se înscrie de dl ing. Liviu Urma de la IOR Bucuresti,  s-au prezentat Georghe Vasilaş şi Mihai Airinei care a şi caştigat medalia de argint.

În acelaşi an s-a înfiinţat echipa „Energia” IRE Suceava de pe lângă Intreprinderea de Reţele Electrice.

În anul 1970 dl Mihai Alexandroaie, a fost mutat cu serviciu în jud. Neamţ, şi în locul lui a rămas Gheorghe Vasilaş instructor la echipa.

În 1968, Gheorghe Vasilaş  participă la primul Stagiu de Arbitri la Bucureşti, astfel fiind unul dintre primii arbitri din ţară si a participat la toate stagiile de perfectionare organizate pentru arbitri. Ca atare a fost solicitat si a arbitrat la toate competiţiile naţionale şi internaţionale organizate în ţară, primind titlul de arbitru de categorie republicana.

 

 

*   *   *

 

 

 

ISTORICUL JUDO-ULUI  TULCEAN

 

 

În anul 1975 se înfiinţează secţia de judo în cadrul Asociaţiei Sportive „Şantierul Naval” Tulcea, antrenor Vasiliu Ion, care funcţionează până în 1981. Între timp, în 1979 s-a înfiinţat secţia de judo la Asociaţia Sportivă „Metalurgistul” Tulcea, instructor Toader Gheorghe.

În 1982, se înfiinţează secţia de judo la Casa Pionierilor Tulcea, actual Palatul Copiilor, condusă de antrenor Puşcaşu Cornel, afiliată la Federaţia Română de Judo.

În 1984, se înfiinţează Asociaţia Sportivă „Sănătatea” Tulcea, instructor Neculai Viorel, iar în judeţ se afiliază la FRJ secţia de judo de la Asociaţia Sportivă „Voinţa” Măcin, condusă de profesor Giurgea Marius, la Sulina funcţionând Asociaţia Sportivă „Răsăritul”, condusă de Jigorov Ştefan.

În perioada 1983 – 1986 a funcţionat o secţie de judo la Clubul Sportiv Şcolar Tulcea, care a fuzionat cu Asociaţia Sportivă „Metalurgistul”, condusă de antrenor Puşcaşu Cornel.

La ora actuală, funcţionează doar secţia de judo de la Palatul Copiilor Tulcea, condusă de profesor Puşcaşu Cornel. De la înfiinţare şi până în prezent, în cadrul secţiei de judo a Palatului Copiilor, au fost instruiţi cca 100 – 120 copii anual, din rândul cărora s-au format instructori şi arbitrii în domeniu: Neculai Viorel, Jigorov Ştefan, Damina Nicolae, Ionescu Cornelius s.a.

Sportivii: Dragoş Gheniu, Cudalbu Silviu, Serbov Veronica, Naciadi Mihai şi alţii au obţinut medalii la Campionatele Naţionale şi au fost convocaţi la Lotul Naţional.

 

 

*   *   *

 

 

 

 

istoricul judo-ului  Vasluian

 

Apariţia judo-ului in judeţul Vaslui a coincis cu încercările şi frământările tuturor pasionaţilor acestui sport pe plan naţional  – perioada anilor ’60 -, perioada în care, la nivelul României, se practica judo într-un context de anonimat la limita întrunirilor „legale”. Doar după înfiinţarea Federaţiei Române de Judo cluburile au avut un statut  declarat, cu sistem competiţional oficial.

În acest sens context, în anul 1964 începe în municipiul Bârlad să se practice Judo, la Casa de Cultură – edificiu proaspăt construit -,  în cadrul cercului de autoapărare, sub îndrumarea tehnicianului mecanic (muncitor la Fabrica de Rulmenţi ) StupuracVasile. Printre elevii care practicau sporadic, datorită statului disciplinei la vremea respectivă, dar  şi din motive de program al instructorului, se afla şi Gheorghe Arghir, un tânăr dornic de a cunoaşte cât mai multe din tainele judo-ului. Această formă de practicare a durat pană în 1969, perioadă în care nu au participat la competiţii, deoarece nu au fost afiliaţi iar practicanţii nu erau constanţi. În această situaţie conducerea Casei de Cultură încetează să le ofere spaţiu de desfăşurare a antrenamentelor.

În anul 1974, după satisfacerea stagiului militar, fostul elev, actual angajat (electrician)  al FRB, proaspăt deţinător al carnetului de instructor de judo,  eliberat de Consiliul Judeţean pentru Sport, Gheorghe Arghir găseşte înţelegere la noua conducere a Casei de Cultură şi obţine iarăşi spaţiul necesar, cu saltele improvizate, cu judo-gi,  care  începuseră să se găsească în comerţ.

În perioada anilor 1974-1976, acesta  finalizează cursurile de antrenor de judo, organizate de Federaţia Română de Judo şi Institutul Naţional de Educaţie Fizică şi Sport Bucureşti.

În aceste condiţii, proaspătul antrenor Gheorghe Arghir, convinge conducerea Asociaţiei Sportive „Rulmentul” din Bârlad, să-i acorde sprijin pentru înfiinţarea unei secţii de judo. Antrenamentele se desfăşurau în continuare la Casa de Cultură, dar obţine şi accesul la Sala Sportului din Bârlad (nume pretenţios, chiar şi pentru vremea aceea, deoarece este mai mică decât o sală de sport a unei şcoli).

În perioada respectivă, preşedintele AS „Rulmentul” era ing. şef Gheorghe Mocranschi, un practicant al rugbi-ului, o persoană care înţelegea importanţa sportului în educaţia tineretului. În cadrul asociaţiei funcţionau secţiile de  rugbi, fotbal, box, la care s-a adăugat şi judo în anul 1977. Cum fiecare secţie din cadrul asociaţiei avea câte un preşedinte onorific, la secţia de judo a fost nominalizat ing. sef. Gheorghe Elisei. În aceste condiţii antrenorul Gh. Arghir îşi canalizează eforturile la nivel de copii – cu antrenamente la Casa de Cultură la ore rezonabile, dar şi la nivel de elevi de liceu şi amatori de „mişcare” cu vârste înaintate, seara târziu la Sala Sporturilor.

Fiind o secţie cu un statut bine precizat în cadrul asociaţiei, cu un program strict de desfăşurare a antrenamentelor au început să apară practicanţi constanţi, care au acumulat din ce în ce mai mult, determinând antrenorul şi conducerea asociaţiei să participe la competiţii.

Din prima generaţie de sportivi s-au evidenţiat: Condurache Cristian, Ganea Doru, Jipa Lucian, Furcoi Lucian, Bostan Adrian.

Odată cu explozia demografică din perioada respectivă, cu creşterea economică a oraşului şi a migraţiei populaţiei spre oraş un număr tot mai mare de amatori trec prin sala de antrenament. La sfârşitul anilor ”70, începutul anilor ”80 încep să apară primele rezultate: calificări la finalele pe ţară la nivel de copii, juniori, tineret. De asemenea, apar rezultate la competiţii de genul finalelor pe ţară din cadrul programului Daciada.

În anul 1984, AS „Rulmentul” obţine prima medalie la  finala unui Campionat Naţional de Judo prin judoka Chirazi Marin  – locul III, 65 kg. la CN de Judo, Tineret, Ploieşti, fiind învins în meciul pentru cap de serie de Dorin Drâmbe cel care în 1985 va intra în posesia medaliei de bronz la Campionatele Europene de Judo.

Pe parcursul anilor sportivii de la „Rulmentul” Bârlad obţin de mai multe ori locuri fruntaşe atât la nivel de seniori: locul V Cozma Valerică 1985 (pierde meciul la „Hantei” în meciul pentru cap de serie cu viitorul Campion Mondial –  Florin Lascău), Locul V  Chirazi Marin, 1988, Popa Costel, locul V la Campionatele Naţionale de copii, Bostan Adrian, Dumitraşcu Cornel.

Ca urmare a numărului tot mai mare de practicanţi şi a creşterii valorii acestora, echipa de judo din cadrul AS „Rulmentul” promovează în anul 1987 în Divizia A de Judo, având ca membri componenţi pe: Profor Gigel (60 Kg.), Rusu Nicu (65 kg.), Chirazi Marin (71 kg.), Păduraru Florin (86 kg.), Ignat Gioni (78 kg.) Cozma Valerică (86 kg.), Stan Gelu (95 kg.), Balaban Sorin (+ 100 kg.).

Datorită nivelului ridicat de practicare a judo-ului, a numărului mare de practicanţi din ţară, în comparaţie cu populaţia redusă a oraşului Bârlad, echipa nu rezistă decât un sezon în prima divizie a ţării.

Preocupat pentru creşterea numărului de practicanţi, antrenorul Gh. Arghir încurajează dezvoltarea judo-ului pe plan local, prin înfiinţarea unei grupe de copii (1985) avându-l ca antrenor pe Dumitraşcu Cornel, apoi pe Bostan Adrian (1987).

După 1990, un grup de sportivi din cadrul echipei declanşează o mişcare de protest şi îl înlocuiesc pe Gh. Arghir din funcţia de antrenor. Astfel, după 1990 cea mai mare parte a sportivilor parasesc activitatea sportiva sau pleacă, fie din motive de vârstă, fie din oraş sau din ţară, fie isi schimba preocuparile. În această situaţie echipa de seniori (cu sportivii care au mai rămas) este preluată de Cozma Valerică, echipa de copii avansaţi fiind condusă în continuare de Bostan Adrian, iar echipa de copii începători de Chirazi Marin.

În 1991, AS „Rulmentul” nu mai poate susţine financiar secţia de seniori. Din 1993 a încetat orice formă de practicare a judo-ului la AS „Rulmentul” Bârlad.

 

 

 

*   *   *

 

 

A.S. „Fepa 74”  BARLAD

 

În anul 1987 se înfiinţează o secţie de judo la AS FEPA ”74 Bârlad, la iniţiativa antrenorului  Cornel Dumitrascu, sprijinit de ing.   Solomon Mihai.

Născut în judeţul Galaţi, Cornel Dumitraşcu începe judo în perioada liceului (1973-1978) la Clubul Sportiv din Galaţi avându-i ca antrenori pe profesorul Bălănescu Florin şi profesorul Ion Ene Mircea. Din 1981 practică judo la „Rulmentul” Bârlad, unde, mai târziu, din 1985 va antrena şi o echipă de copii.

Având spijinul conducerii FEPAMC (Fabrica de Elemente Pneumatice şi Aparate de Măsură şi Control) Bârlad pune bazele clubului de judo la fabrica amintită. După un an obţine medalia de argint la finala Campionatului Naţional de copii I prin sportivul Nedelcu Teodor. Mai târziu Cornel Dumitraşcu  promovează practicarea judo-ului şi la nivel feminin având participări la finala pe ţară a campionatelor de senioare.  Datorită condiţiilor economice prin care trecea oraşul, odată cu ţara, în perioada postrevoluţionară, secţia se desfiinţează în 1994.

 

 

*   *   *

Goscom Vaslui

 

            Respectând principiul că sfârşitul unui lucru reprezintă începutul altuia, în 1990, la iniţiativa unui tânăr inimos şi ambiţios Octavian Ghiurtu se înfiinţează la Vaslui (oraş reşedinţă de judeţ), în cadrul Întreprinderii de Gospodărie Locală, o secţie de judo – GOSCOM –  cu intenţia de educare a copiilor angajaţilor. Datorită spiritului dinamic al tânărului antrenor în scurt timp se formează o echipă omogenă, care obţine în anul 1994 medalia de argint la Campionatele Naţionale de Judo pe Echipe, Copii I, Bistriţa Năsăud.

Din păcate, condiţiile financiare prin care trece oraşul afectează toate regiile din oraş şi instituţiile publice, secţia fiind nevoită să se desfiinţeze în anul 1996.

 

 

 

ISTORICUL JUDO-ULUI VRÂNCEAN

 

 

În anul 1968, înainte de înfiinţarea Federaţiei Române de Judo, a avut loc la Focşani prima demonstraţie de judo sub îndrumarea domnului Lucian Grigoropol şi lt. dr. Nicolau Radu, împreună cu studenţii de la T.R. care îşi satisfăceau stagiul militar la Focşani. La această demonstraţie au mai participat: Rusu Nicolae, Urbanschi Lucian, Ilie Victor, Silea Constantin.

După înfiinţarea Federaţiei Române de Judo, la Focşani s-a înfiinţat prima asociaţie sportivă de judo – „Spartak” Focşani  in primăvara anului 1969.

În 1970 a luat fiinţă a doua echipă de judo din Focşani sub denumirea de „Voinţa” Focşani condusă de antrenorul Aurel Câmpeanu, fost sportiv la A.S. Spartak Focşani.

1970- A.S. Spartak Focşani şi-a schimbat denumirea în A.S. „Podgoria” Focşani activând pe lângă intreprinderea Vie-Vin Focşani.

1972-  A.S. „Podgoria” si-a schimbat numele în „Constructorul” Focşani care a funcţionat până în anul 1978 sub îndrumarea antrenorului Rusu Nicolae.

1976-  La Adjud s-a înfiinţat prima secţie de judo sub îndrumarea antrenorului Ciupitu Ionică sub denumirea de A.S. „Locomotiva” Adjud care, în anul 1978, îşi schimbă denumirea în A.S. „Şoimii” Adjud.

1978- Sectia judo de la A.S. „Constructorul” Focşani a fost transferată la Clubul Sportiv „Unirea” Focşani.

1978- Pe lângă Casa Pionierilor s-au înfiinţat două catedre de judo în oraşul Focşani şi Adjud sub îndrumarea prof. Dondaş Gavrilă (Focşani) şi antrenor Ciupitu Ionică ( Adjud).

1979- La Odobeşti se înfiinţează o secţie satelit a C.S.Unirea de către prof. Dondaş Gavrilă.

1982- La Clubul „Unirea” au fost încadrati ca antrenori Alexandru Dumitru (până în anul 1984)  şi Dondaş Gavrilă.

1983-Burlan Viorel înfiinţează A.S. „Calculatorul Focşani” pe lângă intreprinderea Iiruc, filiala Focşani.

1985- S-a înfiinţat la Adjud A.S. „Celuloza” ( Ciupitu Ionică ).

1985- Câmpeanu Aurel se transferă la Clubul „Unirea” iar Renţea Silviu este încadrat la A.S. „Voinţa” condusă în acea perioadă de Silea Constantin.

1986- Se înfiinţează A.S. „Insta” Focşani condusă de antrenorul Rusu Nicolae.

1987- Se infiinţează A.S. „Milcovul Fupsich” (condusă de către Burlan Viorel) finanţată de către intreprinderea Fupsich Focşani, unde sunt transferaţi toţi sportivii de la A.S. „Calculatorul”, cu o secţie anexă la Vidra (condusă de Grosu Stănică).

1989- A.S.  „Milcovul Fupsich” Focşani se desfiinţează iar sportivii împreună cu antrenorul Burlan Viorel, comandor de aviaţie, se transferă la A.S. „Ceres” Aviaţia finanţată de Intreprinderea de Panificaţii Focşani.

1990- Se înfiinţează la Focşani primul club privat de judo „Vranis” Focşani, având ca antrenor pe Renţea Silviu care funcţionează până în anul 1994.

1992- Se înfiinţează C.S.S.Focşani având încadrat ca antrenor pe Grosu Stănică (majoritatea sportivilor au fost trasferaţi de la A.S. Ceres Aviaţia).

1993- La Clubul „Unirea” iese la pensie antrenorul Câmpeanu Aurel, în locul acestuia fiind încadrat antrenorul Poiană Dănuţ.

1994- Clubul „Vranis” se desfiinţează, iar sportivii împreună cu antrenorul Renţea Silviu se transferă la Clubul „Unirea” Focşani.

1998- Se mai infiinţează încă o catedră la L.P.S.-C.S.S. Focşani- încadrat fiind antrenor Cazacu Aurel.

2000- Palade Marinel este încadrat la L.P.S.-C.S.S. Focşani- secţia judo

2001-2004 Surlă Iulian– L.P.S.-C.S.S. Focşani-secţia judo

2004- Prof. Zisu Dumitru– L.P.S.-C.S.S. Focşani- secţia judo.

1982-2004- Comisia Judeţeană de Judo a fost condusă de comandor Burlan Viorel, antrenor şi arbitru de judo.

2004- Se înfiinteză Asociaţia Judeţeană de Judo ( preşedinte prof. Miron Ion).

2005- Grosu Stănică este ales preşedinte al A.J.J. Vrancea.

Arbitrajul din judeţul Vrancea din anul 1982 până în anul 2002 a fost condus de către comandor Burlan Viorel.În această perioadă au mai activat ca arbitri : Miron Ion, Nicolau Dumitru, Craciun Nicolae, Silea Constantin, Dondaş Gavrilă, Bratu Florin, Bratu Nicuşor.

Din anul 2002 prof. Palade Marinel conduce activitatea de arbitraj la nivel de judeţ, ajutat fiind de Burlan Viorel, Dinu Marian şi Stoica Romeo.

Sportivi care au reprezentat şi reprezintă cu cinste judoul vrâncean : Buhai Viorel, Zamfir Marian, Şenchiu Constantin, Dorneanu Constantin, Cojocaru Sorin, Ifrim Sorin, Dinu Marian, Poiană Dănuţ, Croitoru Adrian, Stanciu Marius, Gălăţeanu Tanţa, Gălăţeanu Filica, Richter Simona, Robu Liviu, Mocanu Florin, Sandu Alina, Ştefan Ana Maria, Burlan Zorel, Burlan Chuc, Palade Marinel, Moldoveanu Adrian, Surlă Iulian, Moldoveanu Cornel, Mocârlău Mărioara, Temelie Cristina, Mihail Dorina, Enache Nicuşor, Ghionea Violeta, Iordache Luminiţa, Dragomir Emilia, Croitoru  Alina, Anghele Mirela, Rusu Nicu, Făcăeru Marian, Burloiu Nicoleta, Ţinică Roxana, Petrişor Corina, Dorofte Georgiana, Şadru Liviu, Boboc Mariana, Grădişteanu Maricela, Dumitriuc Andreea.

 

 

*   *   *

 

 

JUDO IN JUDETUL ALBA

 

 

Material redactat de Chirila Alexandru pe baza unui material furnizat de Buciko Alexandru si a unor informatii primite de la doamna Buse.

 

 

In judetul Alba judo-ul incepe la Cugir  in 1974 odata cu venirea in localitate a inginerului Buse Constantin un mare iubitor al acestui sport. Buse Constantin originar din Brasov a fost initiat in judo de Purtuc Nicolae. In 1976 Buse Constantin se muta in Alba Iulia ducand cu el si pasiunea sa.

 

Din punct de vedere organizatoric, judo-ul in Alba este o exceptie fericita in sensul ca dezvoltarea acestui  sport in judet este rodul muncii unei echipe care au construit inginereste o retea de cluburi si asociatii sportive, pe nivele de varsta, si care incet, a inceput sa produca.

 

Buse a reusit sa stranga in jurul judo, oameni importanti si potenti ai vremi, firme puternice care au sprijinit ideile pasionatului promotor. Merita mentionate cateva nume ca: ing. Ioan Urcan, ing.Bolog Ioan, ing. Mircea Togoie, col. Buciko Alexandru, Gheorghe Sandru, ec. Virgil Sicoe, av. Artenie Fleseru, ing. Cristoreanu, Pall Major, Florea Septimiu au pro. Ovidiu Chelloglu, care au adus profesionalismul pe taramul organizatoric al sportului nostru.

 

Astfel pe raza judetului apar cluburi cu sectii de judo ca: C.S.Constructorul Alba Iulia, C.S.S. Alba Iulia, Minaur Zlatna, Minerul Zlatna, Gloria Cricau, CFR Blaj, Metalurgistul Cugir, CSS Cugir, Metalul Aiud, Metalul Aiud, CSS Aiud, Liceul Militar Alba Iulia  si Judo Club Alba.

 

In 1978 Buse reuseste sa adune la Alba Iulia un mic lot de profesionisti cum ar fi: Alexandru Filip, Rosu Viorel, Pavel Dragoi, Toma Stefan, Man Nicolae, Mihai Arion, Nicolae Apahidean, Nicolae Jurca, cu care Constructorul intra in divizia A.

 

In perioada 1978-2008, sportivii judoka din Alba reusesc sa obtina 240 de medalii la campionatele nationale si internationale la care au participat, perfomanta maxima fiind cucerita de Pavel Dragoi, loc VII la J.O. Moscova 1980.

Antrenorii care au contribuit la aceste rezultate sunt: Ioan Todor, Ana Scrobota, Toma Stefan, Ioan Blotor, Nicolae Rosu, Stefan Cacoveanu, Ghe. Neag, Mihai Arion, Petru Badica, Pavel Dragoi, Ioan Maier.

 

Fiind un sistem bine pus la punct, Asociatia  Judeteana de Judo – printre primele din tara noastra – are si un puternic si numeros corp de arbitri: Nicolae Apolzan, Alexandru Buciko, Anton Rosnic Major Pall, Ioan Blotor, Nicolae Man, Dan Homorodan, Septimiu Florea, Ioan Breaz, Ioan Cristoreanu.

 

Trebuie mentionat si faptul ca in perioada 1986-1991 la Alba Iulia, a functionat Centrul Olimpic, unde antrenorii ca Arjoca Sorin, Dragoi Pavel, Aurelian Barbu, Emilian  Rabolu, au pregatit sportivi valorosi printre care Adrian Croitoru, Lungu Alexandru s.a.

*   *   *

 

 

JUDO IN TARGU MURES

 

 

Articol  redactat de Chirila Alexandru  pe baza informatiilor furnizate de Csep Dezideriu si Nagy Francisc.

 

 

1965 – Primele incercari legate de judo in Targu Mures, le are vestitul luptator in stilul “libere” Francisc Gyarmati, proaspat absolvent al ICFS Bucuresti, unde s-a initiat in judo cu studentul Bogdan Constantin care condus antrenamentele de judo la ICEF in perioada 1960-1964.

 

1968- Se infiinteaza prima sectie de judo din Targu Mures, de catre profesorul Olah Alexandru absolvent ICFS specializare judo.

 

1968- Studentul Schun Ditmar din Medias elev al regretatului Ovidiu Bucur si inginerul Chindea Radu fost elev al lui Purtuc  din Brasov, incropesc un cerc de judo la Facultatea de medicina.

 

1969- A.S. “Sanitarul” se transforma in A.S.”Sanatatea” si se afiliaza la FRJ.

 

1970- Dr.Csep Ioan termina facultatea de medicina veterinara la Cluj, si  este repartizat la Targu Mures unde impreuna cu inginerul Nagy Ferenc preiau conducerea echipei A.S. “Mediciana”.  Dr. Csep a fost initiat in judo de doi pionieri ai judo-ului din Cluj, Butiu Doru si Baiti Ivan ambii elevi ai maestrului Botez Mihai din Arad, in timp ce  inginerul Nagy  a fost initiat in  judo la Targu Mures de catre Schun Ditmar si Chindea Radu.

 

1973- Se infiinteaza sectia de judo al A.S. “Armata “ antrenor inginerul Nagy Francisc care conduce echipa pana in 1974 cand echipa este preluata de profesorul de educatie fizica si sport, specializare judo, Marcus  Florin  absolvent ICF Bucuresti, initiat de Hantau Ioan.

 

1975- Ing. Nagy Ferenc infiinteaza sectia de judo de al A.S. „Vointa” , unde antreneaza pana in 1976 cand se muta din Targu Mures in interes de servici, echipa fiind preluata de doctorul Csep Ioan, care o va conduce pana in 1980.

 

In perioada in discutie au mai fost si alte incercari de a organiza sectii de judo in judetul Mures, la Casa Pionierilor  de Seniuc Nicolae, la A.S. „Otelul” Reghin de Farkas Arpad, la Casa de Cultura a sindicatelor de Olah Alexandru, la Palatul Pionierilor “Temerarii” de Candea Radu.

 

1980- prof. Csep Dezideriu conduce echipa A.S.A Targu Mures pana in 1990.

 

1981- Conducerea echipei A.S.”Sanatatea” este preluata de Muresan Calin care activeaza la acest club pana in 1990.

 

1982- Clubul Sportiv Scolar se afiliaza la FRJ, antrenor Olah Alexandru. Olah Alexandru este unul dintre pionierii judo-ului in zona,  fiind absolvent al ICF Bucuresti specializare judo, fiind elev al lui Bogadan Constantin. Inainte de a pleca la Bucuresti  ca student, Olah beneficiaza de instructia a doi japonezi centuri negre care in aceea perioada lucrau la o intreprindere targumuresana.

 

Intre 1980 si 1990 la Sighisoara se infiinteaza  o sectie de judo condusa de Simo Imre, iar la Ludus, Popa Virgil reuseste sa activeze cu succes.

Dupa 1989, sectiile de judo din judetul Mures dispar din lipsa fondurilor dar si din cauza lipsei de interes, singura sectie nou infiintata in aceasta perioada este sectia de la A.S. „Spartacus”  condusa de Olah Alexandru Jr.

 

*   *   *

 

 

 

JUDO IN JUDETUL MEHEDINTI

 

 

Judo isi face aparitia la Drobeta Turnu Severin in anul 1970, toamna, atunci cand proaspatul absolvent al Facultatii de Constructii din Timisoara, ing. Stelica Salcianu, primeste repartitie ca inginer stagiar la CCH Drobeta Turnu Severin.

Ing. Stelica Salcianu incepe sa practice Judo la Timisoara, chiar din primul an de facultate, cu prof.Constantin (Ali) Bogdan.

In toamna anului 1970, ing.Salcianu infiinteaza echipa “FLACARA T.C.ind” Drobeta Turnu Severin, pe care a afiliat-o la Federatia Romana de Judo, si incepe sa predea Judo in timpul liber, 2-3 antrenamente pe saptamana, in sala de lupte “Drobeta”. Intre primii practicanti de Judo amintim pe ing.Gradinaru, Fugaru Ion, Balaci Nicu (care apoi, infiinteaza un cerc de Judo pe langa CPL Drobeta Turnu Severin, cu sprijinul directorului Lavric), Varzaru, Tufis, fratii Gicu si Mircea Vasilan.

Hotaratoare este intalnirea dintre Gicu Vasilan si ing.agronom Viorel Tirei, inginer sef la CUASC Bicles, judetul Mehedinti.La initiativa directorului SMA Bicles, ing.Jianu, la Bicles a fost creata o echipa de Judo antrenata de fostul vicecampion national de seniori Viorel Tirei (in 1972, component al Universitatii din Craiova, antrenor Stelian Stefanut ).Mai fac parte din echipa fostul boxer Laiche Seceta, fostul luptator de libere Ion Olaru, cativa tineri din comuna Bicles, dar si Gicu Vasilan.           Gicu Vasilan incepe sa selectioneze si sa pregateasca copiii, mai intai la Bicles si apoi la Drobeta Turnu Severin. In 1980 este inceputa constructia Combinatului Chimic de Apa Grea de la Halinga, langa Drobeta Turnu Severin, al carui sef de santier, este ing.Salcianu. Este momentul in care ing.Salcianu si Gicu Vasilan, pun bazele practicarii Judo-ului la nivel superior. Cu sprijinul lui Dobre Stefan si al directorului T.C.ind, ing.Terpeziceanu, este amenajata o sala pentru Judo, sunt cumparate saltele din burete de la Spumotim Timisoara, sunt cumparate chimonouri.

In 1982 este creata sectia de Judo la Clubul Sportiv Muncitoresc, club sindical. Se incepe o activitate de selectie si pregatire sitematica, cu participare la competitiile oficiale si de verificare.

In 1984, odata cu reinfiintarea Campionatului National de seniori echipe, in calificari participa si C.S.M.Drobeta Turnu Severin, formata din : Calin Cornel si Zaharia Constantin-60 kg, Dragomir Marinica – 65 kg, Buzatu Ilie si Gidea Ilie – 71 kg, Vasilan Gicu – 78 kg, Floarea Iosif – 86 kg, Lotorosanu Ion -95 kg, Brezniceanu Laurentiu + 95 kg.

Dupa ce incepe cunoasterea Judo-ului la Craiova cu antrenorul Stelian Stefanut, Ilie Gidea lucreaza in Bucuresti o perioada si continua Judo la Dinamo Bucuresti.Se intoarce la Strehaia in 1983 si infiinteaza un cerc de Judo, care continua incercarile facute de Costel Gibescu, Nelu Ipceanu si Petre Holtea in anii  ‘70. Judo prinde in acest colt de tara si incepand cu 1984 se incepe practicarea unui Judo competitiv pe plan national. Apar, primii medaliati :Turcu Silviu, Sandu Serban, Dragomur Marinica, Papa Ion, Onea Daniel, Burileanu Claudiu, Buliga Iulian la Drobeta Turnu Severin si exceptionalul talent Floricoiu Filip de la Strehaia.Deasemenea, alti Judoka medaliati de la Strehaia au fost : Mirea Marian, Rangu Ionut, Rangu Daniela, Toma Suzana, Iulian Gidea, Violeta Dinca si cea mai titrata, Mihaela Gidea, multipla medaliata a Romaniei.

Dupa ce ani la rand C.S.M.Drobeta Drobeta Turnu Severin a fost reprezentata in C.N.de echipe de copii, cadeti si juniori, in 1991 echipa de seniori participa la C.N.de seniori, Divizia A.

Un mare salt valoric este facut incepand cu anul 1996 cand Federatia Romana de Judo aduce la Drobeta Turnu Severin Centrul Olimpic de cadete si Lotul National de Junioare al Romaniei, pentru a fi pregatit de antrenorul Gicu Vasilan, coordonator, Vasile Scorbureanu si Lena Sterea , secunzi.

Un rol important in sustinerea activitatii de Judo la nivel de performanta, incepand cu 1990, dar mai ales acum, o are conducerea Societatii Meva SA, ing. Bacalu Vasile – director general si economist Ardei Marius-Bita, director economic.

Succesele obtinute de fetele pregatite la Drobeta Turnu Severin sunt imediate si imbunatatesc foarte mult nivelul Judo-ului feminin romanesc. Sunt selectionate si pregatite la Drobeta Turnu Severin:

Enache Ramona-campioana europeana de junioare in 1996;

Alina Dumitru –multipla campioana europeana de senioare, medaliata la Campionatele Mondiale, loc V la J.O.;

Alina Croitoru – campioana europeana de junioare si cadete;

Laura Badita, Raluca Pascuta, Diana Canipa, Leustean Ramona, Iarinka Adriana, Nicoleta Basarabeanu, Ana Maria Caderea, Vlad Eugenia, Badulescu Florina, Samoila Irina, Enache Claudia, Micu Alina, Roibu Loredana, Blaga Ana Maria, Musteta Loredana, Musteta Oana, Galicza Andreea, Caprioriu Corina, Ianc Olimpia.

Intre 1996 si 2004, Drobeta Turnu Severin a fost mereu reprezentat la C.N. echipe fete, pe toate categoriile de varsta: copii, cadeti, junioare si senioare, reusind numeroase clasari pe podium.

Un rol hotarator in afirmarea echipelor dar si la C.N.si competitii internationale de obiectiv l-au avut Mirele Livia Vasilan, Alina Claudia Papa, Mihaela Gidea, Lena Sterea (primii antrenori-Luca Armegioiu si Cirstoiu Gheorghe la Tg.Jiu ), Raluca Mihu, Alina Lotorosanu (incepe Judo cu tatal ei ), Daniela Hondiu, Mirabela Sgircea, Ana Maria Cipere, Lorena Poiana, Cosmina Cretu, Fetcu Alina (primul antrenor-Verginel Popescu de la Mioveni).

Dar si baietii s-au afirmat :Leonardo Cirjoi, Daniel Balan, Gabriel Pau, Adrian Caprescu, Alexandru Dragomir, Daniel Giurescu, Ionut Cioana, Ionut Enache.

In timp in Drobeta Turnu Severin a fost creata o scoala de arbitrii foarte buni:Ion Lotorosanu, Mircea Vasilan, Lena Sterea, Daniela Sucitu, Claudia Papa, Costel Marghescu, Andrei Robu, Dorin Vasilan, Mirela Vasilan, Jenica Poiana, Lorena Poiana, Ilie Gidea.

Incepand cu 1984 in Drobeta Turnu Severin se organizeaza concursul de Judo “CUPA DROBETA”care a crescut mereu in valoare, ajungand in anul 2008 la editia a-XXIII-a si devenind de cativa ani Turneu International, cu participarea a numeroase echipe de club si nationale din mai multe tari si din Romania.

Pe final consemnam cateva nume si momente hotaratoare pentru Judo-ul din judetul Mehedinti :

– primul sportiv selectionat la Lotul National de Juniori al Romaniei a fost Sandu Serban– 60 kg;

Livia Mirela Vasilan si Filip Floricoiu au fost printre cei mai valorosi juniori ai Romaniei,multiplii campioni nationali pe toate categoriile de varsta, medaliati la C.E.si C.M.de cadeti si juniori;

-1996, Ramona Enache, prima sportiva care a castigat un titlu european al Judo-ului feminin romanesc, pregatita la Drobeta Turnu Severin;

-au fost selectionate pentru prima data la Lotul National de antrenorul Gicu Vasilan, sportivele de mare valoare : Alina Dumitru si Alina Croitoru.

 

 

*   *   *

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AMINTIRI DESPRE JUDO

 

Lucian Adrian Grigoropol

 

“Nimic sub ceruri nu este mai moale decat apa; dar cand ataca niciunul din lucrurile tari si rezistente nu pot sa-i stea in cale”(Tao Te Ching). Apa, unul din cele cinci elementele transformabile, topeste, dizolva, scufunda energia  atacatorului anuland-o (Suetonius).  Conceptul “JU”, de pliabilitate, flexibilitate si aparenta cedarii initiale sta la baza multor arte martiale, dar este enuntat in: Ju-jutsu si  vlastarul sau sportiv JUDO. Judo-ul e comparat cu apa: flexibila, cedand, ocolind in jurul obstacolelor, invaluind, penetrand ca aburul, dar si dura in forma de ghiata. Esenta “JU” se poate aplica in domeniile vietii: strategie, afaceri, rezolvarea  conflictelor sociale, intelectuale, verbale . Cine nu ar vrea sa devina Judoka? Calea (DO) – sa ajungi la maestrie -, necesita dedicatie absoluta, efort si determinare. M. Musashi, ”Spadasinul sfant”,  maestru a ceea ce numim generic  Ju-jutsu, in principiile strategiei afirma : ”CALEA consta in instruire-antrenament”. Sa fii pe calea cea corecta ai nevoie de-sensei-i  adevarati. Japonezii, cunoscuti pentru eficienta  lor in tot ce intreprind, si-au conservat traditiile si valorile culturale, le-au facut cunoscute lumii intregi si  judo-ul  a fost adoptat.

 

Romania  a beneficiat de un inceput promitator si calificat in “Ju-jutsu-sportiv” (Judo). Al  doilea  Razboi Mondial, si Romania  tratata ca o tara invinsa, a stins progresul obtinut anterior. La fel in Japonia unde toate formele ce aduceau a militarism au fost interzise o lunga perioada – de la Kendo la Kabuki.  Idem in Germania,  Austria si Romania, privind Judo-ul  si multe altele. Europa vestica s-a redresat, schimbarea  URSS-lui de la Sambo spre Judo,  devenit  sport olimpic in 1964, a impus sportul Judo. A incetat  opozitia, dar nu si  controlul politic, permanent  in toate ramurile de activitate in acea perioada si in mod excesiv in Judo. Schimbarile politice dupa 1989 au normalizat situatia.

 

Nascut in Bucuresti in 1943, am inceput practicarea Artei martiale de la 11 ani; doi ani de  intens antrenament in Box si unul de Lupte Libere, la sala Constructorul.  In 1962, am practicat Scrima Medievala  (nu sportiva) un an cu Antonio Pellegrini. Scrima, Boxul si Luptele sunt considerate sporturi  descendente ale artelor martiale europene.  Student la ASE, eram deja angrenat in pasiunea  vietii mele -Judo-ul.  Setos de a cunoaste mai mult decat ceea ce ofereau antrenorii, mi-am cumparat carti despre disciplinele sportive ce la practicam. Un manual de Box si unul  Lupta Libera, ambele traduceri din ruseste. Realizam legatura   intre practica si descrierea din manualele. Invatand  terminologia  si  redarea unei  tehnici ce o stiam, in descrierea lor teoretica, cat si invers.  Acest lucru mi-a servit in multe domenii, pe langa sporturi, cum a fost in Judo, Karate, Aikido, in profesiile  unde am lucrat.  Ajuta la procesul de a vizioaliza lucrurile in proiecte tehnice  si sport.

 

Am fost profund atras de ju-jutsu.Tata-l meu  practicase Ju-Jutsu la Liceul Militar “Manastirea Dealu”.Prin troc, am facut rost de carti germane de Ju-jutsu, aparute dinainte de razboi.Prietenul meu P. Draica a facut rost pentru mine de “The Complete Kano Jiu-Jitsu” de H.H.Irving / Katsukuma Higashi, “Sambo” de Haralampiev si  “Ju-jutsu” a lui M. Feldenkrais. Practicam dupa carti, ajutat de un unchi, fost campion de box  la Braila. Intre aceste lecturi, cautam  sa gasesc o sala unde se practica ju-jutsu sau judo.  In clasa 8-a, in sfarsit, am  aflat de  asa ceva:  unica sectie de Judo a profesorului Florian F. Frazzei.  I-am cerut  respectos sa fiu examinat  si incercat. Am fost aceptat. In timp s-a creat S.S.nr.2  si am continuat acolo, chiar si dupa liceu, ca Sempai. Obiectivul  prof. F.Frazzei  era sa  raspandeasca  noul sport, Judo. Propagarea s-a facut cu insistenta prin numeroase demonstratii, publicarea  unor articole in ziarul “Sportul Popular” si chiar o secventa intr-un Jurnal de Actualitati cinematografice unde am aparut si eu.

 

Sunt recunoscator matusilor mele Lucretia N.R. ce mi-a cumparat, din strainatate, judogi, carti scumpe de judo si alte arte martiale, abonamente la reviste si  celei care mi le-a tradus Olga Zoe Grigoropol. Profund indatorat mentorilor mei – o lista lunga. Aceeasi recunostinta, partenerilor  si FRJ-ului.  Am participat la prima competitie de Judo intre  UV Arad si in 1959 si urmatoarele cu UVA 1961 si 1962, cu echipa franceza FSJT,1963 (Bucuresti si Slobozia, cu Agronomia, Vulcan si IOR. Am fost declarat arbitru  in 1963 si  am continuat pana in 1974.

 

Cu multa pasiune am activat in crearea FRJ. Am antrenat  grupuri la: Scoala Tehnica Unirea, Facultatea de Drept, ASE, la Scoala de Ofiteri – Focsani, unde  Dr. militar Radu Nicolau a continuat apoi si a deschis o sectie de judo. Am participat la stagiul cu maestri  japonezi  S.Fujita  si T.Matsuzaka. Sunt  arbitru de judo  cat I-a  si posesor al Centurii Negre 3 Dan.

 

Am  continuat ca  Instructor de Judo la Y.M.C.A Levittown si  Philadelphia.  Am arbitrat la cererea expresa a  Dr. E.K.Koiwai (8 dan Kodokan) atunci presedintele USJF. Intrebat cine a fost Sensei-ul  meu, si aratandu-i cartea  de Judo a lui F. Frazzei , unde sunt Tori pentru Go-Kyo,  i-a dat o dedicatie  pe “ Official Judo handbook,  USJF”.Am tradus o biografie a  O-sensei-ului  Jigoro Kano, la Wikipedia. Am tradus articole si conspecte publicate in revista “Judo Spirit” iar, impreuna cu prof. Florian Frazzei un articol despre Aiki-ju-jutsu in revista  “Arte Martiale”.

Anul 1968, Bucuresti, Complexul Sportiv “23August” Stagiul de JUDO condus de:

 1. Fujita 7 Dan.  Director tehnic  la “ Kodokan Institute” si Takeshi
  Matsuzaka –  5 Dan Campion la “All Japan Open Championships” 1968 si la “All Japan University Championships”

 

Primul rand ( in genunchi):   Bucur Ovidiu si  Alexandru Stefanut

Randul al  doilea  ( in picioare):

Lucian Grigoropol,  S. Fujita,  T. Matsuzaka, Mihail Donciu.

Fotografia: curtuazie de la Mihail Gheorghe Donciu

 

*   *   *

 

 

 

ANEXE

 

Anexa 1

 

Istoria judo-ului de veterani

 

Andrei Bondor

Presedinte VJCR

 

Istoria judoului de veterani din Romania copiaza anumite modele existente la momentul infiintarii in 2001.

Evident vom aduce respect celor care si pana in ziua infiintarii Clubului de Veterani de Judo in 2001 au activat sub diverse forme. Asfel,  prof. Marinescu Nicolae organizeaza Campionate nationale de veterani in 1991 si 1992.

 

Premizele existentei unui club national existau in 2001, doar sansa a dat ca implicarea organizatorica a prof Chirila Alexandru si Andrei Bondor, sa creeze in Oradea prima organizatie stautara membra al FRJ cu scopul de a strange fostii judoka si a-i implica in fenomenul de judo pentru veteran existent la acel moment dat pe plan mondial.

 

Merita sa mentionam ca mai toate tarile europene aveau campionatele proprii de veteran iar WMJA organiza a 5-a editie a campionatului mondial. Astfel, in 2001 se infiinteaza veteran Judo Club Phoenix Oradea care ulterior avea sa preia statutul de club national care reprezenta activitatea de veteran din Romania.

 

Poate, ce este indedit este viteza cu care aceasta miscare s-a dezvoltat si a adus rezultate, conferind judoului romanesc o recunoastere internationala. Anul 2002 a insemnat si debutul competitional intern si international. Astfel in 2002 deja o echipa de 17 veterani participa in Austria si apoi in Ungaria la campionatele de veterani .

 

Varful testului competitional a sosit la Londondery in Irlanda de Nord , unde un grup de 6 judoka s-au aliniat pentru prima data la campinatele mondiale iar Stefan Muresan  si-a revendicat prima medalie ( bronz )  la acesta competitie.

 

Din acest moment ‘veteraniada” nu mai putea fi oprita. Astfel au inceput activitatile in centrele de judo din tara si veteranii se aliniau  la clubul de veteran si orgnizatia lua amploare. Fiecare deschidere de nou centru de veterani era marcata de un concurs local in cadrul campionatelor international ale Romaniei. Asa  a inceput activitatea in Arad, Brasov, Miercurea Ciuc, Bucuresti, Bistrita, Satu Mare, Cluj, Zalau, Pitesti, Focsani, Suceava,Iasi si Timisoara.

 

Concursurile internationale pentru veterani ale Romaniei s-au desfasurat dupa cum urmeaza:

 • 2001 Oradea
 • 2002 Oradea
 • 2003 Arad
 • 2004 Oradea
 • 2005 Brasov
 • 2006 Timisoara
 • 2007 Miercurea Ciuc

 

Evenimentele nationale au reusit sa alinieze la start in medie 85 de concurenti din 7 tari, fiind de obicei un bun prilej de pregatire pentru campionatele Europene  care se desfasoara cu o luna dupa evenimentul national.

Numarul judoka veterani a crescut la peste 200, evident cu o fluctuatie mare la antrenamente dar semnificativ este numarul mare de participanti la Campionatele Europene unde impreuna cu fetele (capitol nou in activitatea de veteran)  s-au prezentat  39 de concurenti in 2007 .

 

Activitatea de veteran a depasit limitele salii si a programului preconizat si in 2004, prof Chirila Alexandru  punea bazele activitatii de Kata derivate din activitatea de veteran, si colegii veterani  editau revista “Judo Spirit”, revista anuala, precum si siteul “masterjudo.ro”.

 

Datorita rezultatelor si insistentei veteranilor, in 2003,  activitatea de veterani a fost inclusa in programul EJU ca eveniment official. Cu anumite schimbari si alinieri la regulamentele EJU in 2003 a demarat primul Campionat European de veterani in Ungaria.

Au urmat:

 • 2004 Rusia
 • 2005 Anglia
 • 2006 Cehia
 • 2007 Germania

Numarul concurentilor a crescut anual, ajungand in 2007 la 960 de concurenti. Dezvoltarea nu s-a oprit aici, ci s-a diversificat cu campionatele Europene pe echipe organizate in 2006 in Rusia si 2007 in Lituania.

 

Mai adaugam la aceste evenimente si stagiile internationale organizate in Ungaria in 2002, 2003, 2004 si in Croatia in 2006.

 

Toate aceste au facut ca fenomenul de veteran sa resusciteze dorinta de miscare si vechile amicitii si azi sa devina un factor de dezvoltare a judo-ului in complexitatea sa.

 

Datele statistice ar fi greu de centralizat. Trebuie insa sa remarcam consecventa lui Lazar Loghin multiplu campion la veteran, Sziler Ioska, si cu respect pe Mihai Botez care numai are cu cine sa lupte dar isi face prezenta la fiecare eveniment. Brasovul a oferit si el  un campion prin Blendica Vasile iar  Oradea prin Petras Laszlo si Varga Cristian dar lista nu este completa deoarece fiecare din centrele de judo pentru veterani si-a gasit campionii la diferite evenimente si categorii.

 

O alta informatie de ordin statistic este pozitia Romaniei la Campionatul European din 2007 cand s-a clast pe locul 5 la medalii din 41 de natiuni. Poate cea mai stralucitoare este medalia de aur castigat la echipe la Campionatul Mondial din 2008 din Belgia  de catre Sziler, Muresan, Lazar.

 

In final  voi sustine ca pe langa stralucirea medaliilor si a cupelor cea mai mare realizare al acestui club al veteranilor este coagularea vechilor judoka de performanta, si nu numai, intr-un fenomen social care implica sport,  miscare,  creativitate si colegialitate. Cei 7 ani de la infiintare se pot numara prin concursuri medalii dar eu voi continua sa numar si prin judoka readusi in Dojo.

 

*   *   *

 

Judo veterani

 

CLUBUL SPORTIV “TIMPOLIS ( de sters – sau lasat la pagina cu veterani )

al Politiei din judetul Timis

 

Lt. Col. Gheorge Farcas

 

Sectia de de Judo a Clubului “Timpolis” ia fiinta in anul 2001 avand in componenta:

 • o grupa de copii;
 • echipa de seniori, care participa la Campionatele interne si internationale organizate de M.I.R.A. (Ministerul Internelor si Reformei Administrative);
 • grupa de judoka – veterani (sportivi trecuti de varsta de 30 ani).

Antrenorul sectiei a fost numit, inca de la infiintarea sectiei, Lt. Colonel Gheorghe Farcas care a pregatit, incepand cu anul 1990, intregul efectiv pe linie de autoaparare – folosind tehnici de Judo, Ju-jitsu si Karate.

De la infiintarea sectiei, atat grupa de seniori cat si grupa de veterani au participat la 18 campionate interne si internationale (3 capionate europene si 4 campionate mondiale) obtinand peste 40 de medalii.

In anul……., la Oradea, din initiativa Prof. Alexandru Chirila, s-a desfasurat primul Campionat National de Kata la care a participat si echipa C.S. “Timpolis” care s-a clasat pe locul III la Nage-No-Kata.

 

Echipa de veterani a C.S. “Timpolis” Timisoara locul I

la turneul internacional de la Budapesta din anul 2007.

 

Dintre veterani s-au remarcat la Campionatele internationale:

 • Shihan Mihai Botez (membru de onoare al clubului) cu 3 medalii la Campionatele mondiale (o medalie de argint si doua medalii de aur);
 • Gheorghe Farcas – cu 11 medalii (din care 5 medalii de aur):
 • Dan Pandur – cu 5 medalii (din care o medalie de aur);
 • Petrica Jurj – cu 5 medalii

 

 

*   *   *

Anexa 2

 

STAGII DE PREGATIRE

Anul Locul Instructor Din
1928 Bucuresti
 • KEISHIGI ISHIGURO
Japonia
1929  
 • KEISHIGI ISHIGURO
Japonia
1964 Bucuresti
 • JAQUES SIROP
Franta
1968 Bucuresti
 • TAKESHI  MATSUSAKA  5 DAN
 • HIROAKI FUJITA  6 DAN

 

Japonia
1971 Bucuresti

si

Constanta

 • VACKLAV BRIZA 4 DAN
 • JAN REISSER – arbitru

 

Cehoslovacia
1971

 

 

Bucuresti

 

 

·        NICOLAI FILIMONOV

 

URSS
1974

 

Bucuresti
 • YOSHINORI TAKEUCHI – seful diviziei internationale a Kodokan
 • HIDEMITSU KAMISAKA
 • MASATOSHI SHINOMAKI

 

Japonia
1975 Bucuresti
 • SUMMER ALI  5 DAN
Tunisia
1979 Bucuresti
 • CLAUDE BEAU
Franta
1979 Onesti
 • HUBERT STURM
RDG
1984 Targoviste
 • TOSHIYUKI  MURATA   7 dan
 • KAZUHIRO NINOMIYA 6 dan

–        campion olimpic 1976

–        vicecampion mondial 1975

 • TAKAFUMI UEGUCHI  6 dan

–        vicecampion mondial 1973

 • YASUHIKO MORIWAKI 5 dan

 

Japonia
1975/

1977

 
 • HAN-CHAN-HE 6 DAN
RDP Coreea
2004, 2005, 2006, 2007 Felix – Oradea
 • PIERLUIGI  COMINO
Italia
2005 Felix – Oradea
 • HIROSHI KATANISHI  – 7 DAN

 

Japonia
2007 Felix – Oradea
 • VASILE ALEXANDRU
Italia
1997 Poiana Brasov
 • DONCIU MIHAIL
Germania
2005 Felix – Oradea
 • DONCIU MIHAIL
Germania
2007 Bascov – Pitesti
 • LASCAU DANIEL FLORIN
Germania
2005

2006

2007

Felix – Oradea
 • LASCAU DANIEL FLORIN
Germania
1996 Poiana Brasov
 • MAURICI  CASASAYAS
 • JOSE  MARCOBAL MARTINEZ

 

 

Spania
1988 Ploiesti ETSUNO ANZAI  7 DAN

TAKAHIRO  ABE  6  DAN

Japonia

 

La aceasta lista a stagiilor organizate de FRJ trebuie adaugate si stagiile Colegiului Central al Arbitrilor care  anual au organizat acest tip de activitati, unele avand invitati arbitri straini ca Erlich  ( prenume necunoscut ) din fostul  RDG si   Juan Carlos Barcos din Spania.

 

In afara stgiilor oficiale organizate de FRJ, dupa 1990 au fost si initiative locale, printre acestea se numara si stagiile organizate de Veteran Judo Club “Phoenix” din Oradea, la care au fost invitati:

 

 • John Bluming 9 Dan/ Olanda / Bucuresti  2003,  Brasov 2004
 • Galla Ferenc  7 Dan  / Ungaria 2005
 • Pierluigi Comino 7 Dan / Italia / Oradea 2004

 

 

*   *   *

 

 

 

 

 

Anexa 3

 

Diaspora judo

 

Sportul romanesc s-a confruntat dintotdeauna cu fenomenul parasirii tarii, in cazul nostru de judoka romani. In regimul comunist motivatiile erau lipsa democratiei in Romania, lipsurile materiale si financiare, dar si imposibilitatea practicarii judo-ului in conditii normale. Dupa 1990 cu exceptia democratiei, motivatiile au ramas aceeleasi.

Astfel, tragand linie, putem observa ca si Romania participa la globalizarea judo-ului printr-o adevarata pleiada de sportivi, arbitri si antrenori, sau sportivi care au devenit antrenori sau arbitrii in locurile unde au emigrat, contribuind in mod substantial la dezvoltarea  judo-ului in tara in care s-au stabilit.  Pe de alta parte fenomenul a dus in prima faza la slabirea judo-ului romanesc, dar in faza doua, care deja a si inceput, prin intoarcerea unor oameni de judo care “afara” sau specializat vor contribui la  revigorarea judo-ului romanesc.

Exemplul de varf al acestei categorii este cazul lui Florin Lascau care dupa o acumulare a unei experiente mari si bune se intoarce in federatie intr-o pozitie din care va putea influenta pozitiv judo-ul nostru. Efectul invers mai are si alte categorii, una fiind ajutorul  tehnic, metodic, informational al celor plecati si stabiliti definitiv afara, exemplele sunt multe: Lucian Grigoropol, Donciu Mihail, Vasile Alexandru si multi altii.

Cea mai spectaculoasa categorie este cazul lui Vizer Marius, un membru al Federatiei Romane de Judo care a reusit sa acceada pe cele mai inalte pozitii ale ierarhiilor europene si mondiale de unde poate influenta din plin soarta judo-ului din tara noastra.

 

 

Nr.crt. Numele si prenumele Calitatea Unde s-a stabilit Activitatea
1 Arus Emeric Antrenor SUA Antrenor
2 Biliboc Miklos Sportiv Ungaria Sportiv
3 Boierescu Mihai Antrenor Canada Retras
4 Braileanu Gheorghe Antrenor Franta Retras
5 Ciupe Alexandru Sportiv Canada Sportiv
6 Cojocaru Petre Arbitru Spania Arbitru
7 Cretu Ovidiu Antrenor SUA Retras
8 Cujba Marius Sportiv SUA Sportiv
9 Cutean Dan Antrenor Italia Antrenor
10 Dani Gheorghe Sportiv Austria Antrenor
11 Dobai Laszlo Sportiv Ungaria Antrenor
12 Donciu Florentin Arbitru Belgia Retras
13 Donciu Gh. Mihail Antrenor Germania Retras
14 Farkas Imre Sportiv Ungaria retras
15 -16 fratii Fabian Sportiv Suedia Antrenor
17 Guica Catalin Sportiv Canada Antrenor
18 Hary Popovici Antrenor Germania Retras
19 Huma Gheorghe Antrenor Germania Decedat
20 Klaus Andronic Arbitru Germania Retras
21 Kolarov Aurelian Sportiv Austria Antrenor
22 Lascau florin Sportiv Germania Director UEJ
23 Lucian Grigoropol Arbitru SUA Retras
24 Marinescu Ilie Antrenor SUA Retras
25 Marinovici Cristian Antrenor Germania Antrenor
26 Miklos Sorin Antrenor Belgia Retras
27 Motiu Petre Antrenor SUA Retras
28 Naghi Istvan Sportiv Ungaria Antrenor
29 Notopol Mircea Antrenor Germania Decedat
30 Otto Gref Antrenor Germania Decedat
31 Pavelescu Cristian Antrenor Canada Retras
32 Petre Catalin Sportiv Germania Antrenor
33 Petrof Ioan Antrenor Grecia Antrenor
34 Platon Mihai Arbitru Canada Retras
35 Pusa Claudiu Sportiv Germania Antrenor
36 Radu Daniel Sportiv Suedia Retras
37 Radu Ivan Sportiv Germania Antrenor
38 Rusu Mircea Antrenor SUA Retras
39 Sakacs Josef Antrenor Austria Retras
40 Sapta Gabriel Antrenor Belgia Antrenor
41 Sauciuc Costica Antrenor Franta Retras
42 Savici Zlatoia Arbitru Canada Retras
43 Scrobota Ana Antrenor Italia Retras
44 Shek Sebastian Arbitru Germania Arbitru
45 Tancos Gall Josef Antrenor Germania Decedat
46 Vasilescu Laurentiu Arbitru Grecia Arbitru
47 Velici Florian Antrenor Germania Antrenor
48 Vizer Marius Antrenor Austria Presed. EJU

Presed. FIJ

 

 

*   *   *

 

 

Anexa 4

 

Presedinti IJF

 

Aldo Torti  (Italia) -1951

Risei Kano (Japonia) – 1952 -1965

Charles Palmer (Anglia) – 1965-1979

Dr. Shigeyoshi Matsumae (Japonia) – 1979-1987

Mr. Sarkis Kaloghlian (Argentina) – 1987-1989

Mr. Lawrie Hargrave (Noua Zeelanda) -1989-1991

Mr. Luis Baguena (Spania) – 1991-1995

Mr. Yong Sung Park (Korea) – 1995-2007

Marius Vizer (Austria) – 2007- in present

 

 

*   *   *

 

 

 

 

 

 

Anexa 5

 

Istoria administratiei   FRJ  

 

 

PRESEDINTII FEDERATIEI ROMANE DE JUDO

 

1968 -1975   Gral. Maior  Dr. PAUL MARINESCU  – Cdt. trupelor de securitate

1975 -1982      “     Maior   Constantin MLESNITA   – Cdt. trupelor de securitate

1982 -1986      “    Locotenet  Gheorghe LAVRIC      – Sef al Marelui Stat major  in

Ministerul Fortelor Armate

1986 – 1989    Ing. Victor MIHU                                   –  Director al Combinatului de                                                                                      Oteluri Speciale Tirgoviste

 

1990 -1992    Prof. Ioan HANTAU                               – Sef de catedra ANEFS

1993 –  1994  Prof. Anton MURARU                            – Sef serviciu Ministerul                                                                                              Sporturilor.

1995 – 2001   Marius  VIZER                                        – Om de afaceri

2001 – 2002   Ovidiu BARGAU                                    – Om de afaceri

2002–2003 (5)  – Ioan LASCAU                                    –  om de afaceri

2003 –  Liviu LUCA                                                       –  om de afaceri

 

VICEPRESEDINTI

 

1982 – 1986 – Victor MIHU

1982 – 1989 – COL. Gheorghe OLTEANU

dupa 2000 vicepresedinti au fost:

Petre LAZAROIU

Stefan TACHE

Liviu LUCA

G-ral Viorel BARLOIU

 

SECRETARI GENERALI

 

1968 -1990  –    Anton MURARU  ( sigur- fara dubii)

1990 -1998  –    Dorin GAVRA

1998 – 2000 –    Lazar LOGHIN.

2000 – 2002 –    Ioan PERTE

2002 – 2003 –    Mihai CIOC

2004 – prezent – Constantin SAVU

 

*   *   *

 

 

 

 

 

 

Anexa 6

 

Primul Birou Federal


 1. Presedinte G-ral maior dr. Paul MARINESCU
 2. Vice-presedinte Alexandru SIPERCO – vicepresedinte C.I.O.
 3. Vice-presedinte Titus DEAC Presedintele UASCR
 4. Secretar General Anton MURARU – sef. Comisie sport a COB
 5. Ioan AVRAM – presedintele Colegiului de Antrenori.
 6. Radu GRUIA – presedintele Colegiului de Arbitri

7.Ovidiu MOTETEANU  – presedintele Comisiei de disciplina

 1. Mihai BOTEZ – presedintele Comisiei centurilor colorate

9.Liviu URMA  – presedintele comisiei de juniori

 

Primii antrenori de lot:

 

La juniori  1968 – 1970 : Bucur Nicolae si Urma Liviu

La seniori  1969 – 1975 : Bogdan Constantin, Gh. Donciu

1969 -1977    Gh. Donciu

 

Pana in 1990 secretariatul tehnic a fost asigurat de:

 

 1. Andronic  Klaus- benevol, detasat de Vicor Mihu de la COST Tirgoviste
  2. Rozea Marcu – pensionar din UCFS
  3. Frasina Paul – benevol, de  Trupele Min. de Interne
  4. Gheorghe Vasile – de la Uzinele Vulcan

 

*   *   *

Anexa 7

 

Publicatii Judo

 

 1. Gheorghe Carapancea  / Curs complet de jiu-jitsu. Metoda practica de aparare. 1912
 2. Teaca Emilian  / Arta Apararii Personale  ( Jiu-Jitsu) / Bucuresti, Institut de arte grafice E.Marvan, 1935
 3. M.I. – uz intern  /  Procedee tehnice judo / 1968
 4. Ion Avram, Gheorghe Donciu / Programa sectiilor de judo / editura CNEFS / 1968
 5. Ioan Avram / Judo / editura CNEFS / Bucuesti 1969
 6. V.Popovici, V.Gotelet,  I.Hantau / Judo /   IEFS Bucuresti 1969
 7. Florian Frazzei /  Jiu – Jitsu,  Arta apararii individuale / editura Militara, 1970
 8. CNEFS, sectorul Documentare si informare stiintifica  / Judo / Bucuresti 1970
 9. lt.Maj. I.Enache /  Judo, Jiu-jitsu, Karate in lupta corp la corp, uz intern / Inspectoratul  General al Militiei  – serviciul studii si documentare / 1971
 10. Ioan L. Avram, Anton Muraru / Judo / editura Stadion , 1971
 11. Ioan L. Avram, Anton Muraru / Judo pentru pionieri, editura didactica, 1972
 12. Florian F. Frazzei / Judo- De la centura alba la centura neagra / editura Militara, Bucuresti 1972
 13.  Vascul Popovici, Ion Hantau, Vasile Gotelet / Judo- Centurile colorate / editura Stadion, 1972
 14. Anton Muraru / Lectii de judo / editura Sport –Turism, 1975
 15. Ioan L. Avram, Anton Muraru / Judo / reeditare completa  / editura Sport –Turism, 1977
 16. Mihai Platon / Arbitrajul in Judo / 1979
 17. Vlad Grigore Lascu, Vasile Gotelet / Judo – Tehnici de lupta la sol / editura Sport-Turism,  1981

 

 1. Stelian Stefanut / Antrenamentul sportive in judo / Scrisul romanesc, Craiova 1983
 2. Muraru Anton / Judo – manual / editura Sport-Turism, 1985
 3.  Vlad Grigore Lascu / Judo, Judo competitional  ( Combinatii si Contraatacuri )

/ editura Sport-Turism, Bucuresti 1986

 1.  Muraru Anton / Judo  – pregatirea juniorilor / editura Sport-Turism, 1988
 2.  Vlad Grigore Lascu / Judo si Kata / editura Sport-Turism  / Bucuresti, 1992
 3. Constantin Bordea / Judo – pregatirea tehnica prin perfectionarea functiei de echilibru / editura Stefan Lupascu, Iasi 2000
 4. Muraru Anton / Judo –  ABC-ul performantei, editura Garel, 1994
 5. Constantin Bogdan / Judo bazele antrenamentului ( pentru uzul studentilor) /editura Vasile Goldis University Press / Arad 2003
 6. Ioan Hantau / Manualul de judo / editura Didactica si Pedagogica, R.A. Bucuresti 1996
 7. Crisan Virgil / Tehnici japoneze traditionale de reanimare si combatere a durerilor in artele martiale / Garell Publishing House / Bucuresti 1997
 8. Ioan Moraru, N.Marinescu, V.Hudac, E. Rabolu / Judo – programa pentru invatamantul gimnazial si liceal / M.E.N./ Iasi 1998
 9. Dan Deliu / Curs practico-metodic de autoaparare fizica, editura ANEFS, Bucuresti, 1999
 10.  Stefan Doncea / Lectii de Judo  ( poezii) / editura Solness / Timisoara 1999
 11.  Ioan Hantau, Veaceslav Manolachi / Pregatirea fizica a judocanilor de performanta / Chisinau 2000
 12. Dan Deliu , Nicolae Marinescu /  Caietul antrenorului de judo / FRJ Bucuresti 2001-2002
 13. Mihai Botez, Gheorghe Farcas / Tehnici de autoaparare pentru politisti & jandarmi / Timisoara 2002
 14. Constantin Bogdan, Mihai Telechi / Judo fundamental / Vasile Goldis University Press / Arad 2003
 15. Ion – Ene Mircea / Judo – Modelarea pshiho-motrica a copiilor prin intermediul jocurilor si stafetelor applicative / editura Fundatiei Universitare “Dunarea de Jos” Galati, 2003
 16. Laurentiu Bocioaca / Puterea in Judo / editura Bren / Bucuresti 2003
 17. Daniel Rosu, Ion Iorga – Siman / Analiza biomecanica a caderilor defectuoase din judo / editura Universitatii din Pitesti, 2003
 18. Dan Deli / Cursuri teoretico-metodice pentru studentii cu specializarea  in artele martiale sportive, editura ANEFS, 2003
 19. Ion – Ene Mircea / Arte Martiale Autoapararea fizica / editura Fundatiei Universitare “ Dunarea de Jos” Galati, 2003
 20. Ioan Hantau  / Judo – instruire si antrenament  /  Bucuresti, 2005
 21. Crisan Virgil / Primul ajutor in accidentele din artele martiale / Garell Publishing House / Bucuresti 1995
 22. Daniel Rosu, Alexandru Chirila, Mircea Ion Ene Mircea, Marin Chirazi, Laurentiu Bocioaca /  Judo – studii, analize, sinteze / editura Academica, Galati, 2006
 23. Marin Chirazi / Initierea in judo – jocuri si exercitii cu partener / FRJ – Colegiul Central al Antrenorilor, Iasi 2006
 24. Ion – Ene Mircea / judo-teorie si metodica/ editura “Zigotto ” Galati, 2007
 25. Dan Deliu / Antrenamentul Sportiv in Disciplinele de Combat / editura Bren / Bucuresti 2008
 26. Dan Deliu / Metodica disciplinelor sportive de combat / editura Bren / Bucuresti 2008
 27. Revista Judo Sport Magazin  12 numere intre 1994-1997,  director fondator Savu Constantin, redactori  Nicolae Marinescu  si Naftanaila Oprea,
 28. Revista Judo Spirit,  4 numere  intre 2001 si 2007 redactor Chirila Alexandru
 29. DVD Romgokyo /  Chirila Alexandru, Surla Iulian, Fleisz Ciprian , Oradea 2007

 

 1. Buletine informative.FRJ1968/2005

 

 

*   *   *

 

 

Anexa 8

 

WHO’S WHO IN ROMANIAN JUDO

 

AVRAM  IOAN (1914 – ……..) n. in com. Buciumi, jud. Satu-Mare. Licentiat al Institutului Superior de Educatie Fizica (ISEF) in 1935. Cadru didactic la catedra de educatie fizica a Institutului Agronomic  Bucuresti, infiinteaza in 1958 un cerc studentesc de judo la C.S.”Agronomia”. Participa la realizarea primului program al sectiilor de judo (1968). Autor al cartii “Judo” aparuta in anul…..La infiintarea FRJ (1968) este ales membru al primului Birou federal si este numit Presedinte al Colegiului Central al Antrenorilor.

Este considerat unul dintre pionierii judo-ului din tara noastra.

BOGDAN CONSTANTIN (1938) n. in com. Valea lui Mihai, jud. Bihor. Absolvent al Institutului de Cultura Fizica Bucuresti, promotia 1964. Practica judo la A.S. “Vagonul” Arad inca inainte de infiintarea oficiala a sectiei de judo (1956) sub indrumarea antrenorului Mihai Botez. In perioada studentiei (1960-1964) formeaza si antreneaza o grupa de studenti la I.C.F. Bucuresti. Dupa terminarea studiilor universitare antreneaza echipa de judo a A.S. “Vagonul” Arad (1964-1966). In perioada 1966-1982 este cadru universitar la Institutul Politehnic Timisoara si antrenorul echipei de judo “Politehnica”. Este numit antrenor al lotului national de judo (1968-1975). A scris mai multe lucrari de teorie a antrenamentului precum si doua carti de judo “Judo – bazele antrenamentului” si “Judo fundamental”.

BOTEZ  MIHAI (1922) la Oradea. A inceput activitatea sportiva in 1932 la clubul sportv “Makabi” din Oradea. In 1946 este selectionat in lotul de Gimnastica al Romaniei. Intre 1948-1952 a fost campion absolut la gimnastica – individual.A participat in echipa de gimnastica a Romaniei la Olimpiada de la Helsinki (1952) si la Campionatele mondiale de la Roma 1954. In acelasi an a obtinut titlul de Maestru al Sportului. Inca din 1946 introduce judo-ul in Arad predandu-l la elevi si alti amatori ai artelor martiale. Dupa infiintarea FRJ obtine cu sportivii sai de la C.S.”Vagonul”Arad performante de exceptie. A fost primul antrenor al lotului national de juniori. In 1973 a fost numit Antrenor emerit. Este considerat pionier al judo-ului in Romania.

FRANKIE – NOUR – NICULESCU  (1917-1993) n. la Bucuresti. Initiaza un cerc de judo la Universitatea Bucuresti in 1962. Face mai multe demonstratii cu studentii pe stadionul « Republicii » din Bucuresti – cu ocazia deschiderii anului universitar -, pentru popularizarea judo-ului. Pe langa judo popularizeaza si Karate, stilul Shotokan, in diferite ocazii. Este considerat unul dintre pionierii judo-ului din tara noastra.

FRAZZEI FLORIAN  (1928) n. la Bucuresti. Absolvent al ICF, promotia 1952. Organizeaza in 1957, sub auspiciile Federatiei de Lupte, doua sectii de judo la Lic. “Spiru Haret” si “I.L.Caragiale”. In 1958 infiinteaza catedra de judo la Sc.Sp.Elevi nr.2. In anul 1959 organizeaza prima competitie de judo- in compania echipei “UVA” Arad antrenata de Maestrul sportului (gimnastica) Botez Mihai. Popularizeaza jud-ul in numeroase reviste si ziare. Publica o importanta carte “Judo de la centura alba la centura neagra”(1972). Impreuna cu I. Avram, V. Gotelet, M. Botez, L. Urma si D. Hitru a depus o activitate sustinuta pentru infiintarea Comisiei de judo a Bucurestiului. Este considerat unul dintre pionierii judo-ului din tara noastra.

GOTELET VASILE (1913-1993) n. la Chisinau. In timpul scolii practica mai multe sporturi: lupte, ju-jutsu, box (campion scolar), gimnastica, inot, alpinism. In 1946 organizeaza un cerc de initiere in judo la Braila. In 1948, fiind cooptat in sectia sportiva a OSP Bucuresti, infiinteaxa un cerc de judo si ju-jutsu la Clubul “Dinamo” Cotroceni. In 1972 publica in colaborare cu prof. Vascul Popovici si prof. Hantau Ion cartea “Judo – centurile colorate”. A arbitrat prima intalnire internationala de judo dintre echipa Bucuresti si echipa sindicala franceza FSGT. Este considerat unul dintre pionierii judo-ului din tara noastra.

MURARU ANTON (1940) n. in com. Hintesti, jud. Arges. Absolvent al ICF Bucuresti, promotia 1963. A practicat canotajul academic fiind campion national de juniori. A inceput sa practice judo dupa terminarea sudiilor universitare, obtinand si o dubla specializare: canotaj si judo. Este antrenor emerit (judo). A indeplinit functia de Secretar general al FRJ (1968-1989); Secretar g-ral al Uniunii Balcanice de Judo(1976-1989); Presedinte al FRJ (1991-1993); Director in Ministerul Tineretului si Sportului. A avut un merit deosebit in infiintarea FRJ. A organizat si condus cu eficienta si multa pricepere dezvoltarea judo-ului in tara noastra – perioada in care s-au obtinut rezultate remarcabile pe plan international. A scris mai multe carti de judo, in colaborare cu I.Avram. Fiind unul din fondatorii FRJ, Anton Muraru este considerat unul dintre pionierii judo-ului din tara noastra.

TEACA EMILIAN (1897-1984) n. in com. Bretcu, jud. Covasna. A urmat cursurile Scolii Militare de Ofiteri. Si-a insusit ju-jutsu de la specialistul japonez K. Ishiguro – chemat prin contract sa-i initieze pe studentii romani in artele martiale. A urmat ulterior cursurile ISEF (Institutul Superior de Educatie Fizica) pe care l-a absolvit in 1935. A predat ju-jutsu la Institutul Militar de Educatie Fizica. A elaborat primal manual de ju-jutsu si judo. La infiintarea FRJ a fost numit Presedinte de Onoare al federatiei. Este considerat pionier al judo-ului in tara noastra.

URMA LIVIU (1910-1985) n. la Cernauti. Absolvent al Institutului Politehnic din Brno (Cehoslovacia), promotia 1938. Incepe sa practice judo din 1960. organizeaza la IOR (Industria Optica Romana) un cerc de judo avand ca elevi pe viitorii antrenori: Ghita Lucian, M.Braileanu, M. Petrescu, Ilie Gheorghe. A avut o contributie importanta la infiintarea FRJ. Este considerat pionier al judo-ului din tara noastra.

VIZER LADISLAU MARIUS (1958) n. in com. Tinca, jud. Bihor. A absolvit FEFS din Cluj. Antrenor la C.S.Sc. Oradea  unde l-a pregatit, printre altii, pe Lungu Alexandru care devine Campion european si mondial de juniori in 1994. In 1998 devine Presedinte al FRJ iar in anul 2000 Presedinte al UEJ si ulterior si Presedinte FIJ. Este fondatorul Clubului de judo “Liberty” din Oradea cu care castiga, in 1999, Cupa Campionilor Europei. Este antrenor emerit.

 

 

*   *   *

 

Bibliografia IJR

 

Alexander Iatskevich Russian Judo 1999
Nagamya  Shoji Greeting 2007
Michel Brousse / David Matsumoto Judo a Sport and a Way of Life  
  Internetul  
Dosarul URMA LIVIU document  
IJR dupa Muraru Anton document  
IJR dupa Frazzei Florian document  
IJR dupa Lucian Grigoropol document  
IJR dupa Bogdan Constantin document  
Colectia articoleleor de judo din ziarul “Sportul Polupar” si “Sportul” Colectia Vasile Alexandru si Chirila Alexandru

 

 

 

 

*   *   *

 

Material redactat de Lect. univ. Constantin Bogdan / 28.07.2008

 

*   *   *