Despre furtul căciulii….

Mi-a fost foarte greu să aleg titlul pentru subiectul de azi fiindcă oferta exprersiilor cu acest subiect din limba romînă este deosebită … Iată  încă două  potrivite…  „chelului tichie de mărgăritare îi lipsea” sau    ”cu ţilindru (joben) pe cap şi nădragii rupţi în fund”.

Există câteva motive pentru care judo-ul românesc este pe topogan…

Motivul cel mai ”judo” este impostura și iresponsabilitatea  pe baze de grade DAN.  Gradele în artele mațiale dar și în cazul reginei  acestora -Judo, se  obțin pe baza triadei  Shi-Gi-TAI, adică  valori spirituale – cunoștiințe tehnice – și calități fizice. Deci, fiecărei trese pe centura neagră îi corespund anumite valori, care formează un algoritm care pavează drumul spre măestrie al practicantului. În plus pe lîngă aceste cerințe există și o regula care prevede exact timpul necesar de asimilare și maturare a cunoștiințelor și convingerilor tehnice și morale.   Aceasta este regula, dar fiindcă  există și practicanți ai artei, sportivi, antrenori, sau arbitrii care performează fiecare în domeniul său de ” exprimare” a judo-ului în comparație cu practicantul standard, au fost ghicite niște perioade mai scurte de așteptare între grade pentru aceste excepții… și atât, restul cerințelor trebuind depășite tot prin  examen.

Românește… poți fi Campion Mondial, să ai  una-două procedee tehnice redutabile, o pregătire fizică excepțională și un spirit de luptă deosebit  care te-au urcat pe podiumul mondialelor… pentru care ai primit recunoașterea organizatorilor prin cupe și medalii, al micii comunități sau al celei mari prin premii materiale… dar pentru gradul DAN trebuie să treci examenul.  Acelaș parcurs îl au și antrenorii acestor campioni  dar și arbitrii naționali, internaționali și chiar și cei galactici.

Aceaste reguli ”utopice” sunt respectate în țările serioase din judo, Japonia, Franța, Germania, Italia, etc. IJF, EJU dar și Institutul Kodokan au reguli precise și exacte de obținere a gradelor în judo care la noi sunt ignorate.

În țările în care doctoratele și diplomele se iau prin fraudă, gradele DAN sunt obținute tot așa,  în plus specific judo-ului mioritic,  sunt înaintările în ”grad”  de ziua națională,  de 1 mai, la apelul de seară sau de Crăciun. Dar cine le acordă?  Personaje alese în mod democratic, doctori și ingineri, Moș Gerilă, mai nou Moș Crăciun.

Și acum să vedem efectul de domino scontat și cel real.

Acești experți ar trebui să predea, să antreneze,  să evalueze, să arbitreze tânara generație de practicanți de judo, pentru obținerea unor campioni, dar mai ales pentru a contribui la tutorizarea unei generații tinere  sănătoase fizic și moral. Antrenorii, profesorii de judo ar trebui să predea elevilor săi tehnici corecte, principii exacte care trebuiesc explicate și exemplificate. Pentru o percepție corectă este nevoie de o demonstrație exacta… Cum să propovăduiești Calea cănd tu rătăcești pe poteci care nu duc nicăieri?

 

 

Puteti să credeți că noi avem personaje NOname in judo  cu 6,7 și 8 DAN? care confundă simbolistica centurii cu funcția acesteia, de curea, bretea sau cingatoare… În timp ce în lume sunt  Zei cu aceleși grade. Iată câțiva dintre ei și comparați… Hiroshi Katanishi 8 DAN, Go Tsunoda 5 DAN, Patrick Roux 7 DAN, Pierluigi Comino 7 DAN,  Wolfgang  Dax 7DAN…

Din fericire avem și  cca. 99 de sportivi,antrenori și arbitrii care au obținut 1,2 și 3 DAN prin examen, și mai avem o celulă Stem de câțiva tineri maestrii care au obținut grade prin examen și  o recunoaștere chiar la Kodokan, dar din păcate nu ei promovează această latură importantă a judo-ului.

Ca să mă încadrez în cele 3 minute, problema gradelor Kyu o voi dezvolta într-o altă tabletă… tot amară, fiindcă se știe că medicamentele bune sunt amare…

Judo este o știință exactă care se însușește, se predă și se evalueză  prin metodele pedagogice și didactice  tot mai moderne,  cu toate acestea  corectarea situației actuale din judo-ul românesc  prin revenirea la soluția traditională și clasică a problemei gradelor,  poate fi piatra unghiulară a unei construcții durabile al judo-ului românesc.

Cu plecăciune,

DAN Qirilă